Ryba na tłuczonym groszku
Składniki:
2 kawałki dorsza
sól i pieprz
świeży tymianek
oliwa z oliwek
100 g boczku wędzonego
1 cebula
2 puszki groszku Bonduelle
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Rybę przyprawić solą, pieprzem i listkami tymianku. Skropić oliwą z oliwek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 140ºC.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Dodać posiekaną w kostkę cebulkę i podsmażyć. Dodać groszek i masło. Podgrzać przez kilka minut. Doprawić pieprzem.
Do piekarnika wstawić rybę i piec około 5-6 minut.
Groszek przed podaniem lekko rozgnieść.Wyłożyć na talerz, na nim ułożyć upieczoną rybę. Skropić oliwą z oliwek
Sałatka z pieczonej dyni i ciecierzycy
Składniki:
0,5 dyni hokkaido
3-4 liście jarmużu
2 puszki ciecierzycy Bonduelle
sól i pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżki czarnego sezamu
2 łyżki białego sezamu
Sos:
2 łyżki pasty tahini
sok wyciśnięty z jednej cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
pieprz
woda
Sposób przygotowania:
Dynie pokroić w kostkę (1 cm). Jarmuż porwać na kawałki. Warzywa ułożyć na blaszce do pieczenia, przyprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC na 15 minut.
Do upieczonych warzyw dodać ciecierzycę i wymieszać.
Tahinę wymieszać z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, kminem i pieprzem. Dodać tyle wody aby powstał gęsty sos. Oba rodzaje sezamu podprażyć.
Warzywa polać sosem i posypać sezamem.
Polędwiczka z sałatką z kukurydzy
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
4 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
0,5 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz
1 czerwona papryka
1 ostra papryczka chilli
1 cukinia
1 puszka kukurydzy Bonduelle
1 pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę wieprzową, przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnie z olejem i obsmażyć mięso z każdej strony. Miód wymieszać z posiekanym czosnkiem i sosem sojowym. Marynatą posmarować mięso i dusić na wolnym ogniu około 15 minut.
Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną ostra papryczkę i cukinię pokrojoną w plasterki. Całość razem smażyć przez kilka minut.Pod koniec dodać kukurydzę i natkę pietruszki. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem.
Sałatkę podawać z polędwiczką wieprzową.
Sałatka z fasolą
Składniki:
2 puszki fasoli Bonduelle
1 awokado
1 czerwona papryka
1 mango
200 g ugotowanego ryżu basmati
pęczek kolendry
sól i pieprz
2 tortille
oliwa z oliwek
Sos:
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka kminu rzymskiego
skórka z limonki
Awokado, czerwoną paprykę i mango pokroić w kostkę. Dodać fasole i ugotowany ryż. Kolendrę posiekać i dodać do warzyw. Tortillę pokroić w trójkąty, skropić oliwą i upiec na patelni aż będą chrupiące.
Śmietanę wymieszać z kminem i skórką z limonki. Sosem polać sałatkę. Podawać z chrupiącymi tortillami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN