Przepisy kulinarne

Smakołyki dla najmłodszych

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Babeczki z cytrynowym budyniem i cynamonem, andrut z morelami i orzechami oraz ekspresowe ciasto bananowe z czekoladą - te pyszności dla dzieci przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna Daria Ładocha.

Babeczki z cytrynowym budyniem i cynamonem

(potrzebna będzie forma do muffinek, nie silikonowa)

Składniki:

250 ml mleka

250 g śmietany kremówki 30%

170 g cukru

50 g mąki pszennej

5 żółtek

1 laska cynamonu

skórka z cytryny

500 g ciasta francuskiego

masło do wysmarowania formy

szczypta cynamonu do posypania babeczek

Przygotowanie:

Mleko, śmietanę, cukier, mąkę i żółtka ubijamy mikserem przez 3 minuty. Przerzucamy do garnka z grubym dnem i dodajemy skórkę od cytryny oraz laskę cynamonu. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut aż do uzyskania konsystencji budyniu. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Z ciasta francuskiego wykrawamy koła na tyle duże, by wypełniły foremki do muffinek (ok. 10 cm średnicy). W każdej foremce, którą wcześniej wysmarowaliśmy masłem, układamy ciasto. Z masy budyniowej wyjmujemy laskę wanilii oraz skórkę z cytryny. Wlewamy do foremek, nie wypełniając ich aż do krawędzi i pieczemy ok. 25 minut, aż masa budyniowa się zetnie i lekko zbrązowieje. Przed podaniem posypujemy szczyptą cynamonu.

Andrut z morelami i orzechami

Składniki:

8 wafli andrutów

200 g suszonych moreli

szklanka łuskanych orzechów włoskich

szklanka łuskanych pistacji

1/2 opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej

4 spore łyżki miodu

2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki drobno posiekaj lub utłucz tłuczkiem i wymieszaj z miodem i cytryną.

Powstałą masą posmaruj 4 wafle i przykryj każdą pozostałymi 4 waflami. Bardzo delikatnie dociśnij. Odstaw do zastygnięcia na min. 2 godziny. Podawaj dzieciom pokrojone na mniejsze porcje.

Ekspresowe ciasto bananowe z czekoladą

Składniki:

5 dużych bananów

250 ml gęstego jogurtu naturalnego

200 g masła

200 g mąki pszennej

50 g gorzkiego kakao

szczypta soli

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

3 duże jajka

3/4 szklanki cukru pudru

konfitura malinowa

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Formę keksową lub do pieczenia chleba (dużą) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. W misce ucieramy lub miksujemy banany z jogurtem. W innej misce łączymy mąkę, kakao, sól i sodę oczyszczoną. Jajka miksujemy na gładki krem wraz z masłem. Następnie kolejno dodajemy po jednym jajku i za każdym razem ubijamy porządnie. To bardzo ważne, by nie spieszyć się z tymi czynnościami. Dodajemy połowę mąki i dalej miksujemy lub mieszamy za pomocą łyżki lub łopatki. Następnie dodajemy masę bananową, chwilę miksujemy i łączymy z resztą mąki. Tym razem nie za długo – aż do momentu, gdy wszystkie składniki się połączą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku ok. 60 minut. Po upływie 45 minut należy je sprawdzić wykałaczką. Pieczemy do momentu, gdy patyczek będzie suchy. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż lekko ostygnie. Podajemy ze schłodzoną konfiturą malinową i cukrem pudrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości