Obiady na cały tydzień za 50 złotych
Kluski kładzione z słoninką
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/3 szklanki wody
Łyżeczka soli
400 g słoniny pokrojonej w kostkę
2 duże cebule pokrojone w kosteczkę
Na patelnię wrzuć słoninę i smaż przez kilka minut. Dodaj cebulę i smaż do skarmelizowania się składników. W dużym garnku zagotuj wodę. W misce wymieszaj do powstania jednolitej masy mąkę, sól, jajka oraz wodę. Na wrzącej osolonej wodzie kładź za pomocą łyżki kluski. Warto przygotować sobie naczynie z zimną wodą. Dzięki temu do maczanej w niej łyżki nie będzie się kleić ciasto. Po wypłynięciu gotuj jeszcze około 2 minuty.
Spaghetti aglio olio e peperoncino
Składniki:
250 g makaronu spaghetti
30 ml oliwy
2 ząbki czosnku posiekane w płatki
1 papryczka pepperoni pokrojona w paski
Sól, pieprz
Pęczek natki pietruszki
Makaron ugotuj al dente. Na delikatnie rozgrzaną oliwę wyłóż czosnek oraz papryczkę. Smaż kilka minut na małym ogniu. Przełóż makaron i smaż kolejne kilka minut, tym razem mieszając mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Tymiankowe kaszotto z warzywami
Składniki:
3 łyżki oleju
2 duże cebule pokrojone w kosteczkę
4 ząbki czosnku posiekane w płatki
2 łyżki suszonego tymianku
2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę
1/2 selera korzeniowego pokrojonego w kostkę
500 g pęczaku
400 g mrożonych warzyw
2l bulionu
Sól, pieprz
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebule, dodaj czosnek oraz tymianek i smaż kolejne 2 minuty. Dodaj marchewki oraz selera i po kolejnych paru minutach wsyp kaszę oraz mrożone warzywa. Gotuj jak risotto – co kilkadziesiąt sekund dolewaj porcjami bulion. Regularnie mieszaj, na koniec dopraw solą i pieprzem. Aby wzbogacić smak możesz dodać trochę octu winnego lub soku z cytryn.
Kotlety rybno–ziemniaczane
Składniki:
2 łyżki oleju
1 cebula pokrojona w kosteczkę
2 posiekane ząbki czosnku
350 g filetu z mintaja
400 g ugotowanych i obranych ziemniaków w formie puree
Pęczek natki pietruszki – drobno posiekanej
1 jajko
Bułka tarta
3 łyżki oleju
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę oraz czosnek. Rybę zmiksuj i wymieszaj z cebulą, czosnkiem oraz ziemniakami. Wbij jajko i dosyp posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiaj przez 2-3 minuty. Obtocz w bułce tartej i smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Jeżeli kotlety są duże, dla pewności możesz po usmażeniu wstawić je na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Steki z karkówki serwowane z puree z grochu
Składniki:
450 g karkówki (3 x kotlet po 150g)
2 czubate łyżki musztardy
Łyżeczka pieprzu ziołowego
Łyżka majeranku
Sól, pieprz
Oleju
1 cebula pokrojona w kostkę
300 g grochu łuskanego
Czubata łyżka majeranku
Łyżeczka pieprzu ziołowego
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Steki natrzyj mieszanką majeranku, pieprzu ziołowego, soli, musztardy oraz czarnego pieprzu. Najlepiej odstawić je na minimum, godzinę. W rondelku na 2 łyżkach oleju przesmaż cebulę, wsyp groch i zalej całość wodą. Dodaj majeranek oraz pieprz ziołowy i gotuj do miękkości. Dopraw solą i pieprzem i zblenduj na gładką masę. Na 3 łyżkach rozgrzanego oleju usmaż steki, po kilka minut z każdej strony.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN