Przepisy kulinarne

Miski zdrowia Michała Kurka

Co to jest "miska Buddy" i jak ją przygotować? W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś - Michał Kurek – bloger kulinarny i szef kuchni.

 

Buddha bowl: "One night in Bangkok"

Składniki:
150 g ryżu jaśminowego
garść świeżego szpinaku baby
garść marchewki
2 łyżki fenkułu marynowanego z fasolą edamame
2 łyżki mango z czerwonym chili
garść kiełków fasoli mung
2 szaszłyki satay z kurczaka
do dekoracji: liście kolendry, tajskiej bazylii, orzeszki ziemne i sos orzechowy

Kurczak w marynacie satay

Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju arachidowego (można zastąpić oliwą)
1/2 łyżki cukru trzcinowego
sok z 1/2 limonki
szczypta soli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka nasion kolendry
1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1,5cm imbiru
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
Drewniane patyczki

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić wzdłuż w paski o szerokości 1cm. Wszystkie pozostałe składniki zblendować na gładki, gęsty sos. W razie konieczności rozrzedzić wodą lub zagęścić masłem orzechowym. Pokrojonego kurczaka zamarynować w sosie, a następnie ponadziewać na patyczki. Tuż przed podaniem usmażyć na grillu, lub na patelni grillowej

Sos orzechowy
(składniki zblendować)

Składniki:
200ml mleka kokosowego
1/2 ząbka czosnku
4 łyżki masła orzechowego
1 łyżka sosu sriracha (azjatycki ostry sos)
Sok z 1 limonki

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić jeden obok drugiego w głębokiej misce, obok w mniejszej miseczce podać sos orzechowy. Można jeść składniki po kolei maczając w sosie, lub wymieszać wszystko razem

Buddha bowl: "Varsovie"

Składniki:
150g pęczaku
1/4 wędzonego pstrąga
garść sałaty dębowej
2 łyżki kalarepy marynowanej z grejpfrutem i liściem laurowym
2 łyżki sałatki colesław
1/2 ogórka małosolnego
1/2 pieczonego złotego buraka

do dekoracji: kilka kiści czerwonej porzeczki, 1 łyżka suszonego pora

Smoothie bowl: "Cherry Blossom"

Smoothie:
1 dojrzale awokado
150 g truskawek
100 g malin
50 g wisni
50 g porzeczek
odrobina syropu z agawy
dowolne mleko roślinne (do rozcieńczenia)
Po 1/2 lyzeczki guarany, aceroli i lucerny

Pozostałe składniki:
ok. 100g granoli
1 łyżka płatków kokosowych
1 banan
1 kiwi
1 plaster ananasa
2 łyżki borówek
Odrobina kakao do posypania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki smoothie blendujemy do uzyskania konsystencji gęstego jogurtu. Banana kroimy na plasterki. Kiwi kroimy w półplasterki. Ananasa obieramy i kroimy w 5mm kostkę. Na dnie miseczki układamy granolę. Wylewamy smoothie. Na wierzchu układamy pokrojone owoce i posypujemy kakao

Smoothie bowl: "Orange Crush"

Smoothie:
1 brzoskwinia
1 obrana pomarańcza
pół średniej wielkości dojrzałego mango
1 cm kawalek imbiru
100 g papai
1/4 łyżeczki kurkumy
po 1/2 łyżeczki camu camu i baobabu

Pozostałe składniki:
1 łyżka płatków kokosowych
6-8 truskawek
1 kiwi
2 łyżki malin
2 łyżki borówek
1 marakuja
Kakao do posypania

Wszystkie składniki smoothie blendujemy do uzyskania konsystencji gęstego jogurtu. Truskawki kroimy na plasterki. Kiwi kroimy w półplasterki. Marakuję kroimy na pół. Na dnie miseczki układamy granolę. Wylewamy smoothie. Na wierzchu układamy pokrojone owoce i posypujemy kakao.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
79
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0