Szakszuka z cieciorką, pieczona owsianka z owocami, sałatka ze szparagami i holloumi, a także łosoś z sosem teryiaki, komosą i szparagami - takie pyszne dania przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN Magdalena Czyrynda-Koleda i Monika Stromkie-Złomaniec. Panie są dietetyczkami i napisały książkę "Karmię piersią, jem zdrowo".
Hinduska jajecznica, pieczony kurczak szałwiowy, pieczona dorada - takie pyszności przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Gessler. A wszystko to na bazie smacznego masła. Poznaj wyjątkowe przepisy.
Truskawki są pyszne, niskokaloryczne i bogate w witaminę C. Owoce te doskonale nadają się do deserów. To właśnie one królowały w kuchni Dzień Dobry TVN. Pyszne i smaczne przepisy na truskawki na słodko przygotował dla nas Andrzej Polan.
Śmietana to jeden z produktów, którego nie powinno zabraknąć w naszej lodówce. Może stanowić składnik m.in. zupy buraczkowej, ciasta drożdżowego i sałatki ziemniaczanej. Przepisy na te właśnie dania zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski.
Różowe dania nie tylko pięknie prezentują się na talerzu, ale także obłędnie smakują. Kilka swoich pomysłów na przysmaki w tym kolorze przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna, Agata Jędraszczak. Na naszym stole pojawiły się: hummus, budyń jaglany, chłodnik, placuszki i surówka z kapusty.
Olej rzepakowy ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Na jego bazie Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: szparagi z majonezem jabłkowym, kruszonką i serem, chłodnik z ogórka małosolnego z małymi smażonymi racuszkami, a także wiosenną patelnię warzyw.
Dania z botwinką są pyszne, aromatyczne i zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował kilka pyszności z tego sezonowego warzywa: tartę z botwinką, ciasto czekoladowe z botwinką i placki z botwinką.
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował trzy wyjątkowe potrawy, które zasmakują każdemu wytrawnemu smakoszowi. Zobacz przepisy na zapiekane ryby i owoce morza, perliczkę po marokańsku oraz grillowane tosty z salsą pomidorową i oliwkami.
Sezon na rabarbar trwa. Jak możemy wykorzystać go w kuchni? Kompot i ciasto to rabarbarowe klasyki, ale może warto skusić się również coś niestandardowego? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na dania z rabarbarem zdradził Piotr Kucharski.
W maju czuć zapach wiosny nawet w kuchni. Udowadnia to Andrzej Polan, który w Dzień Dobry TVN zaprezentował przepisy na swoje majowe dania. Sprawdźcie, jak przygotować botwinkę ze szczawiem, "zapieksę z dziadoską jajecznicą", roladę z indyka i inne potrawy naszego mistrza kuchni.
Trwa majówkowe grillowanie, także w Dzień Dobry TVN. Tym razem w naszej kuchni zagościł restaurator, Jurek Sobieniak. Przy okazji majówki, zaprezentował przepisy na grillowane przysmaki, którymi można bezkarnie zajadać się w majowy weekend. Oto one.
Dania z grilla to nie tylko kiełbasa, szaszłyki i karkówka. Swoje propozycje zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński. Przygotował dla nas: grzanki z jajkiem sadzonym, grillowaną cukinię, grillowane czosnkowo-limonkowe krewetki z salsą mango, kurczaka z domowym sosem barbecue, surówkę Colesław i sałatkę z grillowanym serem.
Farszynki, tosty i żytnia kanapka – takie pyszności z żółtym serem przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Przepisy są proste, a dania bardzo smaczne. Polecamy.
Mango sticky rice, makaron z woka z kurczakiem, szparagami i pieczarkami, a także nasi goreng - takie pyszności przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Miss Polonia 2020. Natalia Gryglewska studiuje dietetykę kliniczną na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i kocha podróże.
Co przygotować z ziemniaków? Z pomocą przychodzi Matteo Brunetti i zdradza swoje przepisy na gnocchi z pesto z bazylii, serową zapiekankę, torcik z ziemniaków o smaku wędzonej papryki oraz na pieczone frytki. To musi być pyszne!
Na ciepło, zapiekane z ciastem, a na dodatek warzywa pod serem. Proste i szybkie kanapki na drugie śniadanie, także na wynos, przygotowuje w naszej kuchni Daria Ładocha. Wypróbuj niecodzienne przepisy.
Dania z mięsem przygotował dla nas Matteo Brunetti. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak zrobić: makaron z indykiem, pollo e patate, kurczaka z grzybami oraz chrupiące polędwiczki z kurczaka w panierce panko i sosie barbecue.
Wypieki z budyniem – takimi smakołykami uraczył nas Piotr Kucharski. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: zapiekany budyń z czarną porzeczką, drożdżówki z budyniem i mango, a także kruche ciasto z kremem budyniowym.
Wypieki nie muszą być słodkie, mogą być także wytrawne. Udowodnił to Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował takie pyszności jak: wytrawny keks z mięsa, tarta z porami i białą kiełbasą, a także babeczki ziemniaczane z chrzanem i grzybami.
Dania z pozostałości po wczorajszym obiedzie, chleba nie pierwszej świeżości, resztek sera czy mrożonek są doskonałe dla osób, które nie lubią marnować jedzenia. Swoje pomysły na pyszne potrawy z recyklingu zdradziła w kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bosacka.
Osoby z insulinoopornością muszą uważać na to, co mają na talerzu. W kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk kliniczny, dr Hanna Stolińska przygotowała dla nich przykładowy jadłospis. W menu znalazły się: ciastka z batatów, wrap z omleta z pieczarkami, placki z serka wiejskiego, pizza na spodzie z batata oraz fit tarta.
Dania z kiszonkami są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Swoje propozycje zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Na naszym stole pojawiły się: bułeczki z kiszoną kapustą, marchewka kimchi, klopsy z sałatką z ogórków kiszonych i pure z batatów, a także kurczak marynowany w soku z kiszonego buraka.
Maślane dania na słono i słodko przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti. Finalista programu "MasterChef" zdradził swoje przepisy na łososia z sosem cytrynowym, zapiekankę z kalafiorem rzymskim i boczkiem, risotto z burakiem, a także biscotti al vino.
Majonez to król wiosennej kuchni. Doskonale sprawdzi się zarówno w potrawach wytrawnych, jak i słodkich deserach. Udowodnił to w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, który przygotował: kanapki w bułkach Simit, pieczonego łososia z majonezem wasabi, sałatkę jajeczną oraz ciasto czekoladowe.
Twardy, długodojrzewający ser to świetny pomysł zarówno na przekąskę, jak i dodatek do dań śniadaniowych, lunchu czy kolacji. Swoje przepisy na potrawy z tym smacznym dodatkiem zdradził w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.
Przemysław Klima to szef kuchni i współtwórca restauracji La Bottigliera 1881, nagrodzonej w 2020 r. gwiazdką Michelin. Zaprosiliśmy go do kuchni Dzień Dobry TVN, aby zdradził przepisy na niektóre ze swoich specjałów. Nasz gość pokazał, jak przygotować: kamienie z jogurtu, rybę w sosie rybno-cebulowym i z soczewicą, a także stek z jelenia z sosem na bazie kości i piklowanymi burakami.
Szukasz pomysłu na danie z tofu? Swoje sprawdzone przepisy zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. Zobacz, jak przygotować: pad thai z tofu i krewetkami, sałatkę z marynowanym tofu, awokado i szpinakiem, a także hummus podawany z chrupiącym tofu.
Dania z ananasem są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować kilka z nich, w tym obracane ciasto ananasowe i ananasowo-drobiowe kebaby.