Przepisy kulinarne

Kuchnia na poprawę humoru

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Kuchnia na poprawę humoru

Przygnębia Cię ponura jesień? Masz dość zimna i pluchy? Spróbuj naszej kuchni! Piotr Kucharski gwarantuje raj dla podniebienia i natychmiastową poprawę nastroju.

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek / East News

Makaron sojowy z zielonymi warzywami

Składniki:

olej słonecznikowy

1 zielona papryczka chilli

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 zielona papryka

1 mały brokuł

100 g mrożonej, zielonej fasolki szparagowej

100 g mrożonego, zielonego groszku

400 g makaronu sojowego (chińskiego)

2 łyżki octu jasnego winnego

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki cukru

1 łyżka miodu

sól i pieprz

1 pęczek dymki, pokrojonej w plasterki

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć przez chwilę chilli, czosnek i cebulę. Dodać pozostałe warzywa i smażyć na największym ogniu. Mieszać przez około 10 minut. W tym czasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie dodać do warzyw. Wymieszać w miseczce ocet, sos sojowy, cukier i miód. Polać makaron i wymieszać. Całość posypać dymką.

Bliny z jagodami i kremem jagodowo-bananowym

Składniki:

10 g drożdży

1 łyżeczka cukru

120 ml letniej wody

4 jajka

350 ml letniego mleka

5 łyżek masła

200 g mąki pszennej

100 g mąki gryczanej

0, 5 łyżeczki soli

100 g mrożonych jagód

sklarowane masło do smażenia lub olej roślinny

Krem jagodowo-bananowy:

3 banany

300 g mrożonych jagód

Przygotowanie:

W misce wymieszać drożdże, łyżeczkę cukru i wodę. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Odstawić. W drugiej misce połączyć oba rodzaje mąki i sól. Następnie wlać rozczyn, żółtka, mleko i masło. Dokładnie zmiksować, aby nie było grudek. Dodać pianę z białek i łyżką dokładnie wmieszać ją w ciasto. Odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać masło lub olej, nakładać dużą łyżką placuszki, posypać jagodami. Smażyć z obydwu stron na złoto-brązowy kolor. Usmażone bliny układać na blaszce do pieczenia i trzymać w ciepłym piekarniku, aż usmażymy wszystkie. W czasie, gdy ciasto będzie rosło, przygotować krem. Banany (w skórkach) i jagody ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 170ºC, piec około 20 min. Owoce wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Banany obrać i razem z jagodami przełożyć do robota kuchennego. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć do lodówki. Bliny podawać z kremem jagodowo-bananowym.

Steki z szalotkami pieczonymi w winie

Składniki:

4 steki z polędwicy wołowej (około 200 g/szt.)

oliwa z oliwek

sól i pieprz

15 szalotek (lub innych małych cebulek)

400 ml słodkiego czerwonego wina

Przygotowanie:

Steki przyprawić pieprzem, polać oliwą i odstawić do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Obrane szalotki ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika, piec około 20 min. Następnie zalać winem. Piec aż wino zredukuje się do połowy. W tym czasie usmażyć steki, posolić. Steki podawać z szalotkami polanymi zredukowanym winem.

Czekoladowe krówki

Składniki:

1 puszka kondensowanego mleka

1 łyżeczka mielonego cynamonu

400 g gorzkiej czekolady

3 łyżki masła

Przygotowanie:

Masłem natłuścić podłużną formę do pieczenia o wymiarach około 24 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. W szklanej misce wymieszać mleko, cynamon, czekoladę i masło. Ustawić miskę na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewać całość, aż czekolada się rozpuści. Przelać do formy. Odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do zamrażarki na około 2 godziny.

Wyjąć z formy, oddzielić papier. Ciepłym nożem pokroić na 2 cm kawałki.

Chlebek czekoladowy

Składniki:

250 ml mleka

30g świeżych drożdży

3 łyżki cukru

550g mąki pszennej

3 żółtka

50g masła

¼ łyżeczki soli

200g gorzkiej czekolady, pokrojonej na drobne kawałki

1 białko

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawić. Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn z drożdży, żółtko, rozpuszczone, ciepłe masło sól i czekoladę. Zagnieść ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia, czekać do momentu, w którym podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść ciasto, uformować podłużny walec, przeciąć wzdłuż na trzy części i zapleść z nich warkocz jak na chałkę. Końce połączyć i podwinąć pod spód. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch roztrzepanym białkiem. Piec około 25-30 minut w 180ºC.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości