Przepisy kulinarne

Śledzik Kasi Klich

Kuchnia jest najważniejszym pomieszczeniem w jej domu i nie może w niej gotować nikt inny, oprócz niej. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Kasię Klich, która przygotowała zupę tajską, carpaccio z buraków oraz śledzika.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Śledzik

Składniki:
Opakowanie śledzia w oleju
Jabłko
Ocet balsamiczny
Imbir korzeń
Orzechy włoskie łuskane
Purpelnikiel
Kiełki do przybrania
Żurawina lub borówka do mięs

Przygotowanie:
Śledzie odsączamy z oleju i drobno kroimy. Dodajemy starty imbir i posiekane orzechy. Wszystko razem mieszamy i układamy na purpelniklu. Na wierzchu kładziemy wcześniej upieczone plastry jabłka i przystrajamy kiełkami.

Zupa tajska

Składniki:
Trawa cytrynowa
Liście limonki
Puszka mleka kokosowego
Podwójna pierś z kurczaka
Włoszczyzna
Imbir korzeń
Papryczki chili
Świeża kolendra
Makaron ryżowy

Przygotowanie:
Pierś kurczaka kroimy w paski, chili, liście limonki i kolendry drobno siekamy. Wszystko raz wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy włoszczyznę, trawę cytrynową starty imbir i gotujemy jak rosół. Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe i makaron ryżowy.

Carpaccio z buraków

Składniki:
2 duże buraki
Rudola
Pestki dyni
Kozi ser
Ocet balsamiczny
Musztarda Dijon
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Miód

Przygotowanie:
Buraki pieczemy w foli w ok. 200 stopniach, aż będą miękkie. Obieramy je ze skóry i kroimy na cienkie plastry. Na talerzu układamy ukolę, na niej plastry buraków, posypujemy pestkami dyni i kozim serem. Następnie polewamy dresingiem

Dressing

Przygotowanie:
Mieszamy razem ocet balsamiczny, musztardę, oliwę z oliwek i miód. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
61
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0