Koktajl z pokrzywą i energetyczna zupa z zielonych warzyw. Majowa kuchnia Agnieszki Cegielskiej

Zdrowa, smaczna i pachnąca przyprawami - taka jest kuchnia Agnieszki Cegielskiej, która dziś gotuje w Dzień Dobry TVN. Z jej pomocą przygotujecie dwudaniowy obiad, zdrowy koktajl oraz pyszny deser.

Koktajl pokrzywowy wiosną pachnący

Składniki:

  • garść świeżej pokrzywy
    • garść borówek
      • banan
        • kawałek mango
          • limonka
            • wiórki kokosowe
              • świeża mięta
                • mleko roślinne lub przegotowana woda

                  Przygotowanie:

                  Wszystkie owoce i pokrzywę wkładamy do blendera, dodajemy pół szklanki przegotowanej wody, zamiast wody jeżeli lubimy możemy dodać mleko kokosowe, owsiane, migdałowe lub ryżowe, takie jakie lubimy. Po zblendowaniu skrapiamy wszystko limonką, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy świeżą miętą.

                  Energetyczna zupa na bazie zielonych warzyw

                  Składniki:

                  • kawałek cukinii
                    • cebula
                      • świeża botwinka
                        • kawałek zielonej papryki
                          • czosnek
                            • świeży imbir
                              • brokuły
                                • kumin
                                  • chili
                                    • świeża bazylia
                                      • kapary
                                        • suszone pomidory
                                          • płatki migdałów
                                            • masło klarowane
                                              • goździki
                                                • masło
                                                  • świeżo mielony pieprz

                                                    Przygotowanie:

                                                    W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i kiedy będzie gorące wrzucamy pół łyżeczki kuminu, 1/4 łyżeczki chili, kawałek pokrojonego w kostkę imbiru, 3-4 goździki i wszystkie pokrojone warzywa: cukinie, paprykę, czosnek, cebule, botwinkę i chwile podprażamy razem z przyprawami, mieszając. Po chwili zalewamy wszystko wodą do wysokości warzyw w garnku. Gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie, a potem blendujemy. Podajemy z kaparami, suszonymi pomidorami, świeżą bazylią i płatkami migdałowymi. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeżeli pragniemy, aby nasza zupa była bardziej treściwa podajemy ją z kaszą jaglaną, komosą ryżową albo ryżem.

                                                    Agnieszka Cegielska/Dzień Dobry TVN

                                                    Ryż z batatami, burakami i świeżymi kiełkami

                                                    Składniki:

                                                    • ugotowany ryż
                                                      • ugotowany burak
                                                        • batat
                                                          • awokado
                                                            • pomidorki cherry
                                                              • kiełki świeże mieszane lub nasze ulubione
                                                                • masło klarowane
                                                                  • orzechy włoskie
                                                                    • kumin
                                                                      • świeżo mielony pieprz
                                                                        • chili
                                                                          • sól
                                                                            • czarny sezam najlepiej też świeżo mielony

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego dodajemy szczyptę chili, pół łyżeczki kuminu i pokrojone w kostkę bataty. Kiedy bataty zaczną robić się miękkie dodajemy garść pokrojonych orzechów włoskich, które warto wcześniej zamoczyć w gorącej wodzie. Do batatów i orzechów dodajemy ryż i pokrojonego w kostkę buraka, mieszamy tak, aby wszystko było ciepłe. Po nałożeniu do talerza podajemy ze świeżymi pomidorkami, awokado, kiełkami, doprawiamy mielonym sezamem, solą, pieprzem.

                                                                              Agnieszka Cegielska/Dzień Dobry TVN

                                                                              Banany smażone z cynamonem cejlońskim i morwą

                                                                              Składniki:

                                                                              • banany
                                                                                • cynamon cejloński
                                                                                  • suszona morwa
                                                                                    • kawałek mango
                                                                                      • wiórki kokosowe
                                                                                        • świeża mięta
                                                                                          • masło klarowane

                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                            Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy pokrojone banany, które posypujemy cynamonem cejlońskim, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę mango. Smażymy ok. 3 minut. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę morwy, którą wcześniej dobrze jest namoczyć w ciepłej wodzie. Posypujemy wszystko wiórkami kokosowymi, dodajemy świeżą miętę i skrapiamy limonką.

                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Autor: Paweł Jaskulski

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana