Daikon, czyli rzodkiew japońska – właściwości, zastosowanie, przepisy

Daniel Mazilu/500px/Getty Images
Daniel Mazilu/500px/Getty Images
Rzodkiew japońska (inaczej daikon) to warzywo cieszące się dużą popularnością w Azji. W Polsce jest zdecydowanie mniej znane i rzadziej używane. Rzodkiew daikon z reguły wykorzystuje się w przepisach na różne rodzaje lekkich surówek. Jakie ma właściwości i kulinarne możliwości?

Daikon ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe, działa moczopędnie i wspomaga trawienie. Można go jeść na surowo. Sporym gronem zwolenników cieszy się rzodkiew japońska marynowana.

Daikon (rzodkiew japońska) – ogólne informacje

Daikon, czyli rzodkiew japońska jest warzywem mało popularnym w uprawie. Wyglądem przypomina ogromną białą marchewkę, a jej smak jest słodko-ostry. Pochodzi z terenów między Azją a Morzem Śródziemnym. Daikon jest niezwykle popularny w Japonii, gdzie jedzono go już tysiąc lat temu.

Rzodkiew daikon może osiągnąć długość 1 metra i masę kilkudziesięciu kilogramów. Robi to duże wrażenie, zwłaszcza w porównaniu z warzywami, które na co dzień widzimy na bazarach i w marketach. W Księdze rekordów Guinnessa znalazła się rzepa daikon ważąca ponad 31 kg. Do najpopularniejszych jej odmian należy m.in. Minowase Summer Cross, której atutem jest brak skłonności do parcenia i pękania, a także Haruao daikon, Mino Early i Wakamiya.

Rzodkiew japońska nie jest wymagającą rośliną i z powodzeniem może być uprawiana w Polsce. Najlepiej rośnie w temperaturze ok. 20℃, na glebach żyznych, wyróżniających się dużą pojemnością wodną. Może nie dawać obfitych plonów, jeśli rośnie na glebach ciężkich, piaszczystych, bez stałego nawadniania. Nasiona rzodkwi japońskiej należy wysiewać na wcześniej nawożonym podłożu, zaopatrzonym w związki potasu, azotu, fosforu.

Rzodkiew japońska – właściwości i wartość odżywcza

Dopiero od niedawna daikon zaczął być częścią jadłospisu Polaków. Wartość odżywcza rzodkwi japońskiej jest bardzo duża – jest ona cenniejszym źródłem składników pokarmowych niż znacznie od niej popularniejsza rzodkiewka.

Osoby będące na diecie redukcyjnej ucieszy fakt, że daikon jest produktem niskokalorycznym (21 kcal / 100 g). Stanowi kopalnię witamin z grupy B (B1, B2, B7, B9) i witaminy C, która jest jednym z największych sprzymierzeńców układu odpornościowego człowieka. Największe ilości witaminy C znajdują się w liściach rośliny, dlatego warto dodawać je do zielonych koktajli i sałatek. Liście rzodkwi są popularnym produktem żywnościowym w Japonii, Chinach, Korei, Stanach Zjednoczonych. Rzodkiew japońska jest też bogata w wapń, sód, miedź, magnez, selen, jod, żelazo i potas. Powodem, dla którego warto sięgać po przepisy z rzodkwią daikon, są znajdujące się w tkankach warzywa enzymy. Są one podobne do enzymów znajdujących się w przewodzie pokarmowym człowieka. Mają one pozytywny wpływ na trawienie węglowodanów, tłuszczów i białek, skutecznie redukują zaparcia i oczyszczają organizm z toksyn.

Daikon pomaga strawić ciężkie potrawy. Surowa rzodkiew japońska jest ceniona także za działanie moczopędne. Pobudza nerki do bardziej efektywnej pracy i pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Jest źródłem antyoksydantów (związków fenolowych), które hamują syntezę nitrozoamin i tym samym ograniczają rozwój nowotworów. Warzywo to posiada też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Polecane jest na infekcje układu oddechowego.

Jak wykorzystywać daikon w kuchni?

Japończycy, którzy na co dzień spożywają daikon, uważają, że ostry i szczypiący smak surowego warzywa to znak, że posiada ono duszę. Zwolenników dań o delikatniejszym smaku ucieszy fakt, że po obróbce termicznej rzodkiew staje się słodsza.

Daikon wykorzystuje się na wiele sposobów. Przepisy uwzględniają gotowanie, smażenie, grillowanie czy marynowanie. W Polsce daikon spożywany jest głównie w postaci surowej, a także dodawany jest do zup i gulaszów.

Rzodkiew japońska marynowana – przepis

Składniki na 2 słoiki o pojemności 1 l:

  • 18–20 centymetrów rzodkwi daikon,
    • 1 l wody,
      • 500 ml octu jabłkowego,
        • 1 łyżeczka soli,
          • 6 ząbków czosnku,
            • 1/2 łyżeczki cukru,
              • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki,
                • 2 łyżeczki kminku,
                  • 4 liście laurowe,
                    • 6 suszonych czerwonych papryk.

                      Przygotowanie:

                      1. Rzodkiew japońską umyj, obierz i pokrój w plasterki.

                      2. Do garnka wlej wodę, wsyp przyprawy, dodaj sól, pieprz i obrane ząbki czosnku. Gotuj wszystko tak długo, aż cukier i sól rozpuszczą się. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej do niego ocet jabłkowy.

                      3. Do słoika włóż rzodkiew, zalej ją przygotowaną solanką, po czym zamknij słoik i wstaw do lodówki. Daikon powinien marynować się minimum 1 dzień.

                      Surówka z rzodkwią japońską – przepis

                      Składniki dla 2 osób:

                      • 1 rzodkiew japońska,
                        • 2 łyżki śmietany 18%,
                          • 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
                            • pieprz kolorowy i sól do smaku.

                              Przygotowanie:

                              Rzodkiew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj śmietanę i sok z cytryny. Surówkę oprósz pieprzem i solą, dokładnie wymieszaj. Przed podaniem wstaw surówkę do lodówki na min. 30 minut.

                              Zobacz także:

                              Zobacz wideo: Kalarepa i rzodkiewki

                              Autor: Adrian Adamczyk

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana