Dziś w cyklu "Jasiek zna się" Jan Kuroń zaprezentował nam przepisy na domowy majonez, keczup i ocet. Zobaczcie jak szybko i łatwo zrobić je w domu z samych naturalnych składników. Smacznego!
W starożytnym Egipcie cebula była uznawana jako środek płatniczy. Podobno tak wyglądała wyplata budowniczych piramid - mówi kucharz Jan Kuroń. Dzisiejszy odcinek cyklu "Jasiek zna się!" poświęcony jest cebuli i czosnkowi, który uznawany jest za naturalny antybiotyk. Najlepiej spożywać go na świeżo, w postaci past lub jako dodatek do twarogów i sałatek.
Kuchenne szafki to miejsce, gdzie bałagan robi się w zastraszającym tempie. W cyklu "Jasiek zna się!" Jan Kuroń zdradził nam kilka swoich sposobów, jak w tani sposób zadbać o porządek w kuchennej przestrzeni. Czy pomyślelibyście, że biurowe organizery przydadzą się również w kuchni?
W dzisiejszym odcinku cyklu "Jasiek zna się!" Jan Kuroń radzi, jak być świadomym konsumentem i nie przepłacać.
Zdarza się, że nie możemy wcześniej zająć się przygotowaniami do Świąt. Co, jeśli do Wigilii został niecały tydzień, a my nie mamy jeszcze ani piernika, ani nastawionego zakwasu na barszcz, ani nawet kapusty z grzybami? Przede wszystkim nie należy wpadać w panikę. A następnie skorzystać z dobrych rad, jakie ma dla Was Jan Kuroń.
Boże Narodzenie, jak każde inne święta, to nie tylko czas spędzany w gronie rodzinnym. To również czas wielkiego gotowania. Wiele gospodyń domowych przygotowania do świąt zostawia na ostatnią chwilę, a w same święta brakuje im energii na radość ze wspólnie spędzonego czasu. Dlatego wielkie gotowanie warto zacząć już dwa tygodnie wcześniej. Które potrawy możemy przygotować z dużym wyprzedzeniem? Na takich rzeczach najlepiej zna się Jan Kuroń.
Jan Kuroń i jego proste sposoby na porządki w kuchni. Jak okiełznać plastikowe torebki? Jak wyczyścić fugi płytek podłogowych i pozbyć się brzydkiego zapachu z kosza na śmieci? Zobaczcie kolejny odcinek cyklu "Jasiek zna się!"
Co zrobić z ziemniakami, które zostają z obiadu? Jak w kreatywny sposób wykorzystać resztki jedzenia? Z pomocą przychodzi kucharz Jan Kuroń. Zobaczcie kolejny odcinek cyklu "Jasiek zna się!" Czy wiecie jaki produkt spożywczy najczęściej marnuje się w naszych domach?
Środki czystości, które można kupić w sklepach, co prawda pęknie pachną i dobrze czyszczą, ale zawierają ogromne ilości środków chemicznych. Jednak nie wszystko stracone! Jan Kuroń pokazał w Dzień Dobry TVN jak przygotować domowe środki czystości bez użycia chemii. Wypróbujcie w domu jego przepisy na: płyn do mycia naczyń, pastę do czyszczenia zaschniętego brudu, miksturę do czyszczenia piekarnika oraz odświeżacz powietrza.
Czy da się przygotować za 50 złotych obiady dla całej rodziny na tydzień? Kucharz Jan Kuroń udowadnia, że to możliwe. Skorzystajcie z jego przepisów!
Wiele gospodyń domowych ma w swojej kuchni gadżety, które są tak naprawdę nieprzydatne. W cyklu Jasiek zna się pokazał nam je Jan Kuroń.
Garnki i patelnie to niezbędne oprzyrządowanie każdej kuchni. Ich wybór nie jest jednak tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Wszystkie garnki i patelnie (żeliwne, stalowe oraz emaliowane) działają na klasycznej kuchni gazowej. Problem pojawia się tam, gdzie w kuchni znajduje się płyta indukcyjna, kuchenka halogenowa, elektryczna, ceramiczna lub na podczerwień. Jak poznać, że garnek, który chcemy kupić będzie pasował do naszej kuchenki? Ile garnków powinno być w domu? To wszystko trudne pytania. Na szczęście Jasiek zna się! i odpowiada na nie wszystkie.
Drewnianą, plastikową czy może szklaną - jaką deskę do krojenia wybrać? Jakie są zalety deski drewnianej? Co możemy kroić na desce plastikowej? Jak dbać o czystość deski? I kiedy powinniśmy wymienić deskę? Z pomocą przychodzi nam Jan Kuroń. Zapraszamy na kolejny odcinek cyklu "Jasiek zna się!".
Noże to jedne z ważniejszych akcesoriów w kuchni. W cyklu "Jasiek zna się!" Jan Kuroń podpowiada, jak je prawidłowo ostrzyć i jak o nie dbać. Powiedział również, jakie są zalety oraz wady noży stalowych i ceramicznych.
Weki są idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się walorami owoców i warzyw z domowego ogródka. Ale to nie jedyne, co można włożyć do słoików. Robiliście kiedyś weki z mięsa? W cyklu "Jasiek zna się!" Jan Kuroń podpowiada, kiedy wekować poszczególne warzywa i owoce i jak przygotować słoiki do weków. Zdradził również swój sposób na wekowanie. Czy wiesz jak długo i, gdzie przechowywać słoiki?
Lodówka jest prawie w każdym domu. Jak prawidłowo z niej korzystać, aby oszczędzić na prądzie? Na której półce trzymać mięso, a na której sery? W czym przechowywać wędlinę - w folii spożywczej czy papierze śniadaniowym? Czym lodówka różni się od zamrażarki? O tym mówił prowadzący cykl "Jasiek zna się" kucharz Jan Kuroń.
Bazar, znany również jako targowisko, to miejsce, gdzie dostaniemy świeższe warzywa i owoce w najlepszej cenie. Zanim zrobimy zakupy warto rozejrzeć się po targowisku i porównać poszczególne stragany. Warto też przyjść uzbrojonym w sakiewkę pełną drobnych, aby uniknąć sytuacji, w której mamy problem z otrzymaniem reszty. Dlaczego warto kupować u tego samego dostawcy? I kiedy się targować? W cyklu "Jasiek zna się!" Jan Kuroń pokazał, jak robić zakupy na targowisku płacąc jak najmniej za najlepszej jakości produkty.
Jak podczas zakupów kupić tylko to, co jest nam faktycznie potrzebne? Na co zwrócić uwagę przy porównywaniu cen produktów? Dlaczego przed wizytą w sklepie należy coś przekąsić? Który koszyk wybrać i, w którym miejscu stanąć, gdy przeglądamy zakupową półkę? Wybierzcie się na zakupy z Janem Kuroniem i poznajcie jego wszystkie zakupowe triki.