Przepisy kulinarne

W tajskiej kuchni Darii Ładochy

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN poznajemy nie tylko sekrety naszych mistrzów, ale i innych kultur. Daria Ładocha, trenerka żywieniowa i blogerka kulinarna zdradziła nam kilka smaczków tajskiej kuchni. Oprócz tego Daria przygotowała: kluski z tapioki, zupę z wieprzowiną i makaronem ryżowym, małże w zupie z trawy cytrynowej i klasyczny Pad Thai. Smacznego!

Kluski z tapioki (Sakoo Sai Moo)

Składniki:

2 kubki drobnej tapioki

woda do namoczenia tapioki

1 łyżka korzenia i łodygi z kolendry

3 ząbki czosnku w plastrach

1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach

1/2 cebuli drobno posiekanej

200 g tłustej wieprzowiny mielonej

9 łyżek sosu sojowego

3 łyżki cukru

3 łyżki peklowanej rzodkiewki drobno pokrojonej

2 łyżki drobnych orzeszków ziemnych

2 łyżki oleju do obtaczania klusek

2 łyżki oleju do przygotowania nadzienia w woku

1 duży liść bananowca do wyłożenia garnka do gotowania na parze

Przygotowanie:

Tapiokę namocz w wodzie. Zalej ją tak, by całość była przykryta. Namaczaj ok. 10 min. i wylej wodę. W moździerzu utłucz łodygi kolendry z czosnkiem, pieprzem. Na olej w woku wrzuć cebulę i wieprzowinę oraz pastę utłuczoną w moździerzu. Dodaj sos sojowy, cukier, rzodkiewkę i orzechy drobno potłuczone (ale nie na miał). Weź namoczoną tapiokę i ugniataj ją w rękach. Zrób placek, dodaj nadzienie i przygotuj drugi placek z tapioki. Całość uformuj w kulę. Posmaruj olejem i odłóż na talerz również posmarowany olejem. Kluski gotuj na parze na liściu bananowca posmarowanym olejem. Pamiętaj, by nie układać klusek zbyt blisko siebie. Gotuj ok. 15 min.

Północna zupa z wieprzowiną i makaronem ryżowym (Khanom Jeen Nam Ngiao)

Składniki:

2 ząbki czosnku drobno posiekane

100 g mielonej wieprzowiny

2 szklanki bulionu z żeberek (przepis zob. niżej)

2 pomidory

pół łyżeczki soli

garść kiełków fasoli mung

garść kolendry drobno posiekanej

garść szczypiorku drobno pokrojonego

olej do smażenia

garść kapusty sitowatej

makaron ryżowy namoczony

Pasta

2 łyżeczki trawy cytrynowej drobno pokrojonej

1 łyżeczka szalotki drobno posiekanej

1 łyżeczka czosnku drobno posiekanego

1 łyżeczka liści limonki kaffir drobno posiekanych

1 łyżeczka galangalu drobno posiekanego

1 łyżeczka korzenia kurkumy drobno posiekanego (można użyć w przyprawie)

3–6 suszonych czerwonych chilli

1 łyżeczka jasnej pasty z tamaryndowca

1 łyżeczka pasty z krewetek

3/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Ugotuj wywar z żeberek. Na 1 kg mięsa z żeberek przypadają 2 l wody. Gotuj bez dodatków ok. godziny. Wszystkie składniki pasty utłucz w moździerzu. Usmaż czosnek na złoty kolor. Odstaw na bok. Na patelnię wrzuć pastę i mieloną wieprzowinę. Chwilę podsmażaj. Następnie dodaj wywar z żeberek i odrobinę wody. Kolejno dodaj pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj sól. Zupę podawaj z makaronem ozdobioną kiełkami, szczypiorkiem i kolendrą oraz prażonym czosnkiem i kapustą sitowatą.

Małże w zupie z trawy cytrynowej (Hoy Ma Takhrai)

Składniki:

2 trawy cytrynowe zgniecione i pokrojone na 2-centymetrowe kawałki

małe szalotki zgniecione

garść liści słodkiej bazylii (bez łodyg)

2–3 łyżki sosu rybnego

500 g muli

1,5 litra wody do gotowania

Przygotowanie:

Zagotuj wodę i wrzuć szalotki oraz trawę cytrynową. Zagotuj, aż porządnie będzie wrzało. Dodaj małże i znowu doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj sos rybny i zbierz powstałe szumy. Na koniec dodaj liście tajskiej bazylii słodkiej.

Klasyczny Pad Thai

Składniki:

2 ząbki czosnku drobno posiekane

1 szalotka pokrojona w piórka

1 miseczka makaronu ryżowego 3-milimetrowego namoczonego w zimnej wodzie

1/3 szklanki orzechów ziemnych potłuczonych w moździerzu

10 krewetek obranych

1 limonka

szczypiorek pokrojony na 2-centymetrowe paski

2 plastry tofu pokrojone w kostkę

pół opakowania kiełków fasoli mung

olej do smażenia

1 jajko

Sos

1 łyżka sosu rybnego

2 łyżki cukru palmowego

1/2 łyżeczki chilli w płatkach

2 łyżki pasty tamaryndowej jasnej

1 łyżka suszonych krewetek wcześniej namoczonych w ciepłej wodzie

1 łyżka sosu ostrygowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj i podgrzej – wówczas cukier szybciej się rozpuści. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć czosnek i tofu, podsmażaj przez chwilę. Dodaj krewetki, a gdy się usmażą, odsuń je na bok. Rozbij jajko i rozlej po patelni. Zacznij delikatnie mieszać. Połącz z resztą składników i odsuń. Dodaj sos i odrobinę wody oraz makaron. Mieszaj, aż makaron zmięknie i wchłonie cały sos. Dodaj szczypiorek i kiełki. Podawaj posypane orzechami i polane sokiem z limonki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości