Daktyle w czekoladzie faszerowane orzechami nerkowca
Składniki:
Kilkanaście suszonych daktyli pozbawionych pestek
100 g orzechów nerkowca
150 g ciemnej czekolady dobrej, jakości
Łyżka śmietany 36%
2 papryczki pepperoni drobno posiekane
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Na blachę wyłóż luźno rozsypane orzechy. Piecz do lekkiego zrumienienia, około 15 minut.
Daktyle pozbaw pestek.
Czekoladę ze śmietaną rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Daktyle obtocz dokładnie w czekoladzie, na wierzch posyp ostrą papryczką.
Sałata z buraków, porów, sera blue i karmelizowanej marchewki
Składniki:
4 ugotowane/lub upieczone buraki obrane z skórki
2 pory pokrojone w pół plastry o długości kilku centymetrów
120 g sera pleśniowego
1 awokado obrane i pokrojone w plastry
2 małe marchewki, obrane i przekrojone wzdłuż
Łyżka klarowanego masła
Łyżeczka cukru
Garść prażonych orzechów włoskich
Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju z awokado
50 ml octu winnego
1 łyżka posiekanej papryczki chili
Odrobina cukru
3 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
W rondlu zagotuj osoloną wodę (pory nie stracą koloru), włóż do niej pory i gotuj przez 5 minut.W tym czasie połącz wszystkie składniki dressingu.
Na patelni rozgrzej delikatnie masło. Ułóż na nim marchewki i zmaż delikatnie z obu stron, kiedy zaczną się rumienić zdejmij je na talerz, a na patelnię wsyp cukier. Kiedy zacznie się tworzyć karmel przełóż marchewki z powrotem na patelnię i smaż parę minut.
Odcedź pory i zahartuj zimną wodą, odcedź ponownie.
Wyłóż pory, na nie buraki, następnie pokrojone awokado. Całość udekoruj serem pleśniowym oraz orzechami. Polej sałatkę dressingiem.
Pikantne pęczotto z imbirem, kuminem, kolendrą i pomidorami podane z krewetkami.
Składniki:
40 g masła
Łyżka oliwy
150 g pęczaku
4 liście laurowe
1 posiekana papryczka chili
Płaska łyżka kuminu w ziarnach
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
Łodyga selera naciowego pokrojonego w ½ cm kawałki
2 posiekane ząbki czosnku
1 mała papryka pokrojona w kostkę
Płaska łyżeczka imbiru
Puszka krojonych pomidorów (400g)
½ l bulionu
50 g pokrojonych orzechów nerkowca
Sól i ew. pieprz
3 łyżki posiekanej kolendry
Przygotowanie:
W rondlu rozpuść masło z dodatkiem oliwy. Na tłuszcz wrzuć liście laurowe, chili oraz kumin i smaż przez 2 – 3 minuty. Po tym czasie dodaj cebulę, zeszklij i wsyp pęczak. Dodaj paprykę, czosnek, seler, imbir, pomidory oraz bulion. Zagotuj i duś przez 30 minut dość często mieszając.
Na patelni upraż orzechy.
Pod koniec duszenia dopraw solą i pieprzem.
Serwuj z orzechami i kolendrą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN