Pielęgnacja twarzy i ciała

Olej z pestek truskawek – niezawodny sposób na urodę

Pielęgnacja twarzy i ciała

Aktualizacja:
Fot. NataGolubnycha/ Getty Images

Truskawki są bardzo popularnymi owocami w naszym kraju, wiele osób nie wyobraża sobie bez nich lata. Są nie tylko smaczne, lecz także bogate w składniki odżywcze. Należy wiedzieć, że nie tylko ich jedzenie ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Warto przetestować także olej z pestek truskawek.

Jest to produkt kosmetyczny, który wykazuje działanie pielęgnacyjne cery, skóry, paznokci oraz włosów. Może być stosowany na wiele sposobów, pozytywnie wpływając na urodę oraz redukując schorzenia skóry. Niestety olej z truskawek jest produktem rzadko spotykanym w stacjonarnych drogeriach – warto szukać go w internecie oraz w sklepach z ekologicznymi artykułami.

Olejek z pestek truskawek – ogólne informacje

Olej z pestek truskawek pozyskiwany jest z małych owoców. Możliwe jest to dzięki wysokiej zawartości tłuszczu w pestkach – może ona wynieść aż 30%. Najczęściej jest to produkt tłoczony na zimno, nierafinowany. Właśnie w takiej formie zawiera najwięcej składników mineralnych oraz witamin. Cechuje go ciemnozielona barwa (bez obaw – nie barwi skóry!) oraz słodki zapach o owocowo-orzechowych nutach. Co ważne, konieczne jest przechowywanie go w ciemnej butelce, a po otwarciu należy trzymać go w lodówce.

Składniki zawarte w oleju z nasion truskawki

Olej z pestek truskawek ma bardzo wielu zwolenników wśród miłośników kosmetyków naturalnych. Doceniają oni jego składniki – przede wszystkim korzystnie działające kwasy tłuszczowe: linolowy, linolenowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy. Są one nie tylko zawarte w oleju, lecz także w strukturach ludzkiego ciała. Za ważne składniki olejku uważane są także fitosterole oraz tokoferole (m.in. γ–tokoferol będący formą witaminy E, mającej ogromny wpływ na zatrzymanie procesów starzenia się skóry). Ponadto jest to wspaniałe źródło karotenoidów, czyli witaminy A oraz kwasu elagowego.

Właściwości oleju z pestek truskawki

Dzięki swej bogatej zawartości olejek z pestek truskawek wykazuje pozytywne działanie na skórę i włosy. Przede wszystkim pozwala na zadbanie o właściwy poziom nawilżenia skóry, jej odżywienie i poprawę jędrności. Umożliwia zmniejszenie ryzyka zwiotczenia naskórka oraz jego odwodnienia. Olej z truskawek jest produktem zawierającym naturalny filtr SPF 4. Ponadto dobrze sprawdza się jako preparat regenerujący skórę zniszczoną czynnikami zewnętrznymi, np. bardzo intensywnym słońcem czy zimnem. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów stanowi produkt pozwalający na spowolnienie procesów starzenia się skóry. Co ważne, wykazuje on także działanie wspomagające proces syntezy kolagenu, co również ma niebagatelny wpływ na zachowanie młodego wyglądu i redukcję zmarszczek. Ponadto działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Z tego powodu bardzo dobrze sprawdza się jako środek wspomagający leczenie trądziku i stanów zapalnych skóry. Składniki zawarte w oleju z pestek truskawek pozwalają na regenerację uszkodzonego naskórka – przyspieszają gojenie się ranek. Dzięki niemu możliwie jest także odżywienie i nawilżenie bardzo zniszczonych włosów, a także zwiększenie trwałości koloru po farbowaniu.

Jak używać olejku z pestek truskawek?

Olejek z pestek truskawek może być stosowany jedynie zewnętrznie, pod żadnym pozorem nie wolno go spożywać. Świetnie sprawdzi się do pielęgnacji skóry twarzy i dekoltu zamiast kremu. Kilka kropel produkt należy wmasować w wilgotną skórę. Przy jego użyciu można także stworzyć własne serum nawilżające – kilka kropli oleju należy połączyć z taką samą ilością żelu hialuronowego. Zmieszany z hydrolatem będzie bardzo dobrym płynem oczyszczającym, a wymieszany z glinką jest wartościowym składnikiem maseczek. Olejek z pestek truskawek nadaje się nie tylko pielęgnacji twarzy, lecz także całego ciała. Świetnie sprawdzi się jako olejek do masażu (należy rozcieńczyć go np. olejkiem migdałowym) oraz dodatek do balsamów i relaksacyjnych kąpieli. Może być także stosowany jako produkt do olejowania włosów oraz jeden ze składników odżywek. Dobrze sprawdzi się wtarty w małej ilości w suche włosy, zadziała jak serum wygładzające fryzurę. Olej z pestek truskawek można także zastosować jako środek nawilżający skórę dłoni oraz wzmacniający paznokcie.

Zalety oleju z pestek truskawek

Wspaniałe właściwości to nie jedyne zalety olejku z pestek truskawek. Doceniany jest on także za swoją uniwersalność i duże możliwości wykorzystania. Co ciekawe, jest to produkt, który może być stosowany przez osoby z każdym typem skóry. Dodatkowo nie zapycha on porów, nie pozostawia także na skórze lepkiej warstwy. Olejek z pestek truskawek wchłania się bardzo szybko, dlatego może być stosowany zarówno jako kosmetyk na dzień, jak i na noc.

Olej z awokado nie tylko w kuchni. Jakie właściwości zdrowotne w sobie kryje? Zobacz wideo:

Zobacz też:

Oleje i pestki nasion - dlaczego warto je spożywać?

Poznaj niezwykłe właściwości oleju konopnego. Jak go stosować?

Jak wykorzystać olej z dzikiej róży?

Autor: Adrian Adamczyk

Pozostałe wiadomości