Kluski śląskie według przepisu Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował kluski śląskie. Co powiecie na kluski z dynią soczewicą i jogurtem lub z wołowiną i ogórkiem kiszonym?

Zobacz też: Kotlety mielone według przepisu Polana >>>

Klasyczna kluska śląska z oczkiem

Składniki:

  • 1kg ziemniak
    • Ok 250g mąka ziemniaczana
      • 1szt jajko
        • Sól

          Przygotowanie:

          Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, obieramy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przeciśnięte formujemy na kształt kuli, jedną czwartą odejmujemy, w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy z powrotem ziemniaki odłożone, dodajemy jajko, jeszcze szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na cztery części, z każdej robimy wałek, dzielimy na porcje i turlamy kulki robiąc na koniec w każdej dziurkę. Gotujemy w owdzie z solą, kiedy wypłyną gotowe. Proponuję podać kluski ze stekiem i brukselką

          • 2 steki z antrykota
            • 500g brukselka
              • 2 łyżki masło klarowane
                • 200ml śmietana kremówka
                  • 2 łyżki musztarda francuska
                    • Gałka muszkatołowa
                      • 100g Ser dojrzewający do starcia
                        • Cebula czerwona

                          Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy podzieloną na listki i małe cząstki brukselki, smażymy do momentu prawie przyrumienienia kapusty. Doprawiamy sola, pieprzem, gałką muszkatołową. Następnie dodajemy śmietankę i na koniec ser dojrzewający. Steki oprószamy solą, pieprzem i smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony po około 3-4 minuty. Pod koniec dodajemy masło i polewamy steki sosem ze smażenia. Dajemy im chwilę żeby po usmażeniu odpoczęły i kroimy w plastry. Podajemy na brukselkach no i oczywiście kluski śląskie. Wszystko posypujemy serem dojrzewającym.

                          Kluska śląska z dynią, soczewicą i jogurtem

                          Składniki:

                          • Ciasto na kluski śląskie przepis powyżej
                            • Łyżeczka maku
                              • Kawałek dyni
                                • Masło klarowane
                                  • 1 łyżka miód
                                    • 500g soczewica zielona
                                      • Skórka z cytryny
                                        • 1 cebula
                                          • Przyprawa curry do smaku
                                            • Sól, czarny pieprz,
                                              • Tymianek świeży
                                                • Jogurt gęsty

                                                  Przygotowanie:

                                                  Ciasto ziemniaczane łączymy z makiem, mieszamy i przygotowujemy kluski. Gotujemy i studzimy. Dynię skrapiamy masłem, miodem i posypujemy pieprzem. Wstawiamy do pieczenia. Upieczoną widelcem rozdrabniamy na puree. Soczewicę namaczamy. Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy soczewicę i podlewamy stopniowo wodą. Doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą curry. Kluski ugotowane podsmażamy na maśle klarowanym. Układamy na soczewicy, kładziemy porcje dyni, jogurtu i posypujemy tymiankiem.

                                                  Kluski śląskie jesienne z wołowiną, ogórkami kiszonymi

                                                  Składniki:

                                                  • Ciasto na kluski śląskie
                                                    • sok z buraka
                                                      • sok z marchewki
                                                        • 100g szpinak mrożony
                                                          • 3-4 grzybki suszone
                                                            • 50g dynia pieczona

                                                              Przygotowanie:

                                                              Ciasto dzielimy na 5 porcji, do każdej dodajemy inny składnik co spowoduje, że kluski będziemy mieli w różnych kolorach.

                                                              • 1kg wołowina udziec
                                                                • 3-4 cebule
                                                                  • Sól, pieprz
                                                                    • 3-4 łyżki koncentrat pomidorowy
                                                                      • 6szt ogórki kiszone
                                                                        • 200g pieczarka drobna
                                                                          • 1 musztarda rosyjska
                                                                            • Natka pietruszki

                                                                              Na patelni przesmażamy na oleju cebulę, zdejmujemy z patelni i smażymy partiami pokrojone w paski mięso. Podlewamy wodą, dodajemy koncentrat i dusimy do miękkości. W trakcie duszenia mięsa, na drugiej patelni smażymy pieczarki i na koniec ogórki. Wszystko łączymy, doprawiamy pieprzem, sola i musztardą rosyjską. Posypujemy natka pietruszki.

                                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                              Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana