Przepisy kulinarne

Deser retro: kruche ciasteczka imbirowe

Przepisy kulinarne

Blogerka kulinarna Anna Włodarczyk to pasjonatka dań retro i jak nikt inny przybliża współczesnym frykasy polskich kucharek przedwojennych Marii Disslowej i Lucyny Ćwierczakiewiczowej. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: forszmak, skorzonerę, kruche ciasteczka imbirowe oraz kremową brukselkę.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forszmak

Składniki:

4 duże ziemniaki

1 duża cebula

1 łyżka oleju

2 łyżki masła

4 płaty śledziowe w oleju

4 łyżki kwaśnej śmietany

4 łyżki bułki tartej

2 jajka

pieprz

pietruszka do posypania

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotowane w mundurkach ugnieść na puree. Na patelni rozgrzać olej i łyżkę masła, podsmażyć na tłuszczu drobno posiekaną cebulkę. Odsączone śledzie posiekać drobno (jak na tatara). W dużej misce wymieszać ugniecione ziemniaki, posiekane śledzie, podsmażoną cebulę, śmietanę, bułkę tartą i jajka. Masę popieprzyć (śledzie są słone, nie trzeba ich solić). Przełożyć masę do nasmarowanej tłuszczem żaroodpornej foremki (albo kokilek). Na wierzchu kłaść wiórki masła. Piec 35-45 min. (do zezłocenia) w 180 st. C. Podawać na ciepło i na zimno, posypane pietruszką, najlepiej z ogórkiem kiszonym.

Skorzonera z wody

Składniki:

1 pęczek skorzonery

woda do gotowania

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

Do podania:

3 łyżki masła

2 łyżki bułki tartej

Do przechowania:

zimna woda z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny

Przygotowanie:

Skorzonerę obrać ze skórki (najlepiej robić to w rękawiczkach). Obraną wrzucić do wody wymieszanej z sokiem z cytryny (dzięki temu nie sczernieje). Następnie ugotować w dużej ilości wody z solą i cukrem (przez ok. 15 min. dla cienkich korzonków, 20-25 min. - dla grubszych). W czasie gdy skorzonera się gotuje, na patelni rozgrzać masło, dodać bułkę tartą i podsmażyć do zezłocenia. Warzywa odcedzić, podać polane masłem z bułką tartą.

Imbirki - kruche ciasteczka imbirowe

składniki:

Ciasto:

150 g mąki

100 g masła

50 g cukru pudru

1 żółtko

1 plaska łyżeczka imbiru w proszku lub 1 łyżka posiekanego imbiru kandyzowanego

Do przełożenia:

lemon curd lub konfitura cytrynowa

Przygotowanie:

W robocie kuchennym wymieszać mąkę, cukier, masło, imbir w proszku (lub posiekany kandyzowany) i żółtko. Mieszać chwilę, aż ciasto zbije się w kulę. Włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Ciasto rozwałkować na grubość ok. pół cm i wykrawać okręgi (można szklanką lub specjalnymi foremkami). W połowie z nich zrobić kieliszkiem dziurkę, tak by powstał pierścień (można też użyć do tego specjalnej foremki). Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy między ciastkami. Piec w 190 st. C. przez 10-13 min., do zezłocenia. Upieczone ciastka ostudzić. Następnie na każdy okrąg układać łyżeczkę lemon curdu i przykryć kruchym pierścieniem. Posypać cukrem pudrem.

Kremowa brukselka

Składniki:

0,5 kg brukselki

3 łyżki masła

1 filiżanka śmietanki (min. 30 proc.)

Przygotowanie:

Brukselkę umyć, kroić na połówki. Gotować na parze, aż lekko zmięknie (nie wolno jej rozgotować). W naczyniu do duszenia stopić masło, wrzucić do niego brukselkę i posolić według uznania. Podsmażać na maśle brukselki - powinny się zezłocić. Po 5 min. zmniejszyć gaz, do brukselki wlać śmietankę, przykryć naczynie i dusić przez ok. 20 min. W tym czasie część śmietanki odparowuje, a brukselka nabierze słodkiego, kremowego posmaku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości