Szpinak to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Warto włączać go do różnych posiłków. Dzisiaj dowiesz się, jak zrobić tartę ze szpinakiem!

Dlaczego warto zrobić tartę ze szpinakiem?

Tarta ze szpinakiem to świetny pomysł na pożywny obiad czy kolację. Jej główny składnik, czyli szpinak, ma bardzo dużo cennych wartości odżywczych, zwłaszcza żelaza. Żelazo jest wykorzystywane przez nasz organizm do wytwarzania krwinek czerwonych, wspiera działanie wątroby, obniża poziom cholesterolu, a także wspiera naszą odporność i usprawnia pracę układu nerwowego. Zalecany jest do spożywania w dużej ilości przez osoby chorujące na anemię. Kobiety mają większe zapotrzebowanie na żelazo niż mężczyźni. Najwięcej tego pierwiastka możemy znaleźć w mięsie i rybach, jednak w szpinaku też jest go sporo, bo około 2,8 mg na 100 g produktu. W szpinaku jest także dużo wapnia, które wspiera budowę naszych kości. Znajdują się w nim również witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Produkty zawierające szpinak, na przykład tartę ze szpinakiem , powinny jeść więc kobiety w ciąży. Ponadto w szpinaku znajdziemy także luteinę - ważny przeciwutleniacz, który ma działanie antynowotworowe. Szpinak to także źródło magnezu i potasu.

Osoby, które są na diecie i dbają o zachowanie szczupłej sylwetki, powinny jeść dużo szpinaku. Ma on tylko 23 kalorie w 100 gramach. Ponadto szpinak, dzięki potasowi i witaminom z grupy B, przyspiesza nasz metabolizm i uczestniczy w spalaniu tłuszczów. Tarta szpinakowa w wersji fit będzie więc idealna dla osób na diecie.

Tarta ze szpinakiem - jak przygotować

Jeśli lubimy szpinak, to tarta szpinakowa to danie, którego zdecydowanie powinniśmy spróbować. Świetnie smakuje oraz zapewnia nam dużą dawkę zdrowia. Jeśli lubimy łączyć to zielone warzywo z łososiem, to tarta ze szpinakiem i łososiem na pewno nam zasmakuje. Łosoś jest pełny drogocennych kwasów omega-3, które między innymi zapobiegają rozwojowi raka, wspomagają pracę naszego serca i mózgu oraz chronią naszą odporność. Z kolei tarta ze szpinakiem i fetą to propozycja dla osób, które są zwolennikami tego rodzaju sera oraz lubią czuć intensywny smak szpinaku, który ser feta podkreśla. Przepis na tartę ze szpinakiem jest bardzo prosty i na pewno każdy da radę ją przygotować. Tartę szpinakową można przyrządzić zarówno z pieczeniem, jak i bez pieczenia. Jeśli wybierzemy opcję bez pieczenia, to zamiast tradycyjnego ciasta, składającego się z mąki, masła, jajek i soli, będziemy mogli użyć po prostu ciasta francuskiego. Na pewno obydwie tarty będą bardzo pysznie smakować. Dla zwolenników mięsnych potraw idealną propozycją będzie tarta ze szpinakiem i kurczakiem . Jej przygotowanie również jest bardzo proste. Sprawdź poniżej, jak łatwa jest do przygotowania tarta ze szpinakiem i fetą oraz tarta ze szpinakiem i kurczakiem !

Tarta ze szpinakiem - przepis

Tarta ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

Ciasto:

· 200 g mąki

· pół kostki masła

· jajko

· dwie łyżki wody

· płaska łyżeczka soli

Nadzienie:

· 200 g liści szpinaku

· 200 ml śmietany kremówki

· jajko

· dwie łyżki masła

· trzy ząbki czosnku

· sól i pieprz

· zioła prowansalskie

· 100 g sera feta

Sposób przyrządzenia:

Przygotować formę do tarty o średnicy 24 cm i wysmarować masłem. Do miski wsypać mąkę przesianą przez sito, a następnie masło pokrojone na małe kawałki, jajko, dwie łyżki wody i płaską łyżeczkę soli. Dobrze wymieszać i ugnieść na ciasto. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć i pokroić drobno szpinak. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła i podsmażyć szpinak z czosnkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki i ładnie rozwałkować, a następnie dokładnie wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto nakłuć widelcem i owinąć folią aluminiową, następnie włożyć do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, zdjąć folię i włożyć na kolejne 10 minut. Ubić jajko i śmietanę. Dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wymieszać. Wyciągnąć ciasto z piekarnika i położyć na nim szpinak, a na to wylać sos. Ser feta na małe kawałki. Następnie poukładać ładnie na samą górę tarty. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie odstawić na chwilę do przestygnięcia. Tarta ze szpinakiem i serem feta najlepiej smakuje podana na ciepło. Smacznego!

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki:

· ciasto francuskie

· 400 g świeżego szpinaku baby

· 200 g sera feta

· 200 ml śmietany kremówki

· jajko

· 4 łyżki masła

· 3 ząbki czosnku

· 450 g piersi z kurczaka

· 100 g mozzarelli

· sól i pieprz

· zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Formę do tarty o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu i wyciąć z niego kółko, trochę większe niż nasza forma do tarty. Formę dokładnie wyłożyć ciastem tak, aby przylegało z każdej strony. Piekarnik nastawić na 200 stopni i włożyć spód od tarty na 15 minut. W tym czasie zabrać się za przygotowanie nadzienia. W tym celu umyć pierś z kurczaka, a następnie pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła, wrzucić pokrojoną pierś z kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach smażenia zdjąć mięso z ognia i odstawić na chwilę do przestygnięcia. W tym czasie wziąć szpinak - dokładnie go umyć i pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i wrzucić szpinak. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dorzucić do szpinaku. Dodać odrobinę pieprzu. Śmietanę i jajko i wymieszać. Dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie. Kiedy spód od tarty jest już upieczony, wyjąć go z piekarnika i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Po paru minutach wyłożyć na niego połowę szpinaku, na to kurczak i na górę druga połowa szpinaku. Wierzch tarty posypać startym serem mozzarella. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Podawać na ciepło. Tarta ze szpinakiem i kurczakiem jest już gotowa! Smacznego!

Spróbujcie również ciasta na bazie herbaty:

Zobacz film: Ciasto na bazie herbaty. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
80
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0