Jan Kuroń

    Jan Kuroń

    Środki czystości, które można kupić w sklepach, co prawda pęknie pachną i dobrze czyszczą, ale zawierają ogromne ilości środków chemicznych. Jednak nie wszystko stracone! Jan Kuroń pokazał w Dzień Dobry TVN jak przygotować domowe środki czystości bez użycia chemii. Wypróbujcie w domu jego przepisy na: płyn do mycia naczyń, pastę do czyszczenia zaschniętego brudu, miksturę do czyszczenia piekarnika oraz odświeżacz powietrza.

    Garnki i patelnie to niezbędne oprzyrządowanie każdej kuchni. Ich wybór nie jest jednak tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Wszystkie garnki i patelnie (żeliwne, stalowe oraz emaliowane) działają na klasycznej kuchni gazowej. Problem pojawia się tam, gdzie w kuchni znajduje się płyta indukcyjna, kuchenka halogenowa, elektryczna, ceramiczna lub na podczerwień. Jak poznać, że garnek, który chcemy kupić będzie pasował do naszej kuchenki? Ile garnków powinno być w domu? To wszystko trudne pytania. Na szczęście Jasiek zna się! i odpowiada na nie wszystkie.

    Drewnianą, plastikową czy może szklaną - jaką deskę do krojenia wybrać? Jakie są zalety deski drewnianej? Co możemy kroić na desce plastikowej? Jak dbać o czystość deski? I kiedy powinniśmy wymienić deskę? Z pomocą przychodzi nam Jan Kuroń. Zapraszamy na kolejny odcinek cyklu "Jasiek zna się!".

    Weki są idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się walorami owoców i warzyw z domowego ogródka. Ale to nie jedyne, co można włożyć do słoików. Robiliście kiedyś weki z mięsa? W cyklu "Jasiek zna się!" Jan Kuroń podpowiada, kiedy wekować poszczególne warzywa i owoce i jak przygotować słoiki do weków. Zdradził również swój sposób na wekowanie. Czy wiesz jak długo i, gdzie przechowywać słoiki?

    Jan Kuroń, w cyklu "Jasiek zna się!", tym razem radzi, jak je przechowywać owoce, warzywa i zioła, by zachowały świeżość na dłużej. Które z nich lubią chłód, a których absolutnie nie należy wkładać do lodówki? Czy da się "reanimować" przyschniętą włoszczyznę i inne warzywa korzenne? Jan Kuroń pokazał również jak przyspieszyć dojrzewanie awokado i bananów. Czy wiesz, co wspólnego mają ze sobą rajstopy i cebula?

    Jego ojciec uczył Polaków gotować w pierwszym kulinarnym programie w Polsce "Gotuj z Kuroniem". Dziś Jan Kuroń, w naszej kuchni, prezentuje, naszym widzom, swoje rodzinne przepisy. Jak wspomina tamte czasy i czy gotuje na podstawie przepisów ojca?

    Lodówka jest prawie w każdym domu. Jak prawidłowo z niej korzystać, aby oszczędzić na prądzie? Na której półce trzymać mięso, a na której sery? W czym przechowywać wędlinę - w folii spożywczej czy papierze śniadaniowym? Czym lodówka różni się od zamrażarki? O tym mówił prowadzący cykl "Jasiek zna się" kucharz Jan Kuroń.

    Bazar, znany również jako targowisko, to miejsce, gdzie dostaniemy świeższe warzywa i owoce w najlepszej cenie. Zanim zrobimy zakupy warto rozejrzeć się po targowisku i porównać poszczególne stragany. Warto też przyjść uzbrojonym w sakiewkę pełną drobnych, aby uniknąć sytuacji, w której mamy problem z otrzymaniem reszty. Dlaczego warto kupować u tego samego dostawcy? I kiedy się targować? W cyklu "Jasiek zna się!" Jan Kuroń pokazał, jak robić zakupy na targowisku płacąc jak najmniej za najlepszej jakości produkty.

    Jak podczas zakupów kupić tylko to, co jest nam faktycznie potrzebne? Na co zwrócić uwagę przy porównywaniu cen produktów? Dlaczego przed wizytą w sklepie należy coś przekąsić? Który koszyk wybrać i, w którym miejscu stanąć, gdy przeglądamy zakupową półkę? Wybierzcie się na zakupy z Janem Kuroniem i poznajcie jego wszystkie zakupowe triki.

    Kurki to jedne z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych grzybów w Polsce. Jak wykorzystać je w kuchni poza dodaniem do porannej jajecznicy albo sosu? Jan Kuroń, w kuchni Dzień Dobry TVN, radził, jak czyścić kurki i przygotował z nich: zupę krem, quiche z boczkiem i sałatkę. Czy wiecie, czym charakteryzuje się "ciasto ujajone", za którym tak przepada Marcin Prokop ;-)

    Sezon na kurki w pełni! Jan Kuroń postanowił więc wykorzystać je w kuchni Dzień Dobry Wakacje. Wypróbujcie jego przepisy na karpia z sosem kurkowym, gołąbki z kasza gryczaną i kurkami oraz kabaczki faszerowane tymiankową bryndzą z kurkami.

    W kuchni Dzień Dobry Wakacje Jan Kuroń i pyszne i szybkie w przygotowaniu pasty! Nie będą to jednak zwyczajne pasty - bloger Tomasz Czajkowski postanowił dodać do nich magiczny składnik. Jak im poszło? Nad sytuacją czuwał dziennikarz Dzień Dobry Wakacje Mateusz Hładki. Wypróbuj przepisy na pasty z magicznym składnikiem w swojej kuchni: babie ghanoush, Paście z zielonego groszku z miętą i mascarpone oraz dipie pomidorowo-śliwkowym.

    Wybierasz się na piknik? Przygotuj smaczne przekąski według przepisów Jana Kuronia. Skorzystaj z przepisów na: filety z dorsza w jarmużowo-krakersowej panierce z ryżem po arabsku, pastę z czerwonej fasoli z kuminem, chili i pestkami granatu oraz gazpacho. Czy wiecie, że gazpacho można zagęścić krakersami? Janowi Kuroniowi w kuchni towarzyszył Filip Chajzer.

    Ocet wykorzystywany jest w wielu potrawach. Kucharz Jan Kuroń przygotował kilka dań z dodatkiem octu: grillowane szparagi z winegretem na bazie octu, łososia zapiekanego z ziemniakami oraz szparagami o mocnym tymiankowym aromacie i polędwiczki wieprzowe duszone w sosie jabłkowo–octowym. A na deser zaserwował ciasto czekoladowe. Zdradził też, jak przygotować kalafiora na trzy różne sposoby, żeby wystarczyło jedzenia na trzy dni? ;-)

    W kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował dla nas dania na grilla. Doradził również, jakie mięso wybrać na grilla i jak grillować karkówkę, drób i ryby.

    Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN królowało oregano! Jan Kuroń przygotował dla nas niezwykła pizzę na kalafiorowym spodzie, gazpacho i pyszne bajgle z oregano i oliwkami. Skorzystajcie z jego przepisów. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował wielkanocne dania z dodatkiem kminku, który wspomaga trawienie. Wypróbuje jego przepisy na: żurek, pieczoną szynkę i focaccię. Smacznego!

    Kardamon kojarzy się Janowi Kuroniowi z grzańcem, a Dorocie Wellman z kawą. Dlaczego? Jak nie przesadzić z tą magiczną przyprawą? W kuchnia Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował curry z kurczakiem, polędwiczki wieprzowe z chutneyem i zupę soczewicową. Oczywiście wszystko z dodatkiem kardamonu. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN nietypowe potrawy z chili. Jak Kuroń przygotował nam hummus, pastę jajeczną, shakshoukę oraz wegańskie "flaki". Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN kanapkowe szaleństwo. Jan Kuroń przygotował dla nas: kanapki: z pastrami, PO’ BOY ze smażonymi krewetkami, Croque Monsiuer i burgery buraczane.

    W naszej kuchni, potrawy walentynkowe. Jak Kuroń zaprezentował dania, które można przygotować z okazji dnia zakochanych: daktyle w czekoladzie , sałata z buraków, porów, sera blue i karmelizowanej marchewki oraz pikantne pęczotto z imbirem, kuminem, kolendrą i pomidorami podane z krewetkami. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował dania świąteczne: trybowane kacze udka faszerowane farszem z włoszczyzny z dodatkiem curry i daktyli, rybę po grecku oraz pilaf z kurczakiem.

    W każdym długotrwałym związku pojawiają się różnice zdań i sprzeczki. Jak nie dopuścić aby przerodziły się w poważny kryzys? O związkowej prozie życia porozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z Anną i Janem Kuroniami oraz seksuolog Moniką Staruch.

    W kuchni Dzień Dobry TV: dynia faszerowana, smażony sandacz na purée z dyni oraz krem z dyni i wędzonych śliwek. To trzy propozycje dyniowych przepisów przygotowanych dziś rano przez naszego gościa Jana Kuronia. Lubicie dynie? Macie jakieś swoje ulubione dyniowe dania?

    Polska zajmuje jedno z ostatnich miejsc w Europie pod względem liczby pokoi przypadających na osobę. Filip Chajzer postanowił sprawdzić jak sytuacja wygląda w rzeczywistości. A nasi goście: Rafał Brzozowski, Michał Kempa i Jan Kuroń opowiedzieli o swoich perypetiach mieszkaniowych. Jak sytuacja wygląda u Was? Ile pokoi przypada na osobę w waszym mieszkaniu?

    Skorzystajcie z przedostatniego weekendu wakacji i zróbcie, jak mówi Filip Chajzer, wielkiego grilla z kaszanką, kiełbasą i karkówką. Dla tych, którzy nie wiedzą, jak zabrać się do grillowania, kucharz Jan Kuroń ma kilka rad. Zapraszamy na kolejny odcinek "Encyklopedii grillowania".

    Grillowanie to jedno z ulubionych zajęć Polaków. Niestety nie każdy potrafi tak piec jedzenie, aby było smaczne i nieprzypalone. Kucharz Jan Kuroń powiedział, jakich błędów nie należy popełniać podczas grillowania. Zobaczcie, jak prawidłowo przekładać mięso na grillu.

    Jak urozmaicić potrawy przygotowane na grillu? W naszym poradniku swoimi sposobami podzielił się Jan Kuroń. Co powiecie na marynatę z pokrzywy czy dressing z mięty?