Jak szybko i smacznie przygotować potrawy na kolację wigilijną pokazały dziś w kuchni Dzień Dobry TVN trzy siostry: Agata, Katarzyna i Ania Starmach.
W kuchni dzień Dobry TVN Tomek Woźniak, Kajetan Kopciuch i Kinga Paruzel przygotowali pierogi z kapustą i grzybami, śledzia w kremie z mleczu, karpia faszerowanego oraz wigilijny barszcz czerwony. Zobacz jak zrobić Wigilię, by się nie narobić!
Skorzystajcie z przepisów mistrza Andrzeja Polana na schab wieprzowy z suszonymi śliwkami i jabłkami, ziemniaki pieczone z serem i makiem oraz kurczaka w pomarańczach.
Katarzyna Olubińska odwiedziła Annę Nowak-Ibisz w jej domu w Podkowie Leśnej. Jak Anna przygotowuje się do świąt? I jaką rolę w tych przygotowaniach odgrywają elfy? Jakie pożyteczne gadżety odnajdziemy w kuchi "Pani Gadżet"?
Inspiracją do stworzenia bloga była książka kucharska z 1940 wydana w Generalnej Guberni - "Tanio, szybko, zdrówko". Oprócz tego, że książka kucharska jest doskonałym poradnikiem domowym jest też kopalnią wiedzy na temat języka, który od chwili wojny znacznie ewaluował. W studiu Dzień Dobry TVN gościem była Joanna Krysińska, która prowadzi rzeczony blog.
Tylko u nas zobaczycie, jak Maciej Szaciłło rozwałkowuje pączusia z ciemnej masy! W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował zupę ze słodkich ziemniaków, orzechowe dukkah, chipsy z pietruszki, kokosową tartę bez pieczenia i krem z nerkowców z polewą czekoladową. Dlaczego warto jeść orzechy? Skorzystajcie z przepisów Macieja!
Marieta Marecka, uczestniczka drugiej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", która prowadzi kulinarny blog, do kuchni Dzień Dobry TVN przyniosła odrobinę słońca wraz z hiszpańskimi potrawami, które przygotowała. Tortilla z kabaczkiem i papryką, papryczki faszerowane kaszanką, sałatka ziemniaczana, tosty z pastą pomidorową i oliwą oraz deser - churros con chocolate. Skusicie się na jedną z potraw? Lubicie hiszpańską kuchnię?
Prosto z Odessy, w kuchni Dzień Dobry TVN Paweł gościł ze swoim przyjacielem i misjonarzem księdzem Janem Dargiewiczem. Wspólnie "uchylili pokrywki" i przygotowali potrawy słynące z cudownego aromatu i smaku. A wszystkie one prosto ze słynnego miasta nad Morzem Czarnym, gdzie panują łagodne zimy i długie lata.
Wielka kulinarna przygoda w kuchni Dzień Dobry TVN! Ekomama Reni Jusis i Dominika Adamczyk z Akademii Zdrowego Odżywiania zdradzają przepisy na: polentę z powidłami, krupnik z kaszą jaglaną, zupę z dyni, duszoną marchewkę z rozmarynem oraz jabłka pieczone nadziewane. Jak jest ulubiona potrawa Roberta Kantereita? Co jest istotne w zdrowym odżywianiu? Która kasza wzmacnia naszą odporność?
Przepisy pochodzą z „Compendium Ferculorum” Stanisława Czernieckiego w opracowaniu Jarosława Dumanowskiego i Magdaleny Spychaj, najstarszej zachowanej polskiej książki kucharskiej. Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego, który był kucharzem na dworze Lubomirskich w Wiśniczu, został wydany - uwaga - w 1682 roku. Potrawy w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Piotr Kucharski.
Mamy dobre polskie sery i nie musimy ich kupować za granicą - uważa kucharz Andrzej Polan. Jakie potrawy możemy wyczarować z sera? W naszej kuchni Andrzej Polan przygotował zupę pietruszkową z ptysiami serowymi, kruche miseczki, strogonow i dużo sera oraz lasagne carbonara. Skorzystajcie z jego prostych i smacznych przepisów. A co Wy przygotowalibyście z sera?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gościem Piotra Kucharskiego była aktorka i wokalistka Natalia Lesz. Jaki jest sekret jej perfekcyjnej figury i jaką kuchnię lubi najbardziej?
W kuchni Dzień Dobry TVN gośćmi byli: siatkarz Piotr Gruszka, jego żona Aleksandra oraz ich dzieci: Marysia i Julian. Przygotowali pieczone gruszki, polędwiczki z gruszkami, pieczone ziemniaki, sałatkę z pieczonymi burakami oraz słony tort oczywiście z gruszkami:) Smacznego!
Faszerowa, pieczona, duszona. Paprykę można przyrządzić na wiele sposobów. Trudno wyobrazić sobie bez niej leczo czy gulasz. Mistrz Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował kilka dań z papryką w roli głównej: paprykę z kurczakiem i ryżem, polędwicę wieprzową w papryce i puree z cukinii oraz muffiny z kozim serem i żurawiną, które podajemy koniecznie z sosem z papryki i jogurtem. Smacznego!
Maciej Koźlakowski musiał odpaść wczoraj z programu "MasterChef" i "oddać fartucha", bo nie poradził sobie z przygotwaniem hamburgera, ale my w kuchni Dzień Dobry TVN przyjęliśmy go z otwartymi rękami. Wraz z jurorką Anną Starmach przygotował w Dzień Dobry TVN zapiekanki na kilka sposobów: z owocami, chilli con carne i zapiekankę podhalańską. Zobaczcie, jak "facet bez bułki" poradził sobie z gotowaniem i występem na naszej scenie!
Dziś Dzień Wszystkich Świętych, w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska zaproponowała przepisy na potrawy, które spożywa się na świecie w tym szczególnym dniu. Zobaczcie co Chińczycy, Anglicy, Ekwadorczycy i Arabowie jadają 1 listopada!
Patrząc na nią, aż trudno uwierzyć, że zaledwie pół roku temu urodziła swoje drugie dziecko - Helenkę. W kuchni Dzień Dobry TVN, modelka i aktorka Agnieszka Maciąg zachwycona zdrowym odżywianiem przygotowała wegetariańskie i oczywiście autorskie potrawy. Czy w nich tkwi seret jej urody i nieskazitelnej figury?
Masowo używany w kuchni włoskiej, ale przebojem zdobył także nasze polskie stoły. Pasuje właściwie do wszystkiego - do mięsa, warzyw, sera. Możemy podawać go zarówno na słodko jak i na słono. Zboże idealne? Okazuje się, że tak.
Niedawno w Dzień Dobry TVN mówiła o ćwiczeniach, które wykonuje, by mieć zgrabną sylwetkę, a dziś w naszej kuchni zdradziła sekrety swojej diety. Co jada Anna Mucha? Czy to prawda, że zajda się białym pieczywem? W kuchni Dzień Dobry TVN towarzyszyła jej dietetyk Justyna Marszałkowska-Jakubik. Skorzystajcie z jej przepisów!
Trzy rodzaje ciasta: kruche, drożdżowe, makaronowe. Z kruchym ciastem Andrzej Polan połączył w kuchni Dzień Dobry TVN leczo, z drożdżowym cebularze, a z ciasta makaronowego zrobił podpłomyki. Na co macie ochotę: na tartę z leczo, podpłomyki z sosem pomidorowym czy cebularze? Nam smakowało wszystko!
W naszej Kuchni gościliśmy 27-letniego Michała Kwaśnika, który wziął udział w programie "MasterChef". Jak smakują grillowane płatki łososia z sosem malinowym oraz schab w sosie z alkoholu na bazie trawy żubrowej i puree z brukwi? Dlaczego Michał odpadł z programu "MasterChef"?
Anna Starmach oraz gruszki i jabłka w roli głównej w kuchni Dzień Dobry TVN. Kto odpadł wczoraj z programu "MasterChef"? Jak smakuje gruszkowa charlotte bez pieczenia? Ile czasu zajmuje przygotowanie gruszek i jabłek w karmelu? Polecamy przepisy Anny Starmach!
Pascal Brodnicki zabrał Piotra Okrasę do swojego kraju, by pokazać mu Francję od kuchni. Towarzyszyliśmy im w tej pełnej przygód podróży.
Nasz podróżnik i wielbiciel oczu Maciek Nowak tym razem odwiedził Tajwan. Tam wybrał się na wyjątkowy nocny targ. Dlaczego na Tajwanie dzień targowy to właściwie noc? Co naprawdę jedzą w Azji, oprócz gotowanej całej żaby i wszechobecnych oczu?
Adam Woźniak, szef kuchni restauracji "Marcato", przygotował w Dzień Dobry TVN potrawy, które zwyciężyły w konkursie Wine & Food Noble Night. Zobaczcie, w których kategoriach byli najlepsi! Jak wygląda jajo zielononóżki, które lubi się napić?
Oprócz jedzenia i kuchni, Magda Gessler ukochała pierwszą i czystą miłością także malarstwo. Prezenter Dzień Dobry TVN Bartek Jędrzejczak spotkał się z Magdą w warszawskim Muzeum Narodowym. Czy kiedykolwiek uczestniczyła w procesie renowacji dzieł sztuki i dlaczego nie spała podczas tworzenia programu „Masterchef"?
23 września na Torze Wyścigów Konnych Służewiec odbędzie się piknik połączony z degustacją przeróżnych dań i win, czyli Wine & Food Open Day. Będzie też można wziąć udział w szkoleniach pod okiem najlepszych polskich kucharzy. W Dzień Dobry TVN gościmy kucharzy z trzech warszawskich restauracji, które wezmą udział w tym wydarzeniu. jak przygotować ozorek wołowy, by był miękki i smaczny?
Była doskonale znana i rozpoznawalna zanim jeszcze wydała swoją debiutancką płytę. Skalę jej popularności najlepiej oddają liczby. Ostatni singiel Honey „Sabotaż” ma, na dzień 14 września 2012, ponad 2 miliony odsłon, 30 milionów wyświetleń na YouTube, 60 000 unikalnych użytkowników dziennie, kilka milionów odsłon miesięcznie. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy wokalistkę i blogerkę Honoratę Skarbek, szerszej publiczności znaną jako Honey. Towarzyszył jej Andrzej Polan.
Z oknem nie jest dziś kolorowo, ale w naszej kuchni, za sprawą Macieja i Moniki, jest bardzo kolorowo. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN pomidory w roli głównej! Monika Mrozowska przygotowała dania na zimno, a Maciej potrawy na ciepło. Jak smkuje sałatka pomidorowa z awokado, czatnej pomidorowy z pieczonymi ziemniakami i krem z pora z pieczonymi na soli pomidorami?
Niedawno polskie media obiegła wiadomość, że prezes PJN i eurodeputowany Paweł Kowal poprowadził w ukraińskiej telewizji kulinarne show. My postanowiliśmy sprawdzić jego umiejętności. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził, bijące rekordy popularności na Ukrainie, nadziewane bakłażany oraz arabiatę, a na deser śliwki pod kruszonką. Czym różni się kultura przy stole na Ukrainie od tej w Polsce i dlaczego poseł zdecydował o tym, by stać się gwiazdą ukraińskiej kuchni?