Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Tost z jajkiem w koszulce
Składniki:
3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
2 łyżki stołowe octu jabłkowego
4 kromki chleba tostowego
oliwa z oliwek
sól i pieprz
1 pomidor
1 cytryna
1 cebula
bazylia
2 jajka
masło
Przygotowanie:
Chleb tostowy opiekamy, odcinamy brzegi. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i oczyszczamy z pestek. Pomidora i pozostałe warzywa obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Do miski wrzucamy warzywa, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Następnie należy zagotować wodę, dodajemy ocet, zakręcamy wir i wlewamy jajko (wcześniej rozbite do szklanki). Po kilkudziesięciu sekundach wyjmujemy jajko. Warzywa odsączamy z nadmiaru płynu. Na talerzu układamy tost na toście, warzywną kolorową salsę i posiekane listki bazylii. Drugi spód tosta smarujemy masłem i składamy "kanapkę". Na samą górę tosta kładziemy jajko. Dekorujemy bazylią i oliwą z oliwek.
Grillowane płatki łososia z sosem malinowym
Składniki:
4 pudełka świeżych malin
2 łyżki stołowe miodu
1 duży filet z łososia
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
roszponka
2 cytryny
rukola
mięta
Przygotowanie:
Z fileta świeżego łososia pod kątem wykrawamy zgrabne plasterki. Sporządzamy miętową oliwę: w rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekane listki mięty. Odsączamy. Sporządzamy sos malinowy: do rondelka wrzucamy miód i maliny. Dodajemy odrobinę octu balsamicznego, gotujemy chwilkę i odsączamy na sicie. Plasterki łososia solimy, pieprzymy, smarujemy oliwą miętową i grilujemy. Zioła siekamy. Na talerz wykładamy łososia, posiekane zioła, a następnie polewamy oliwą miętową i sosem malinowym. Całość dekorujemy świeżymi malinami i posiekaną skórką z cytryny.
Schab w sosie z alkoholu na bazie trawy żubrowej i puree z brukwi
Składniki:
500 ml śmietany 36%
300 ml alkoholu na bazie trawy żubrowej
2 łyżki stołowe masła
2 marchewki
4 ziemniaki
1 l mleka
sól i pieprz
2 brukwie
1 cebula
1 seler
schab
Przygotowanie:
Schab kroimy na cienkie plastry, solimy i pieprzymy. Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę jak się da. Brukiew i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę wielkości małego orzecha włoskiego. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z mlekiem w proporcjach 1:1, solimy i dodajemy brukiew. Po około 10 minutach (gdy już brukiew lekko zmięknie), dodajemy ziemniaczki i całość gotujemy aż będą miękkie. Steki krótko smażymy na odrobinie oliwy na mocno rozgrzanej patelni. Po usmażeniu wyjmujemy steki z patelni, aby odpoczęły. Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojone warzywa i przesmażamy ok 5 minut. Po tym czasie wlewamy alkohol na bazie trawy żubrowej i całość podpalamy. Po wypaleniu się alkoholu wlewamy do naszego sosu śmietanę i całość dusimy do zredukowania się nadmiaru płynu. Ugotowaną brukiew z ziemniakami odsączamy, dodajemy masło, sól, pieprz i ubijamy na puree. Na talerz wykładamy puree, obok steki, które polewam po części sosem, którym także dekoruję talerz.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN