Pogoda w piątek: porywy wiatru, a nawet możliwe burze

W piątek nad Polską zachmurzenie umiarkowane i duże. W północnej części kraju przelotny deszcz. Temperatura od 16 st. na Suwalszczyźnie do 22 na Dolnym Śląsku. Wiatr słaby i umiarkowany, zachodni. Ciśnienie będzie spadać. Możliwe też burze.

W piątek zachmurzenie małe i umiarkowane, okresami wzrastające do dużego. Miejscami przelotne opady deszczu. Po południu lokalnie w centrum i na wschodzie możliwe burze. Bez opadów jedynie na krańcach południowych.

Temperatura maksymalna od 15, 16 st. C na północy oraz na obszarach podgórskich Karpat, około 19 st. C w centrum do 22 st. C na południowym zachodzie; nad samym morzem od 12 st. C do 14 st. C.

Wiatr słaby i umiarkowany, miejscami porywisty, z kierunków zachodnich. W czasie burz możliwe porywy wiatru do 60 km/h. W Sudetach wiatr w porywach do 65 km/h.

Pogoda w nocy

W nocy zachmurzenie duże z większymi przejaśnieniami. Gdzieniegdzie przelotne opady deszczu, na szczytach Tatr przechodzące w opady deszczu ze śniegiem i śniegu. Początkowo na wschodzie możliwe słabe burze. Temperatura minimalna od 3, 4 st. C na północy i na obszarach podgórskich, około 7 st. C w centrum, do 9, 10 st. C na południowym wschodzie. Wiatr słaby i umiarkowany, nad morzem okresami dość silny, z kierunków zachodnich, w północnej połowie kraju skręcający na północny. W czasie burz możliwe jeszcze porywy wiatru do 60 km/h. Wysoko w górach porywy wiatru do 75 km/h.

Pogoda w Warszawie

W dzień zachmurzenie umiarkowane i duże. Późnym popołudniem i pod wieczór możliwe przelotne opady deszczu. Temperatura maksymalna około 20 st. C. Wiatr słaby i umiarkowany, z kierunków zachodnich. Ciśnienie w Warszawie w południe wyniesie 995 hPa i będzie spadać.

W nocy z piątku na sobotę w Warszawie zachmurzenie duże z większymi przejaśnieniami. Przelotne opady deszczu. Temperatura minimalna około 7 st. C. Wiatr słaby, zmienny.

Autor: Iza Dorf

Źródło: PAP

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana