Pizza to danie znane praktycznie na całym świecie. Jest niezwykle smaczna, dzięki czemu lubią ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Przyrządzenie prawdziwej włoskiej pizzy wymaga jednak kierowania się pewnymi wytycznymi. Co więc należy zrobić, by móc cieszyć się klasycznym smakiem prosto ze słonecznej Italii?

Pizza figuruje w menu wielu restauracji, nie tylko tych specjalizujących się w kuchni włoskiej. Można także przyrządzić ją samodzielnie w domu. Wszystko dlatego, że przepis na włoską pizzę nie jest zbyt skomplikowany. Mimo prostoty składników i wykonania, należy jednak pamiętać, że klasyczna wersja tej potrawy rządzi się swoimi prawami.

Ciasto na pizzę włoską – przepis

Sekretem tego dania jest przede wszystkim ręcznie wyrabiane ciasto. Kluczowe są jego składniki – jedynie cztery, wśród których znajdują się mąka (najlepiej typu 00), drożdże , sól i woda . Przygotowanie z nich idealnego placka jest niezwykle proste. Do zrobienia czterech sztuk pizzy będziesz potrzebować:

  • 600 g mąki typu 00 (lub zwykłej mąki pszennej luksusowej typu 550)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • ¾ łyżeczki soli

Najpierw należy pokruszyć drożdże i zalać je odrobiną ciepłej (ale nie gorącej!) wody. Kolejnym krokiem jest wymieszanie składników do momentu, w którym drożdże się rozpuszczą. Do powstałego w ten sposób zaczynu należy dodać mąkę i sól oraz resztę letniej wody. Potem pozostaje wyrabianie ciasta. To ważny krok w całym procesie, dlatego nie warto się z tym spieszyć. Zakłada się, że ciasto na włoską pizzę powinno być wyrabiane minimum 15 minut. Najlepiej też, jeśli zrobisz to ręcznie. Ugniataj masę do momentu, w którym zrobi się gładka i elastyczna oraz przestanie się kleić. Gdy to się stanie, przełóż ciasto do miski i przykryj ściereczką, a następnie odstaw na ok. 2 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto należy wyjąć z miski, kilka razy zagnieść, a następnie podzielić na mniejsze kawałki. Z każdego z nich powstanie oddzielny placek. Aby go uformować, należy rozgnieść masę – pamiętaj, że prawdziwy Włoch zrobiłby to wyłącznie rękami! Grubość całej pizzy zależy od osobistych preferencji – Włosi tak naprawdę jedzą zarówno pizzę na cienkim, jak i na grubym cieście. Mimo to, zakłada się że tradycyjna pizza neapolitańska nie powinna być grubsza niż 3 mm . Po rozgnieceniu można przełożyć placek na specjalny kamień do pizzy lub zwykłą blachę. Jeżeli obawiasz się, że spód pizzy będzie przywierał – podsyp go mąką lub posmaruj oliwą.

Zobacz także: Międzynarodowy dzień pizzy

Klasyczny sos pomidorowy do pizzy

Przepis na pizzę włoską najczęściej nie może obyć się bez sosu pomidorowego. To klasyczny i chyba najbardziej popularny dodatek w tym daniu. Możesz przyrządzić go samemu. Do przygotowania przykładowego sosu pomidorowego na 4 pizze będą Ci potrzebne:

  • 400 ml passaty pomidorowej lub 400 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli i pieprzu

Aby zrobić pyszny sos pomidorowy do pizzy , należy przecisnąć przez praskę czosnek, a następnie delikatnie podsmażyć go na oliwie. Gdy zrobi się delikatnie złoty, można dodać resztę składników, a następnie gotować wszystko do momentu, w którym sos zredukuje się i zgęstnieje. Najczęściej trwa to ok.15 minut. Aby sos stał się zupełnie gładki – na końcu należy zmiksować go blenderem. Potem pozostaje już tylko nałożenie go na pizzę, z pominięciem jej brzegów.


Zobacz film: Pizza Andrzeja Polana. Źródło: Dzień Dobry TVN

Przepis na pizzę włoską – jakie dodatki sprawdzą się najlepiej?

Kolejnym krokiem są dodatki. Przepis na tradycyjną włoską pizzę zakłada użycie jedynie 3 składników (wśród których jeden stanowi najczęściej sos). Ta podstawowa opcja może być rozszerzona do 4-5 dodatków, ale nigdy więcej! Przynajmniej w klasycznej wersji. Pamiętaj też, że tradycyjna włoska pizza posiada kilka określonych rodzajów. Najpopularniejszy z nich, czyli pizza neapolitańska może występować w trzech formach, jako:

  • pizza margherita – czyli pomidory, mozzarella i bazylia (jako dekoracja)
  • pizza margherita extra – pomidory, mozzarella z Campanii (w okrągłych plasterkach), bazylia
  • pizza marinara – pomidory, czosnek, oregano

Zazwyczaj do każdej z nich dodaje się również oliwę z pierwszego tłoczenia.

Oprócz tego, popularne tradycyjne włoskie pizze to także, m.in. pizza romana , w której używane są pomidory, anchois, mozzarella i kapary do dekoracji, a także pizza bez sosu pomidorowego, czyli quattro fromaggi , której składnikami są 4 sery: mozzarella, gorgonzola, parmezan i ricotta.

Bez względu na to, które dodatki wybierzesz, powinny być one dobrej jakości. Wyjątkowo ważny jest rodzaj mozzarelli – prym wiedzie tutaj ta z mleka bawolego, czyli Mozzarella Di Bufala Campana . Obecnie bez problemu można dostać ją również w Polsce.

Zobacz także: Domowa pizza na grubym cieście

Ile czasu piecze się pizza?

Gdy dobierzesz już wszystkie składniki, możesz przejść do ostatniego etapu przepisu na włoską pizzę, czyli pieczenia. Najpierw należy rozgrzać piekarnik do temperatury minimum 220°C . Następnie włożyć pizzę na najniższy jego poziom i piec ją przez ok. 15 minut w tej samej temperaturze. Gdy zauważysz, że brzegi pizzy są ładnie przypieczone, wyjmij ją i dodaj np. bazylię. Gotowe! Dzięki przepisowi na włoską pizzę możesz cieszyć się znakomitym smakiem tradycyjnego dania prosto z Italii.

Zobacz także: Dietetyczne ciasto na pizzę

autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Co sądzisz o tym artykule?
0
0