Angielskie śniadanie, tzw. english breakfast, jest już znane na całym świecie. Zdecydowanie nie należy do propozycji wegetariańskich, jednak z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mięs. Ale czy to dobry wybór na początek dnia?

Typowe angielskie śniadanie to kaloryczne danie, które powinno zapewnić Ci dawkę energii na długie godziny. Zobacz, jak zrobić angielskie śniadanie - przepis jest niezwykle prosty, a rezultat smakowity!

  • Angielskie śniadanie - przepis. Jak je przygotować?
  • Jak zrobić angielskie śniadanie - wersja wegetariańska
  • Przepis na angielskie śniadanie - czy warto z niego korzystać?
  • Angielskie śniadanie - dodatki

Angielskie śniadanie - przepis. Jak je przygotować?

Typowe angielskie śniadanie zawiera składniki, które czasem trudno dostać w polskim sklepie. Jednak osiągalne u nas produkty również bardzo dobrze sprawdzą się w jego przygotowaniu. Najczęściej składa się ono z następujących składników:

· jajko sadzone,

· kiełbaski - te angielskie przypominają pasztetową, jednak polska biała kiełbasa może je z powodzeniem zastąpić,

· bekon - w polskiej wersji angielskiego śniadania - boczek,

· pieczarki - czasem zastępowane przez grzyby leśne,

· tost z masłem,

· fasolka,

· smażone pomidory.

Aby przygotować tradycyjne angielskie śniadanie, białą kiełbasę podpiecz lub zgrilluj. Do tego usmaż na patelni boczek, następnie dodając do niego pokrojone pieczarki, a na koniec plastry pomidora. Na oddzielnej patelni usmaż jajko sadzone. Żółtko nie powinno być zbyt mocno ścięte, ma zachować płynną konsystencję. Przygotuj tosta i posmaruj go masłem. Podgrzej fasolkę. Możesz samodzielnie przygotować sos pomidorowy lub kupić już gotowy, w zalewie. Wszystko ułóż obok siebie na talerzu. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być ciepłe. Dlatego czasem przed podaniem warto ułożyć część z nich w lekko nagrzanym piekarniku, aby nie straciły odpowiedniej temperatury.

Zobacz też: Jajka na śniadanie

Jak zrobić angielskie śniadanie - wersja wegetariańska

Tradycyjne angielskie śniadanie w dużej mierze bazuje na produktach mięsnych. Można jednak spróbować przygotować je także w wersji dla wegetarian! Wystarczy tylko zamienić kilka składników. Zamiast zwykłych kiełbasek z powodzeniem możemy podać te sojowe lub usmażyć “pałeczki” z tofu. W tym celu zanurz je na noc w zalewie z sosu sojowego, ziół i oliwy z oliwek, a rano obtocz w mące i usmaż do zarumienienia. Boczek zastąp smażonymi, warzywnymi plasterkami, np. z cukinii.

W wersji dla wegan należy znaleźć również zamiennik dla jajek. Tutaj także z pomocą przyjdzie nam tofu. Drobno posiekany ser wystarczy usmażyć na patelni z cebulką i wybranymi przyprawami, np. słodką papryką czy mieszanką ziół oraz solą i pieprzem dodanymi do smaku. Na koniec udekoruj danie odrobiną szczypiorku.

W przypadku angielskiego śniadania fasolka z puszki lub przyrządzona w domu, pomidory oraz chleb są więc jedynymi składnikami, których nie trzeba zastępować, decydując się na wersję wege. Jeśli jednak chcesz, by angielskie śniadanie było nieco zdrowsze i odrobinę mniej kaloryczne, zdecyduj się na grzanki z pieczywa razowego.

Zobacz też: Co na śniadanie dla cukrzyka

Przepis na angielskie śniadanie - czy warto z niego korzystać?

Angielskie śniadanie z pewnością może być pysznym początkiem dnia. Ale czy taki posiłek, zwłaszcza z samego rana, jest na pewno dobrym pomysłem ? Co prawda, dzięki dużej kaloryczności, powinien dostarczyć nam dużo energii, jednak przez jego ciężkostrawność może sprawić, że staniemy się dość senni i ociężali. Również samo smażenie produktów nie jest najzdrowszym sposobem ich obróbki termicznej.

Nieco tylko lepiej angielskie śniadanie wygląda w wersji wegetariańskiej, jeśli mowa oczywiście o jego wpływie na nasze zdrowie. Smażone kiełbaski, a w szczególności boczek, to prawdziwa bomba tłuszczowa, która z pewnością nie przysłuży się osobom mającym problem ze zbyt wysokim ciśnieniem. Nie jest to również dobry pomysł dla osób cierpiących na cukrzycę. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego i wątroby także wykluczają spożywanie tego typu potraw.

Angielskie śniadanie - dodatki

Do angielskiego śniadania najczęściej pija się kawę lub herbatę i sok pomarańczowy . Najlepszy będzie ten świeżo wyciskany, z kawałkami miąższu. Dodatkowo możesz zaserwować też płatki na mleku bądź owsiankę i tosty z dżemem. Choć nie wchodzą one w skład tradycyjnego posiłku, są bardzo zdrowe i pożywne, dostarczają również naszemu organizmowi wielu witamin i minerałów. A co więcej, doskonale pasują do klasycznej wersji angielskiego śniadania.

Angielskie śniadanie ma swoich miłośników i przeciwników. Jego codzienne spożywanie raczej nie jest najlepszym pomysłem, jednak jedzone od czasu do czasu nie zaszkodzi zdrowym osobom, za to pozwoli poczuć się jak prawdziwy Brytyjczyk!

Zobacz też: Pyszne śniadania na słodko

Źródło: Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
53
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0