Materiał promocyjny

W DDTVN - kuchnia gruszkowa

Wśród owocowych smaków jesieni, obok jabłek i śliwek, nie może zabraknąć gruszek. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje kulinarne wariacje na temat gruszek zaprezentowali: Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło. Koniecznie wypróbuj przepis na tartę z gruszkami i serem pleśniowym lub gruszki w sosie waniliowym.

Zdjęcie: Michał Wargin/ East News

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

200g sera pleśniowego typu gorgonzola (może być lazur)

4 twarde słodkie gruszki

płynny miód

sól i pieprz do smaku

rukola

ocet balsamiczny

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Gruszki obieramy ze skórki, przecinamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Najlepiej jest to zrobić taką okrągłą łyżeczką do robienia kulek z melona. Gruszki kroimy na plastry wzdłuż przecięcia. Ciasto francuskie podsypujemy odrobiną mąki i lekko rozwałkowujemy. Kładziemy na formę do tarty i dociskamy wałkiem do rantu. Odetniemy w ten sposób niepotrzebny nadmiar ciasta. Rozkładamy pokruszony, lub pokrojony na małe kawałki ser pleśniowy, a na samą górę kładziemy plastry gruszki. Całość polewamy odrobiną miodu w postaci cienkich strużek. Posypujemy świeżo mielonym grubym pieprzem i solimy do smaku (jeśli ser nie jest słony). Pieczemy w piekarniku około 15 minut w temp. 200 stopni. Podajemy z rukolą, oliwą i octem balsamicznym.

Ciasto z gruszkami bez cukru

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej razowej graham

½ szklanki rodzynek

100 g masła

1/3 szklanki migdałów

4 średniej wielkości gruszki

stopione masło do posmarowania

Przygotowanie:

Rodzynki miksujemy z dwiema łyżkami mąki w małym blenderze. Powinniśmy uzyskać taki rodzaj granulatu rodzynkowego, do którego dodajemy resztę mąki i migdały. Całość miksujemy chwilę w blenderze, tak aby składniki się połączyły, dodajemy pokrojone w kostkę masło i miksujemy jeszcze chwilę.

Formę do tarty smarujemy masłem i rozkładamy ciasto formując palcami równą jego warstwę. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry, obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki. Całość pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni bez termoobiegu około 30 minut.

Gruszki w sosie waniliowym

Składniki:

3 średnie twarde gruszki

2 szklanki wody

1/4 szklanki cukru trzcinowego

2 goździki

duża szczypta szafranu

sos waniliowy:

3/4 szklanki mleka

1/4 szklanki śmietanki kremówki ( 30%)

1 łyżeczka mąki kartoflanej

1 łyżka cukru trzcinowego

1/2 laski wanilii

Przygotowanie:

Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Obrane gruszki wrzucamy do garnuszka z gotującą się wodą do której dodajemy goździki, szafran i cukier trzcinowy. Gruszki gotujemy aż staną się miękkie, ale nie będą się rozpadać i nabiorąładnego, żółtego koloru od szafranu.

Mleko zagotowujemy z cukrem trzcinowym i połową laski wanilii. Śmietankę mieszamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do mleka. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. ciągle mieszając, tak aby sos zgęstniał i nie zrobiły się grudki.

Gruszki polewamy sosem waniliowym, wstawiamy do lodówki. Podajemy dobrze schłodzone.

Gruszki w occie jabłkowym na ostro

Składniki:

2 ½ kg twardych gruszek

5 ostrych papryczek chili

zalewa:

1 ¼ szklanki octu jabłkowego

3 szklanki wody

½ kg cukru trzcinowego

3 goździki

1/3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Składniki zalewy podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, dodajemy gruszki i przecięte na pół ostre papryczki. Całość gotujemy, aż gruszki staną się lekko szkliste, ale niezbyt miękkie ( nie mogą się rozpadać). Całość przelewamy przez durszlak, wyjmujemy goździki i przekładamy do czystych słoików. Zalewamy syropem, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą około 25 minut.( dno garnka wykładamy gazetą tak, aby słoiki się nie stłukły).

Pumpernikiel z camembert i gruszkami

Składniki:

okrągły serek camembert (ok. 200 g)

16 kromek pumpernikla

3 łyżki masła

2 twarde gruszki

2 goździki

2 łyżki cukru

2 łyżki pistacji

Przygotowanie:

Okrągły serek camembert kroimy na 16 części. Każdą kromkę przecinamy po skosie na pół i podsmażamy z jednej strony na odrobinie masła. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dusimy na łyżce masła z goździkami i cukrem bez pokrywki ok. 10-15 minut. Pistacje kroimy na drobne kawałki. Na pumperniklu układamy po kawałku serka, łyżeczce uduszonych gruszek i posypujemy pistacjami.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana