Tarta cytrynowa to świetny pomysł – połączenie słodkiego i kwaśnego smaku na pewno wielu osobom przypadnie do gustu.

Sprawdź nasz przepis na tartę cytrynową z bezą oraz dowiedz się, jak smakuje tarta cytrynowa z mascarpone!

Prosta tarta cytrynowa – od czego zacząć?

Tarta z kremem cytrynowym to tylko kilka chwil roboty, a na pewno zasmakuje każdemu – zarówno rodzinie, dzieciom jak i znajomym! Świetnie nadaje się na niedzielny podwieczorek lub jako słodka przekąska na imprezę. Istnieje wiele rodzajów – najbardziej znane są tarta cytrynowa z bezą oraz podobna do niej, tarta cytrynowa z bezą włoską. Do każdej z nich będziemy potrzebować kilka podstawowych składników. Każda tarta składa się z mąki, masła, jajek, cukru i wody. Resztę składników możemy już dobierać sami, zależnie od tego, na jaki smak akurat mamy ochotę. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej, jak smakuje cytrynowa tarta. Aby ją wykonać będzie nam potrzebny krem cytrynowy do tarty . Do zrobienia tego kremu potrzebujemy oczywiście soku z cytryn oraz wodę i cukier, a do zagęszczenia także masło, jajka i odrobinę mąki ziemniaczanej.

Różne rodzaje tarty – tarta cytrynowa przepis

Jeśli szukamy jeszcze łatwiejszego sposobu na tę tartę, to istnieje także tarta cytrynowa bez pieczenia . Do wykonania jej spodu potrzebujemy zaledwie masła i herbatników. Aby wyszła nam ładna masa, musimy pokruszyć herbatniki i wymieszać je z ugotowanym, roztopionym wcześniej masłem. Warto przekonać się także, jak pyszna może być tarta cytrynowa z mlekiem skondensowanym . Jej również nie trzeba piec, a wystarczy ochłodzić w lodówce. Ile czasu można na tym zaoszczędzić, a przyrządzona w taki sposób na pewno także wszystkim zasmakuje! Można dodać do niej także owoce – tarta owocowa z jagodami zaskoczy wszystkich.

Na letnie imprezy na świeżym powietrzu, na przykład te połączone z grillem, świetnie sprawdzą się tartaletki z kremem cytrynowym . Są one dobrą alternatywą dla tradycyjnej tarty, ponieważ są o wiele mniejsze i każdy może mieć taką jedną malutką tartaletkę dla siebie. Co więcej, możemy je ładnie ozdobić, na przykład mleczną albo białą czekoladą, przez co będą wyglądały i smakowały jeszcze lepiej.

Tartę cytrynową mogą się zajadać także osoby na specjalnych dietach, na przykład na diecie bezglutenowej. Bezglutenowa tarta cytrynowa wbrew pozorom nie jest taka trudna do zrobienia. Jej sekretem jest zastąpienie zwykłej mąki pszennej mąką bezglutenową, na przykład mąką ryżową, gryczaną, kukurydzianą czy kokosową. Całą resztę czynnością związanych z przygotowaniem tej słodkości wykonujemy tak samo. Weganie nie martwcie się! Dla was również istnieje specjalny przepis, dzięki któremu wykonana przez was wegańska tarta cytrynowa osłodzi wam serca i brzuchy. Wystarczy zastąpić składniki pochodzenia zwierzęcego z tradycyjnego przepisu produktami pochodzenia roślinnego, na przykład zamiast zwykłego masła dodać margarynę bezmleczną, a zamiast mleka od krowy – mleko kokosowe. Aby tak przyrządzona tarta była jeszcze zdrowsza, można także mąkę pszenną zastąpić mąką ryżową czy gryczaną.

Przepis na tartę cytrynową

Tarta cytrynowa z bezą

Składniki:

· 200 g mąki pszennej,

· 200 g masła,

· 6 jajek,

· 3 cytryny,

· pół szklanki wody,

· 250 g cukru,

· 4 łyżki mąki ziemniaczanej,

· szczypta soli.

Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, pół kostki masła i szczyptę soli. Dobrze wymieszać. Następnie dodać żółtko i dwie łyżki wody i znowu wymieszać. Potem ugniatać ciasto rękami i zrobić kulkę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je i wyłożyć nim formę 24 cm. Nakłuć spód widelcem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i owinąć formę folią aluminiową, aby ciasto się nie przypiekło za bardzo. Piec przez 15 minut. W czasie pieczenia wycisnąć cytryny do garnka, dodać około 10 łyżek wody, potartą skórkę z cytryny, 50 g cukru i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać i zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać pół kostki masła i wymieszać. Następnie dodać jedno jajko i trzy żółtka i ponownie wymieszać. Teraz czas zabrać się za zrobienie bezy. Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Potem do miski należy wlać 4 białka i ubić na pianę, następnie dodawać 200 g cukru po jednej łyżeczce cały czas mieszając. Później dodać dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i ponownie wymieszać. Na spodzie ciasta wyłożyć krem cytrynowy, a na niego piankę z białek. Piec przez 20 minut. Smacznego!

Tarta cytrynowa z mascarpone i białą czekoladą

Składniki:

· 200 g mąki pszennej,

· 100 g masła,

· 6 jajek,

· 3 cytryny,

· pół szklanki wody,

· 50 g cukru,

· 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

· szczypta soli,

· 100 g białej czekolady,

· 250 g serka mascarpone.

Przygotowanie: Do miski wsypać 200 g mąki, pół kostki masła i szczyptę soli. Dobrze wymieszać albo zmiksować. Następnie dodać żółtko i dwie łyżki wody i znowu wymieszać. Potem dokładnie ugniatać ciasto rękami i zrobić kulkę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je i wyłożyć nim formę 24 cm. Nakłuć spód widelcem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i owinąć formę folią aluminiową. Piec przez 15 minut. W czasie pieczenia wycisnąć cytryny, przelać przez sitko, a następnie wlać do garnka, dodać około 10 łyżek wody, potartą skórkę z cytryny, 50 g cukru i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać i zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać pół kostki masła pokrojonego na mniejsze kawałki i wymieszać. Następnie dodać jedno jajko i trzy żółtka i ponownie wymieszać. Gotowy krem cytrynowy przelać na spód tarty i odstawić do ostygnięcia. Czekoladę rozpuścić w garnku i następnie odstawić do przestudzenia. Do miski wrzucić mascarpone i dokładnie go wymieszać, a następnie dodać czekoladę i ponownie wymieszać, a najlepiej zmiksować. Taka tarta czekoladowo-cytrynowa zasmakuje każdemu!

Koniecznie musicie spróbować również tarty cukiniowej:

Tarta cukiniowa. Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN



Co sądzisz o tym artykule?
88
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0