Poznaj przepis na najlepsze pierogi leniwe!

W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN prawdziwy twarogowy zawrót głowy :) Piotr Kucharski przygotował potrawy bazujące na twarogu. Co powiecie na sernik z owocami lub pierogi leniwe z sosem malinowym? Piotr przyrządził też małe co nie co dla tych, którzy twaróg wolą w wersji wytrawnej.

Pasta z pora

Składniki:

200 g półtłustego twarogu

Mleko

1 por

1 łyżka masła

1 łyżka białego sezamu

1 łyżka czarnego sezamu

Sól i pieprz

Olej lniany

Pieczywo na zakwasie

Sposób przygotowania:

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać kilka łyżek mleka i wymieszać. Białą część pora pokroić w plasterki i poddusić na maśle aż będzie miękki i dodać do serka. Pięć centymetrów zielonej część pokroić w kostkę i dodać do serka. Sezam wymieszać i podprażyć na patelni. Połowę dodać do serka. Wszystko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Serek wyłożyć na płaski talerz. Wierzch posypać resztą sezamu, całość skropić olejem lnianym.

Pierogi leniwe z sosem malinowym

Składniki:

Ciasto:

400 g twarogu

2 żółtka

2 białka

1 niepełna szklanka mąki pełnoziarnistej

1 opakowanie cukru waniliowego

Sos malinowy

1 opakowanie malin

2 łyżki cukru

Mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pierogi:

Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa i wymieszać z żółtkami, mąką i cukrem waniliowym.

Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać w ciasto (ciasto będzie klejące). Ciasto wyłożyć na mocno obsypany mąką blat. Podzielić na dwie części, obsypać mąką i uformować wałeczki. Pokroić je na 2 cm kawałki, ugotować we wrzącej wodzie około 1 minutę od wypłynięcia.

Sos malinowy:

Maliny zasypać cukrem i gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie przetrzeć przez drobne sitko żeby pozbyć się pestek. Pierogi podawać z sosem malinowym i miętą.

Quiche z pomidorami i twarogiem

Składniki:

4 jajka

3 łyżki mąki pszennej

500 g twarogu

2-3 łyżki mleka

150 g tartego sera cheddar

1 duży pęczek szczypiorku

1 kawałek kiełbasy surowej polskiej

1 pomidor malinowy

pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Natłuścić naczynie o średnicy 20 cm. W misce wymieszać jajka z mąką i mlekiem. Dodać pokruszony twaróg, tarty cheddar i podzielone mięso z kiełbasy, wymieszać. Dodać posiekany szczypiorek, i solidną porcję świeżo mielonego pieprzu, wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy, na górę ułożyć plastry pomidora. wstawić na 50 minut do piekarnika. Po wyjęciu odstawić na 15 minut.

Sernik z owocami

Składniki:

Spód:

200 g ciastek digestiv

130 g masła

Masa serowa:

1 kg tłustego twarogu

60 g masła

200 ml śmietanki 30%

6 jajek

200 g cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Owoce:

4 figi

winogrona bezpestkowe

200 g malin

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 120ºC. Spód tortownicy o wymiarach Ø 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć tortownicę i wstawić ją do lodówki. Żółtka utrzeć z połową cukru, aż zrobią się jasne a białka ubić na pianę. Ser zmielić dwa razy w maszynce, następnie zmiksować z masłem, śmietanką i pozostałym cukrem. Dodać ubite żółtka i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na spód. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140ºC. Piec przez około 2 godziny, po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i stopniowo studzić ciasto.

Na górę wyłożyć owoce i oprószyć cukrem pudrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana