Materiał promocyjny

Michał Szpak robi dania na wiosenne przesilenie!

Michał Szpak, w asyście Tomka Woźniaka, w kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił, że z pomocą dietetyki można sobie poradzić z objawami wiosennego przesilenia takimi, jak: zmienne nastroje, niepokój, bóle głowy i rozdrażnienie. Spróbujcie sami!

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

Domowa Granola

Składniki:

400 g płatków górskich

garść suszonej żurawiny

garść pestek dyni

garść pestek słonecznika

garść migdałów

garść orzechów laskowych

6 pomarańczy

6 łyżek miodu (użyłem wielokwiatowego)

2 łyżki oleju (np.: rzepakowego)

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do temp. 150°C. W misce wymieszaj płatki górskie, żurawinę, pestki dyni oraz słonecznika, pokrojone na mniejsze kawałki migdały oraz orzechy laskowe. Sparz pomarańcze, zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok i przelej do mieszanki z płatkami. Dodaj miód oraz olej i porządnie wymieszaj, aby wszystkie składniki był lekko wilgotne i klejące. Na blasze wyłożonej pergaminem rozłóż mieszankę płatków i wstaw do piekarnika na 45 min. Od czasu do czasu mieszaj płatkami, aby równo się zrumieniły. Płatki po pieczeniu powinny być całkowite suche. Jeśli będą jeszcze wilgotne to włóż do piekarnika na kolejne 10 minut i sprawdź ponownie. Gotową granolę odstaw do wystudzenia i przełóż do zamykanego pojemnika. Granola najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym/greckim z dodatkiem świeżych owoców lub z mlekiem.

Sugestie: Granolę możesz również wykorzystać do zapiekanych owoców jako forma kruszonki – pycha! Możesz dodać również płatki owsiane.

Awokado, ser kozi, buraczki

Składniki:

2 ugotowane buraki (ok. 200g)

garść rukoli

garść kiełków (użyłem rzodkwi oraz lucerny)

1 dojrzałe awokado

200 g sera koziego

mała garść pestek dyni oraz słonecznika

dressing:

4 łyżki oliwy

½ soku z cytryny

2 oleju z pestek dyni

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obierz buraki i potnij na 1 cm kostkę. Do miski wrzuć umytą i osuszoną rukolę, porozrywane kiełki oraz połóż na wierzchu kawałki buraczków. Przetnij awokado na pół, wyjmij pestkę, oddziel miąższ od skóry, pokrój na 1cm kostkę i przełóż do miski. Dodaj do warzyw pokruszony ser kozi. Na mocno rozgrzanej patelni upraż pestki tak, aby napęczniały i stały się aromatyczne oraz złociste. Przez cały czas potrząsaj lekko patelnię, aby pestki się nie przypaliły. Zajmie to kilka minut. W tym czasie przygotuj dressing mieszając w miseczce lub słoiku po dżemie wszystkie składniki ze sobą, aby powstała jednolita emulsja. Dodaj do sałatki uprażone pestki i polej dressingiem i wymieszaj. Natychmiast podawaj!

Sugestie: Jeszcze twarde awokado zawiń w ręcznik papierowy i schowaj na kilka dni do szafki kuchennej. Wtedy szybko dojrzeje i stanie się miękki oraz słodziutki

Omlet wiosenny

Składniki:

2 ząbki czosnku

100 g ostrej kiełbaski (np. hiszpańskie Chorizo lub węgierskiej)

kilka czarnych oliwek

4 małe pomidorki

4 jajka z wolnego chowu

4 łyżki sera ricotta

kilka listków mięty

Sposób przygotowania:

Rozgrzej na patelni 3 łyżki oliwy, wrzuć czosnek posiekany na cienkie plasterki, kiełbaskę pokrojoną w kostkę i podsmażaj przez 2-3 minuty, aż lekko się zrumieni. Dodaj oliwki, pomidorki pokrojone na ćwiartki i podsmażaj przez kolejną minutę. W tym czasie jajka wbij do miseczki i rozbełtaj widelcem. Przelej na patelnię roztrzepane jajka, poczekaj, aż lekko się zetną i następnie delikatnie wymieszaj szpatułką tak, aby ścięła się kolejna porcja masy jajecznej. Na wierzch omleta połóż grudki ricotty. Zmniejsz płomień, przykryj patelnię pokrywką i podsmażaj omlet przez kolejne 2 minuty, aż krawędzie się zarumienią i będą chrupkie. Omlet podawaj od razu, posypany posiekaną mięta.

Bruschetta z groszkiem i mozzarellą

Składniki:

garść zielonego groszku,

4 łyżki oliwy

kilka listków mięty

4 kromki grubo pokrojonej ciabatty lub innej bagietki

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

125 g mozzarelli

Sposób przygotowania:

Groszek z blanszuj we wrzątku aż stanie się miękki przez ok 2-3 minuty i rozgnieć z miętą w moździerzu, za pomocą wiedelca lub zmiksuj w blenderze. Stopniowo dodawaj oliwę, aby uzyskać idealną konsystencję do smarowania. Mus powinien być gładki i niezbyt płynny. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Kromki pieczywa podpiecz na patelni grillowej, w tosterze lub piekarniku, natartą wcześniej czosnkiem i oliwą. Nałóż obficie pastę z groszku i połóż na wierzchu porozrywane kawałki mozzarelli. Na koniec skrop całość oliwą i zajadaj!

Sugestie: Spróbuj klasyczną bruschette z pomidorami. Do musu z groszku możesz dodać czarne

oliwki, kapary oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Skrop jak najlepszą oliwą z pierwszego

tłoczenia. Polecam oliwę z Toskanii.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana