Słodkie i puszyste śniadanie – placki, racuchy, pancakesy

Co dziś na śniadanie? Opowiada o tym Marietta Maracka
W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy prowadzącą programy kulinarne i autorkę książek, Marietę Marecką. Przygotowujemy pyszne śniadanie na słodko, w tym racuchy, placki i pancakesy.

Racuchy drożdżowe z sosem wiśniowym na karmelu

Składniki:

Racuchy:

  • 300 g mąki pszennej
    • 20 g świeżych drożdży
      • 50 g masła
        • 2-3 łyżki cukru
          • 300 ml mleka
            • 2 jaja
              • szczypta soli
                • 1 op. cukru wanilinowego (15 g)
                  • olej do smażenia

                    Sos wiśniowy:

                    • 4-5 łyżek cukru
                      • 300 g mrożonych wiśni
                        • ok. 50 ml czerwonego wina
                          • 1 łyżeczka przyprawy do pierników

                            Przygotowanie:

                            W misce przygotowujemy zaczyn, rozcierając drożdże z łyżeczką cukru, aż będą płynne. W drugiej misce łączymy jaja, letnie mleko i wlewamy do drożdży, dosypujemy przesianą mąkę, cukier wanilinowy, sól i pozostały cukier. Dolewamy rozpuszczone, letnie masło i za pomocą drewnianej łyżki rozcieramy składniki na gęste, gładkie ciasto. Można całość utrzeć również za pomocą robota. Przykrywamy miskę ściereczką kuchenną lub owijamy folią spożywczą i odstawiamy na min. 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos wiśniowy. Z cukru przygotowujemy karmel, do rozpuszczonego cukru od razu wrzucamy wiśnie i wlewamy wino. Dodajemy przyprawę do piernika i podgrzewamy, aż część płynu się zredukuje i sos zgęstnieje. Olej do smażenia rozgrzewamy i za pomocą łyżki wlewamy do gorącego oleju porcje ciasta, smażymy ok. 2-3 minut na złoty kolor, osuszamy na ręczniku papierowym i podajemy z gorącym sosem z wiśni.

                            Tomasz Urbanek/ East News

                            Placki z jabłkami i cukrem cynamonowym

                            Składniki:

                            • 2 duże jabłka
                              • 200 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
                                • 3 jaja
                                  • ok. 1,5 szklanki maki pszennej
                                    • 375 ml mleka
                                      • garść rodzynek
                                        • 1 płaska łyżeczka sody
                                          • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
                                            • szczypta soli
                                              • kilka łyżek cukru
                                                • 1-2 łyżeczki cynamonu
                                                  • masło klarowane do smażenia
                                                    • 200 ml gęstej śmietany 22 proc.
                                                      • 200 g borówek

                                                        Przygotowanie:

                                                        Do wysokiej miski wlewamy jogurt, mleko i jaja. Mieszamy całość za pomocą rózgi, następnie dosypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą. Bardzo dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach wraz z rodzynkami dodajemy do ciasta. Mieszamy i w razie potrzeby dosypujemy mąkę (jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie). Odstawiamy całość na 10 minut, po czym na rozgrzanym maśle smażymy placuszki partiami. Podajemy z cukrem wymieszanym z cynamonem, borówkami oraz kleksem ze śmietany.

                                                        Tomasz Urbanek/ East News

                                                        Pancakes ze słonym sosem karmelowym

                                                        Składniki:

                                                        • 2 szklanki mąki pszennej
                                                          • 2 jaja
                                                            • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                              • ok. 500 ml mleka
                                                                • 100 g masła
                                                                  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
                                                                    • szczypta soli
                                                                      • klarowane masło lub olej do smażenia

                                                                        Sos karmelowy:

                                                                        • 4-5 łyżek cukru
                                                                          • duża szczypta soli
                                                                            • ok. 200 ml śmietany kremówki 36 proc.
                                                                              • 1 szklanka mieszanki orzechów (np. laskowe, pekan, włoskie)

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                Mąkę, proszek i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sól. W osobnej misce łączymy jaja, mleko i roztopione masło, mieszamy rózgą do połączenia. Następnie powoli wlewamy masę jajeczną do suchych składników i mieszamy za pomocą rózgi lub miksera, aż uzyskamy gładkie ciasto, odstawiamy je na 30 minut, żeby odpoczęło. W małym rondelku podgrzewamy śmietankę z solą, natomiast w drugim rondlu przygotowujemy karmel, następnie do rozpuszczonego cukru wlewamy ciepłą kremówkę i podgrzewamy całość, aż sos się połączy. Na rozgrzanej patelni z cienką warstwą klarowanego masła smażymy partiami placuszki, a następnie podajemy je z gorącym sosem karmelowym.

                                                                                Tomasz Urbanek/ East News

                                                                                Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                >>> Zobacz także:

                                                                                Autor: Iza Dorf

                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana