Nie wyobrażamy sobie dobrego śniadania bez jajek? Często lubimy je łączyć z różnymi składnikami? Sprawdźmy, dlaczego warto jeść jajka na śniadanie i wypróbujmy poniższe pomysły na śniadania z jajek!

Śniadanie z jajek to prawdziwy żywieniowy hit – są niezwykle zdrowe, cenione równie wysoko jak owsianka. Dowiedzmy się, jak przygotować śniadanie z jajek, aby cieszyć się wspaniałym smakiem i wysoką wartością odżywczą najważniejszego posiłku w ciągu dnia!

Dlaczego warto jeść jajka na śniadanie?

Jeszcze jakiś czas temu krążyła opinia, że jedzenie jajek w dużej ilości jest niezdrowe i powinno się tego unikać. Podobno z powodu zawartego w nich złego cholesterolu, który miał prowadzić do zawałów serca. Dzisiaj jajka powracają do łask. Okazało się bowiem, że wcale nie zawierają szkodliwego cholesterolu, a ten dobry i dodatkowo zawarta w nich cholina przeciwdziałają osadzaniu się cholesterolu w wątrobie. Do tego przeprowadzono bardzo dużo badań i żadne z nich nie wykazało, że osoby, które jedzą dużo jajek, są bardziej narażone na miażdżycę czy zawały serca.

Jajka mają także wiele innych zalet. Zawierają luteinę i zeaksantynę – składniki, które dbają o nasz wzrok. Dodawane są one do suplementów diety wspomagających widzenie. Jajka zawierają także pełnowartościowe białko, czyli są idealne dla osób na diecie wegetariańskiej. Są dodatkowo bogate w witaminy A, D, E, K oraz te z grupy B, a także w wiele minerałów, między innymi w potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Zawarte w jajkach ksantofile pełnią rolę antyoksydantów.

Zobacz film: Tacosy serowe, jajko sadzone i awokado. Źródło: Dzień Dobry TVN


Szybkie śniadanie z jajek

Rano, kiedy się spieszymy, zależy nam, aby jak najszybciej przyrządzić szybkie śniadanie z jajek . Zwykłe kanapki często nam się nudzą i mamy ochotę na coś nowego. Z ratunkiem przychodzą nam jajka. Zjedzone z samego rana dadzą nam sporą dawkę energii na cały dzień i zapewnią uczucie sytości. Kiedy już mamy dosyć zwykłej jajecznicy czy jajek na twardo lub miękko, możemy wypróbować wiele innych przepisów. Omlety, pasty jajeczne, sałatki to tylko niektóre z nich. Jajka smakują bardzo dobrze w połączeniu z wieloma składnikami, na przykład z kurczakiem czy łososiem, świeżymi warzywami, serem czy szynką. Każdy może znaleźć coś dla siebie.

Śniadanie z jajek dobre dla osób na diecie

Jajka są bardzo dobre dla osób na diecie przede wszystkim dlatego, że są bardzo sycące, dzięki czemu dużo później sięgamy po kolejny posiłek. Dodatkowo wartość kaloryczna jednego jajka jest niewielka – wynosi około 80-90 kalorii. Co więcej, w jajkach zawarte jest naturalne i wartościowe białko, które wspiera budowanie masy mięśniowej.

Do tego wszystkiego dochodzi fakt, że istnieje naprawdę wiele przepisów na pyszne śniadanie z jajek. Kilka z nich znajdziemy poniżej!

Pomysł na śniadanie z jajek – przepisy

Bagietka z pastą jajeczno-pieczarkową

Składniki:

· 6 jajek

· 10 pieczarek

· 3 łyżki majonezu

· łyżka masła

· dwie łyżki oleju

· świeży szczypiorek

· sól i pieprz.

Przygotowanie: Na patelni rozgrzać masło z olejem, po czym wrzucić pokrojone na bardzo drobne kawałki pieczarki. Smażyć kilka minut. Następnie ugotować jajka, obrać i posiekać na drobne kawałki. Do miski wrzucić pieczarki, jajka, szczypiorek, dodać majonezu i wsypać soli i pieprzu. Wymieszać i odstawić na chwilę. W tym czasie pokroić bagietkę na małe kawałki, a następnie posmarować przygotowaną wcześniej pastą jajeczno-pieczarkową. Można posypać u góry szczypiorkiem. W ten sposób otrzymujemy pyszne śniadanie z jajek. Smacznego!

Jajka zapiekane w bułkach

Składniki:

· 4 bułki

· 4 jajka

· szczypiorek

· 4 plastry szynki

· papryka

· serek topiony

· ser

· łyżka śmietany

· sól i pieprz.

Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wziąć bułki i odciąć ich górę, a następnie wydłubać środek. Wewnątrz każdą z bułek wysmarować serkiem topionym, włożyć pokrojony plaster szynki, a następnie wbić jajko, dodać pokrojoną drobno paprykę, szczypiorek, trochę śmietany, soli i pieprzu, po czym wszystko posypać startym serem. Tak przygotowane bułki włożyć do piekarnika na około 25 minut – aż białko się zetnie. Po 20 minutach dołożyć odkrojone na samym początku góry od bułek. Po 5 minutach bułki wyjąć. Zdrowe i smaczne śniadanie z dodatkiem jajek jest gotowe!

Zawijany omlet jajeczny

Składniki:

· 3 jajka

· łyżka masła

· papryka

· szczypiorek

· szynka

· sól i pieprz.

Przygotowanie: Do miseczki rozbić jajka i dokładnie wymieszać. Pokroić drobno szynkę, paprykę i szczypiorek i dodać do jajek. Doprawić solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, a następnie wylać tyle wymieszanych jajek, żeby omlet był bardzo cienki. Chwilę smażyć, po czym przełożyć na talerz i zwinąć w rulonik. Taki rulonik można pokroić w plasterki. Smacznego!

Sałatka z jajkiem, kurczakiem i szpinakiem

Składniki:

· 400 g piersi z kurczaka

· 4 jajka

· 100 g pomidorków koktajlowych

· 100 g sera żółtego

· 2 łyżki majonezu

· szczypiorek

· świeże liście szpinaku

· trzy łyżki oleju

· sól i pieprz.

Przygotowanie: Pierś z kurczaka dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, a następnie podsmażyć kurczaka. Dodać soli i pieprzu. Tak gotowego kurczaka wrzucić do miski. Dodać umyte liście szpinaku. Ugotować jajka na twardo, a następnie pokroić na ćwiartki. Dodać do miski. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki i też dodać do naszej sałatki. Następnie pokroić ser i szczypiorek i wrzucić do miski. Delikatnie wymieszać, dodać majonez, trochę soli i pieprzu. Smacznego!

Przepisów na pyszne śniadanie z jajek jest naprawdę wiele – codziennie można próbować czegoś nowego. Pamiętajmy, że jajka są nie tylko smaczne, ale i zdrowe!

Co sądzisz o tym artykule?
72
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0