Szałwiowy budyń z płatkami
Składniki:
1/2 szklanki chia (szałwii hiszpańskiej)
szklanka mleka migdałowego
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 płaska łyżka miodu
1 łyżeczka syropu klonowego
1 duże mango
kilka jagód/jeżyn/malin
2 łyżki chrupkich płatków owsianych Nestlé Cheerios Oats
Przygotowanie:
Nasiona chia mieszamy z mlekiem migdałowym, kokosowym i miodem. Zostawiamy na 2 godziny w lodówce. Nasiona zwiększą swoją objętość minimum dwukrotnie. Warto o tym pamiętać wybierając naczynie. Mango miksujemy na purée. Do miseczki wkładamy warstwami: budyń z chia, łyżeczkę syropu klonowego, purée z mango, chrupkie płatki owsiane i świeże owoce.
Poranne płatki z orzechami i gruszką
Składniki:
1 szklanka mleka owsianego/migdałowego
1 szklanka chrupkich płatków owsianych Nestlé Cheerios Oats z cynamonem
garść orzechów/pestek słonecznika/migdałów
1 łyżka nasion chia
szczypta kurkumy
½ gruszki
Przygotowanie:
Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy pestki, orzechy, kurkumę. Gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie na odrobinie masła lub na oleju kokosowym podsmażamy pokrojoną gruszkę. Przekładamy gotowe płatki do miski, dodajemy gruszkę.
Owoce pod pierzyną z kruszonki
Składniki:
4 szklanki owoców świeżych w sezonie albo zimą mrożonych
250 g maki żytniej razowej
50 g mąki amarantusowej
75 g płatków owsianych + garść chrupkich płatków owsianych Nestlé Cheerios Oats
125 g ksylitolu
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
125 g roztopionego masła
Sos:
1 opakowanie serka mascarpone
½ szklanki mleka migdałowego
½ łyżeczki świeżej wanilii
3 łyżeczki ksylitolu
Przygotowanie:
Owoce podsmażyć z miodem na patelni przez 10 minut. Składniki na ciasto wymieszać i zagnieść: masa nie może się za bardzo kleić, ale też nie może być sypka. Owoce przelać do głębszej formy do pieczenia (może być ceramiczna). Równomiernie pokruszyć kruszonkę na wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 40 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia posypać chrupkimi płatkami owsianymi. Do miski wrzucić wszystkie składniki na sos i ubić. Ciasto najlepiej jeść jeszcze ciepłe ze świeżo ubitym sosem.
Chleb bananowy
Składniki:
300g dojrzałych, rozgniecionych bananów (około 3-4 sztuk)
200 g mieszanki zmielonych orzechów (ja użyłam brazylijskich) i migdałów
garść nerkowców
garść daktyli
garść chrupkich płatków owsianych Nestlé Cheerios Oats
1/5 szklanki nasion chia
2 stołowe łyżki mieszanki miodu i syropu klonowego
3 jaja
1/5 szklanki oleju orzechowego (może też być oliwa z oliwek)
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżki sody oczyszczonej
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. W misce wymieszać rozgniecione banany, jaja, olej, miód z syropem klonowym, cynamon, sodę oraz sok z cytryny. Dodać zmielone orzechy i migdały oraz nasiona chia i dokładnie zblendować. Dorzucić nerkowce, chrupkie płatki owsiane i daktyle. Wymieszać. Keksówkę wysmarować resztką oleju orzechowego (albo rozpuszczonym olejem kokosowym). Można też obsypać mączką z migdałów lub wysmarować masą z orzechów brazylijskich (są bardzo tłuste, więc trudno mówić tu o mączce). Wyłożyć blachę ciastem i piec przez około 50 minut. Na 5-8 minut przed końcem pieczenia wyłożyć wierzch ciasta plastrami banana, kilkoma daktylami i nerkowcami. Chleb można jeść z miodem, konfiturą lub solo.
Więcej: https://www.nestle-cereals.pl/nowe-nestle-cheerios-oats-prosty-sposob-aby-obnizyc-cholesterol
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN