Grochówka
Składniki:
2 szklanki grochu
2 ziemniaki
1 marchewka
1 cebula
1/4 bulwy selera
2 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju
Sól i czarny pieprz
Do podania: dobry chleb
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek oraz wszystkie przyprawy i smażyć przez 2 - 3 minuty, po tym czasie dodać pozostałe warzywa i dusić 5 minut. Dodać groch z wodą oraz sos sojowy i gotować pod przykryciem przez 45 - 60 minut. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, obowiązkowo podawać z wielką pajdą chleba.
Pasztet soczewicowy
Składniki:
2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
100 ml oleju
2 cebule
4 łyżki suszonej żurawiny
2 – 3 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
3/4 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
1/4 łyżeczki lubczyku
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól i czarny pieprz
Kilka łyżek oleju do smażenia
Bułka tarta
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim oraz goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić. Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do foremki, wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą, wyrównać i piec przez 40 – 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.
Hummus z burakiem
Składniki na jeden bardzo duży słoik:
1 szklanka suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w wodzie
1 szklanka tahiny
1/4 szklanki soku z buraka
3 - 4 łyżki soku z cytryny
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól
do podania: kilka kropli oliwy, czarnuszka albo przyprawa za’atar
Przygotowanie:
Ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać dużą ilością świeżej wody i zagotować. Gotować przez około 40 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku nie może być białe i suche wewnątrz. Jeżeli ciecierzyca nie będzie dostatecznie ugotowana, to hummus będzie klapą.
Ugotowaną ciecierzycę należy dokładnie opłukać w zimnej wodzie, dodać tahinę z czosnkiem i wszystko utrzeć ręcznym blenderem. Następnie sok buraczany, sok z cytryny i wszystko utrzeć na bardzo gładką masę, na koniec doprawić do smaku solą albo większą ilością cytryny lub czosnku. Jeść posypane czarnuszką lub zaatarem z ulubionym pieczywem.
Hummus klasyczny
Składniki na jeden bardzo duży słoik:
1 szklanka suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w wodzie
1 szklanka jasnej pasty tahini
1/3 szklanki lodowatej wody
3 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sól
Do posypania: dobra oliwa, posiekania pietruszka, słodka papryka, orzeszki piniowe albo zatar
Przygotowanie:
Ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać dużą ilością świeżej wody i zagotować. Gotować przez około 40 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku – nie może być białe i suche wewnątrz. Jeżeli ciecierzyca nie będzie dostatecznie ugotowana, to hummus będzie klapą.
Ugotowaną cieciorkę odcedzić i dokładnie opłukać. Przełożyć do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Na zwyczajnym, domowym blenderze zajmuje to około 2-3 minut – jest gotowe, kiedy pasta jest aksamitna i nie ma żadnej grudki.
Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej pasty dolewać powoli lodowatą wodę cały czas miksując. To najprzyjemniejszy moment całego procesu – nagle hummus zmienia kolor i nabiera przyjemnej, aksamitnej konsystencji. Ucierać hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem.
Przełożyć gotowy hummus do miski i posypać ulubionymi dodatkami – u mnie jest to obowiązkowo chlust oliwy, posiekana pietruszka, a czasem jeszcze sumak albo słodka papryka. Jeść z pitą, pieczywem lub świeżymi warzywami, przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce do 5 dni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN