Szukasz pomysłu na wakacyjny obiad z rybą w roli głównej? Sprawdź przepis Sebastiana Olmy na smażoną polędwicę z dorsza atlantyckiego w cieście z sosem tatarskim na sałatce z bobem i zielonym groszkiem.
Obiad na pożegnania lata? Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN proponujemy pyszne dania rybne. Jak zrobić łososia z paluszkami krabowymi i fasolką szparagową? Sprawdź przepis kulinarnego mistrza, Sebastiana Olmy.
Smażalnie w nadmorskich kurortach kuszą turystów "świeżymi rybkami". Sęk w tym, że wiele z nich wcale nie pochodzi z Morza Bałtyckiego. Sprawdź, jak nie dać się oszukać.
Tołpyga to ryba pochodząca z Chin i Rosji. Jej występowanie w polskich jeziorach to efekt sztucznego zasiedlenia. Żyje razem z karpiami i amurami. Jest rybą płochliwą i bardzo ostrożną. Zazwyczaj jest łowiona przy okazji złowienia karpia. Sprawdź, na co bierze tołpyga i jak można przyrządzić złowioną rybę.
Mateusz Zielonka jest zwycięzcą 6. edycji programu MasterChef. W programie Dzień Dobry TVN przygotował autorski przepis na krokiety rybne. Sprawdź, jak przygotować to danie. Sprawdzi się idealnie na piątkowy obiad.
Pierwszego kwietnia Francuzi obdarowują się rybą. Z tej okazji Mateusz Zielonka, zwycięzca 6. edycji MasterChefa, w kuchni Dzień Dobry TVN pokazuje, jak przygotować ryby. Sprawdź jego autorski przepis na pancakes fish.
Szukasz pomysłu na obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje propozycje przygotował Sebastian Olma. Jak zrobić domowe paluszki rybne z płatkami owsianymi? Sprawdź przepis.
Karpie koi wyhodowano pierwszy raz w Japonii w XIX wieku. Od tego czasu powstało ponad 100 różnych odmian tej cenionej przez kolekcjonerów ryby. Jest pożądaną ozdobą przydomowych stawów na całym świecie. Niewiele osób jednak wie, że to w wielkopolskim Chocimiu istnieje jedna z największych na świecie hodowli tego karpia.
Co można zjeść na wigilię, jeśli nie spożywa się mięsa? Seleryba to idealne rozwiązanie, nie dość, że smakuje zupełnie jak ryba, to jest mniej kaloryczna i... wegańska! Sprawdź, jak prosto przyrządzić wegańskiego karpia na Boże Narodzenie.
Ryba jest dobra nie tylko w piątek, można ją przyrządzić na wiele sposobów. Sebastian Olma proponuje smażonego łososia z pomidorkami i bazylią, pieczone filety pstrąga z limonką i zielonymi warzywami w sosie curry oraz dorsza w cieście, czyli klasyczny angielski fish and chips. Poznaj wypróbowane przepisy szefa kuchni.
Aby zwiększyć swoje szanse na złowienia karpia, najlepiej zapoznać się przed wyprawą na ryby z kalendarzem brań karpia. Wskaże on nam dni, kiedy prawdopodobieństwo złowienia tej ryby jest największe.
Ryba o imieniu Janusz ma 15 lat i kilka miesięcy temu przestała pływać. Zwierzę porusza się obecnie na wodnym wózku inwalidzkim na szelkach. Stworzyła go Iza Kaczmarek, właścicielka rybki. W rehabilitacji pomaga również lekarka weterynarii Paula Dziubińska. O walce o zdrowie Janusza opowiedziały w Dzień Dobry TVN.
Sielawa to ryba słodkowodna z polskich jezior. Delikatna w smaku, z dużymi, łatwo odchodzącymi ośćmi. Nietrudna do przyrządzenia, dobrze smakuje wędzona, grillowana i marynowana w occie. Jak można podać sielawę? Jakie ma wartości odżywcze?
Wędzona ryba świetnie sprzedaje się nad morzem w sezonie wakacyjnym. Wiele osób kupuje ją sobie na zapas, w formie kulinarnej pamiątki. Dowiedz się, w jaki sposób i jak długo należy ją przechowywać, aby zachowała swój smak jak najdłużej.
Okoń nilowy bije rekordy w kategorii najdłuższa i najcięższa ryba słodkowodna. Występuje powszechnie w Afryce, pływa nie tylko w wodach Nilu. W Polsce okoń nilowy jest dostępny w postaci filetów.
Gdy tylko otworzyły się restauracyjne ogródki, media społecznościowe zaroiły się od zdjęć paragonów, na których widnieją wygórowane ceny w nadmorskich smażalniach. Jeden z internautów był przerażony, gdy zobaczył, że za porcję ryby zapłacił 61 złotych, a to dopiero początek rachunku. Skąd takie ceny? Czy wszędzie jest tak drogo?
Tilapia pochodzi z Afryki. Należy do ryb, które cenione są za swoje wysokie wartości odżywcze. Pomimo tego, istnieje wielu przeciwników jedzenia tej ryby.
Szwedzkie kiszone śledzie, czyli surströmming, to specjał o charakterystycznym smaku i zapachu. W Szwecji dostępny jest w wielu marketach. W Polsce sfermentowanych śledzi nie można znaleźć w sklepach stacjonarnych, można je kupić przez Internet.
Koty uwielbiają ryby, ale czy są one dla nich bezpieczne? Okazuje się, że tak. Jeśli wybierzesz odpowiedni gatunek ryby dla swojego pupila, możesz nie tylko sprawić mu przyjemność, ale również zadbać o jego zdrowie, dostarczając mu niezbędnych witamin, minerałów oraz zdrowych tłuszczów omega-3 i omega-6. Sprawdź, jakie ryby podawać kotu.
Jak przygotować pstrąga w galarecie? Ryby w galarecie są nie tylko smaczne i zdrowe, ale i dodatkowo mogą wyglądać zjawiskowo na stole – nie tylko w Wigilię.
Ryba po grecku z piekarnika to smaczne danie często serwowane w trakcie wigilijnej wieczerzy. Podawane jest na zimno jako przekąska (np. do napojów alkoholowych) lub na ciepło. Pieczona ryba po grecku z reguły przyrządzana jest na bazie ryb morskich o chudym mięsie. Jak przyrządzić smaczną rybę po grecku? Poznaj sprawdzone przepisy.
Jak z łatwo dostępnych w domu produktów i ryby wyczarować doskonałe grillowane danie? Z pomocą rusza szybki i banalnie prosty przepis na lucjana czerwonego, inaczej red snappera. Jeśli nie uda się go dostać, to równie doskonale sprawdzi się okoń. Zobacz, w jaki sposób urozmaicić spotkanie przy grillu.
Czy sen o rybach w wodzie powinien niepokoić? Jego znaczenie zależy od tego, w jakim kontekście pojawiły się zwierzęta. Zastanawiasz się, co oznacza w senniku łowienie ryb? Może pojawiły się one martwe lub wędzone? Sprawdź, jakie są interpretacje marzeń sennych.
Dobra wiadomość dla wszystkich smakoszy. Wraz z naszymi ulubionymi kucharzami ruszamy z całkiem nowym cyklem. W te wakacje poznacie ulubione dania najlepszych kucharzy w Polsce. Zaczynamy od Grzegorza Zawieruchy i jego "comfort food" - czyli danie, które nie wymaga wiele pracy, a zachwyca smakiem. To potrawa, którą moglibyście jeść codziennie.
Truskawki tylko na słodko? Jasiek Kuroń obala mity i przygotowuje je na wytrawnie, a pasują nawet do ryby. Zobacz, jak przygotować z truskawkami: halibuta, polędwiczki wieprzowe, roladki z piersi kurczaka oraz zieloną sałatkę z wędzonym pstrągiem.
Wedle wszelkich zaleceń żywieniowych powinniśmy zjadać średnio dwie porcje ryb tygodniowo. W czasie zakupów możemy wymagać od sprzedawcy informacji, z jakiej hodowli dana ryba pochodzi. Czy ryby, które kupujemy w sklepach są kontrolowane na zawartość różnych zanieczyszczeń, w tym niebezpiecznej dla naszego zdrowia rtęci? Które gatunki są najzdrowsze, a których powinniśmy unikać? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dr Reginę Wierzejską z Instytutu Żywności i Żywienia.
Na zlecenie UOKiK Inspekcja Handlowa skontrolowała 70 proc. sklepów i hurtowni rybnych. Aż w 70 proc. Wykryto nieprawidłowości. Wśród sprawdzanych ryb znaleziono m.in. łososia "z zażółceniami i o tranowatym smaku" oraz "mazistego" mintaja. Jakie jeszcze nieprawidłowości wykryto? O komentarz do tych wyników poprosiliśmy gościa Dzień Dobry TVN Agnieszkę Majchrzak z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Na co zwracać uwagę przy zakupie ryby? Czy ryby szybko się psują?
Karpia jada się głównie w Boże Narodzenie. Kiedy ta ryba trafiła na polskie świąteczne stoły? Skąd się bierze jego mulisty posmak? Jak wybrać idealnego karpia? Dlaczego warto go jeść? O historię karpia i jego prozdrowotne właściwości zapytaliśmy gościa Dzień Dobry TVN dietetyczkę Anetę Łańcuchowską. Zobaczcie, jak Czesi postanowili wypromować karpia ;)