Stewia to zdrowy zamiennik cukru i sztucznych słodzików. Stewia roślina jest prawie 300 razy słodsza od cukru, może być stosowana jako dodatek do ciast, deserów i słodzenia herbaty. Wykazuje właściwości prozdrowotne. Jest niskokaloryczna, nie obciąża trzustki i mogą ją spożywać alergicy. Jakie ma właściwości?
O szparagach zielonych mówi się, że są bombą witaminową - są zalecane dla kobiet w ciąży, pomagają uporać się z wieloma dolegliwościami, a przy tym nieźle smakują. Co ciekawe, są jednym ze skuteczniejszych afrodyzjaków. Są dietetyczne i odchudzają.
Warzywa, inaczej jarzyny, to rośliny jedno-, dwu- lub wieloletnie, które w całości lub w części stanowią pokarm człowieka. Możemy spożywać je na surowo albo po obróbce cieplnej. Są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Częściami użytkowymi są zarówno liście, łodygi, jak i korzenie oraz bulwy. Jednymi z bogatszych w witaminy są zielone warzywa. Dlaczego warto je jeść?
Cebula znana jest od wieków, a używa się jej na całym świecie. Cebula dymka, szalotka, czerwona, cukrowa – bez względu na rodzaj doceniana jest za swoje właściwości lecznicze. Bogata w witaminę C i substancje bakteriobójcze, które niszczą bakterie oporne na działanie antybiotyków. Cebula zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre typy nowotworów, pomaga na przeziębienie, obniża poziom cholesterolu.
Cukinia to jedno z tych warzyw, które chętnie wykorzystujemy w swojej kuchni. Nic dziwnego, jest bardzo delikatna i doskonale łączy się z innymi warzywami, dzięki czemu istnieje naprawdę mnóstwo sposobów na jej wykorzystanie!
Czosnek niedźwiedzi cieszy się coraz większa popularnością. Nic w tym dziwnego – może być ciekawą alternatywą dla czosnku tradycyjnego. Dowiedz się, jak stosować czosnek niedźwiedzi, do czego go używać i przede wszystkim jakie ma właściwości zdrowotne.
Imbir to przyprawa, która bardzo szeroko wykorzystywana jest w krajach azjatyckich. Najczęściej kojarzy się z ciasteczkami, piwem czy lekarstwem na przeziębienie. W Polsce popularny jest imbir suszony, sproszkowany, który najlepiej nadaje się do ciast, herbatników czy pieczonych jabłek.
Czystek to jedno z najbardziej popularnych ziół. Nasze babcie sięgały po czystek niemal codziennie. Dzisiaj także warto wykorzystać ten naturalny sposób na zachowanie dobrej formy.
Ser kozi jest bogaty w wartości odżywcze, a jego smak jest doceniany przez smakoszy sera i nie tylko – istnieje wiele gatunków tego sera różniących się smakiem i poziomem dojrzałości. Nadaje się więc doskonale jako baza do wielu sałatek. Jest stosunkowo niskokaloryczny, a jego niewielka zawartość laktozy i uczulającej kazeiny powoduje, że jest dobrą alternatywą dla produktów krowich, które są trudno przyswajalne dla wielu z nas i powodują u niektórych alergie.
Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to klasyk wśród sałatek, jednak może być ona przyrządzona na milion sposobów. Poniżej znajdziesz zarówno przepisy łatwe i błyskawiczne, jak i takie, które wymagają odrobinę więcej czasu. Jedno jest pewne - wszystkie będą bardzo smaczne!
Saponaria, częściej nazywana mydlnicą lekarską, w naturze występuje nie tylko na terenie Europy, lecz także Azji, a nawet północnej Afryki. W wielu miejscach mydlnica bywa również uprawiana ze względu na swoje niezwykłe właściwości.
Pesto to tradycyjny sos kuchni włoskiej wywodzący się z Genui, stolicy regionu Liguria. Nazwa “pesto” pochodzi od włoskiego czasownika pestare, które oznacza: zgnieść, zmiażdżyć. Pesto alla genovese, czyli najbardziej popularne, to prosta mieszanka oliwy, siekanego czosnku, orzeszków piniowych, soli, liści bazylii i sera Parmigiano-Reggiano. Pesto czerwone (pesto rosso) wykorzystuje dodatkowo smak suszonych pomidorów i pieczonej papryki, nadając naszym daniom żywych kolorów.
Tykwa pospolita uprawiana jest głównie w cieplejszych regionach świata, przede wszystkim w Azji oraz Australii. Uznawana jest za roślinę tropikalną i często porównywana z bardziej popularną dynią. Tykwa nie musi być wykorzystywana tylko jako element dekoracji. Jako wartościowe warzywo sprawdzi się również w kuchni. Jakie przepisy z tykwą warto znać i jak uprawiać tykwę w polskich warunkach?
Rdestowiec japoński to roślina znana w tradycyjnej medycynie japońskiej i chińskiej od tysięcy lat. Substancje zawarte w rdestowcu japońskim wykazują szerokie działanie prozdrowotne.
Czy bazylia jest zdrowa? O właściwościach leczniczych bazylii pospolitej być może nie wiemy jeszcze wszystkiego. Dzięki tej niepozornej roślinie możemy złagodzić wiele objawów, m.in. kolki.
Chrzan to warzywo, którego korzeń oferuje mnóstwo możliwości. Używany jest przede wszystkim w kuchni jako aromatyczna i charakterystyczna w smaku przyprawa. Zastosowanie chrzanu jest jednak o wiele szersze i zaskakujące.
Goździki to przyprawa, z której od lat korzysta się w ziołolecznictwie. Ból zęba, głowy i nieświeży oddech – każdą z tych dolegliwości można wyleczyć, używając goździkowej przyprawy. Dowiedz się, jak ją stosować.
Mięta pieprzowa czy cytrynowa jest używana już od czasów starożytnych. Dowiedz się, dlaczego warto pić napar z mięty i jakie dolegliwości może pomóc wyleczyć.
Morwę znajdziemy w większości aptek i wielu sklepach spożywczych w formie herbaty ekspresowej. Szczególną popularnością cieszy się morwa biała. Przyczyną zainteresowania tą rośliną jest głównie jej wpływ na odchudzanie czy nawet na cukrzycę.
Wrotycz pospolity rośnie dziko w wielu miejscach, np. na łąkach czy przy drogach. Mimo że zawiera toksyczny tujon, można go stosować zewnętrznie lub do odstraszania owadów czy kleszczy. Jeśli chcemy uprawiać wrotycz, sadzonki kupimy w wielu sklepach.
Żurawina spożywana regularnie może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Ten niepozorny owoc coraz częściej stosowany jest jako rodzaj suplementu diety – dostępny m.in. jako żurawina suszona, liofilizowana czy świeża, a także w postaci soków oraz herbat. Jakie właściwości ma ta roślina i kto powinien włączyć ją do swojego jadłospisu?
Łatwa, zdrowa i ekonomiczna - fasola to najlepsza tajna broń w naszej kuchni. Co prawda fasola w puszce jest wygodnym rozwiązaniem, ale umiejętność gotowania fasoli sprawi, że twoje dania będą smaczniejsze i zdrowsze. Podpowiadamy, jak przygotować fasolę zarówno w garnku, jak i w wolnowarze.
Wino jest niezwykle eleganckim i smacznym alkoholem. Pijemy je do posiłku, podczas spotkania ze znajomymi i w czasie leniwych wieczorów. Warto spróbować zrobić domowe wino, by oprócz smaku napoju móc poczuć dumę, gdy uda nam się wyczarować wspaniałe wino domowej roboty. Przepisy czekają poniżej. Zaskocz siebie i swoich znajomych!
Bańki szklane bezogniowe to alternatywna forma leczenia, która znana była już w tradycyjnej medycynie Chin i Bliskiego Wschodu. Stosowane są na wiele schorzeń dróg oddechowych. Przez wielu traktowane jako alternatywa dla antybiotyków. Jak stawiać bańki bezogniowe? Na co działają, kiedy je stosować i czy można leczyć nimi również dzieci?
Skacze z kwiatka na kwiatek, nie potrafi zagrzać miejsca u boku jednej partnerki. Typowy kobieciarz, zawsze gotowy na nowe podboje. Jednak czasem, zaślepione, nie widzimy tego na pierwszy rzut oka. Istnieją jednak pewne cechy kobieciarza, które możemy zobaczyć po wnikliwej obserwacji.
Kłótnie w związku przytrafiają się niemal każdej parze. Zwykle jednak nie zwiastują one jego końca, a jedynie przejściowe kłopoty. Wiele zależy od tego, jak rozwiążemy daną sytuację i jak omówimy problemy w związku z partnerem.
Kompromis to słowo, które zna większośc z nas, jednak często nie wiemy dokładnie, co ono oznacza. Jeszcze trudniej nam odpowiedzieć na pytanie, jak osiągnąć kompromis w związku. Kiedy takie rozwiązanie jest potrzebne i jak sprawić, by każda ze stron była z niego zadowolona?
Temat wydaje się banalny, ale w rzeczywistości wcale takim nie jest. Co to w ogóle znaczy, że rozmowa jest konstruktywna? Jak przeprowadzać takie dialogi? Czy są one sposobem na rozwiązywanie konfliktów?
Motywacja kojarzy nam się zazwyczaj z pracą – z rekrutacją do niej (wysyłanie swojego listu motywacyjnego) lub ze stymulacją do wykonywania swoich obowiązków. Co tak naprawdę oznacza pojęcie „motywacja”? Jak się zmotywować, aby wydajnie pracować?
Każdy wie, że pewność siebie pomaga w życiu i przydaje się zarówno w wielu codziennych sytuacjach, jak i w odnoszeniu sukcesów zawodowych. Jednak nie każdy ma świadomość, że można zwiększyć pewność siebie. Warto nad tym pracować! W jaki sposób?