Mistrzyni pływania zimowego: "To przełamywanie własnych granic"

''Mistrzyni pływania zimowego'', reporter: 
Odczuwalna temperatura powietrza: minus 2 stopnie Celsjusza, a wody plus 3. To optymalne warunki do uprawniania pływania zimowego. Czterokrotną mistrzynią świata w tej dyscyplinie jest Aleksandra Bednarek. O jej sukcesach oraz sposobach na przełamanie strachu przed lodowatą wodą rozmawiał Robert Stockinger.

Trening czyni mistrza

Aleksandra Bednarek jest pływaczką długodystansową. Właśnie wróciła z Mistrzostw Świata w Zimowym Pływaniu. Zdobyła tam 2 złote medale: na dystansie 100 i 200 m stylem klasycznym, 2 srebrne: na 50 stylem klasycznym i 200 m stylem dowolnym oraz dwa brązowe: na 25 stylem klasycznym i w sztafecie 4x25 stylem klasycznym.

Nasz reporter rozmawiał z Olą tuż po tym, jak wyszła z wody po treningu. Czy nie było jej zimno?

Teraz nie, bardziej zimno było mi przed wejściem do wody. To nie jest tak, że się zimna nie czuje, ale trening pozwala się przystosować do zimnej wody(...) Trenuję na basenie dwa razy dziennie, łącznie 4 godziny. Raz w tygodniu staram się wejść do otwartego akwenu

- opowiada pływaczka.

Zimna woda zdrowia doda

Chorób nie da się całkowicie uniknąć - podkreśla Aleksandra Bednarek. Jednak, jak przyznaje, jej zdarzają się rzadko. Niska temperatura powietrza czy deszcz nie są dla niej przeszkodą w treningu . Jedynym przeciwwskazaniem jest burza, podczas której nie powinno się przebywać w wodzie. Czy ma jakieś sposoby na przełamanie strachu przed lodowatą wodą?

Przede wszystkim polecam od razu zanurzyć się od razu, nie zatrzymywać się na wysokości kolan, gdyż wtedy można się zniechęcić. Kiepskie uczucia tak naprawdę mija, jak się dojdzie za brzuch

-radzi zawodniczka.

Do działania napędza Olę cel: kolejne tytuły, ale przede wszystkim - przełamywanie własnych granic. Najbliższe wyzwania to przyszłoroczne mistrzostwa świata, które odbędą się w Katowicach. W planach na rok 2021 nasza bohaterka ma natomiast przepłynięcie wpław Kanału La Manche.

Zobacz też:

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana