Dlaczego warto się wymieniać ubraniami, a nie kupować nowe?

Zamiast kupować koleje ubrania, możemy przerobić stare i dać im nowe życie lub wymienić się ze znajomymi. O tym, jak dbać o środowisko i naszą planetę w studiu Dzień Dobry TVN opowiedziały Areta Szpura, aktywistka ekologiczna i Anna Pięta, ekspertka ds. zrównoważonej mody.

Dziś kolejny dzień akcji „Ciuch w ruch”. W kawiarence Dzień Dobry TVN można w łatwy sposób pozbyć się niepotrzebnych ubrań, wymienić je na nowe, a przy okazji zaoszczędzić pieniądze, zrobić jesienny porządek w szafie i zadać o planetę.

Czym jest zrównoważona moda?

Nie ma jednej definicji tego słowa. Równowaga w świecie mody polega na niemarnowaniu dodatkowych zasobów. Niestety wiele tzw. sieciówek nie przestrzega norm. Co o branży modowej myśli Areta Szpura? Aktywista ekologiczna jeszcze do niedawna sama zajmowała się produkcją ubrań. Jej kolekcje nosiły gwiazdy wielkiego formatu, tj. Rihanna czy Justin Bieber.

Wkurzyłam się na system. Siedziałam 10 lat w modzie i nie miałam pojęcia, że jest też ciemna strona tego biznesu. W tym momencie kupujemy koszulkę , która jest tańsza niż obiad i po jednym praniu jest do wyrzucenia. Nie myślimy, jakie są konsekwencję tego.

Jakie konsekwencje niesie ze sobą masowa produkcja ubrań?

W sklepach z tygodnia na tydzień pojawiają się nowe kolekcje, a przeceny zachęcają do kupowania ubrań, które niekoniecznie są nam potrzebę. Jakie konsekwencje niesie ze sobą masowa produkcja?

W Polsce mamy bardzo mało wody do picia. Wyprodukowanie jednej koszulki to jest kwestia 3-4 tysięcy litrów wody, czyli ilość dla nas na kilka lat. Trzeba to zatrzymać, zmienić.

- powiedziała Areta Szpura.

Jak dbać o środowisko? Według Anny Pięty przede wszystkim musimy się zastanowić, co jest nam potrzebne, co będziemy nosić i co starczy na długo. Statystycznie nosimy 50% swojej szafy. Niekupowanie nowych rzeczy jest najprostszą rzeczą, którą możemy zrobić dla planety.

Zobacz też:

Autor: Anna Kobyłka

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana