Zdjęcie: Jan Kucharzyk/East News
Jabłka i gruszki w karmelu
Składniki:
300g drobnego cukru
300ml śmietanki kremówki
laska wanilii
4 jabłka
4 gruszki
500ml wody
250g cukru
sok z cytryny
bita śmietana
Przygotowanie:
Jabłka i gruszki obierz, gotuj na małym ogniu w wodzie wymieszanej z cukrem (250g) i sokiem z cytryny około 30 minut. Owoce w syropie ostudź. Zagotuj śmietankę z rozkrojoną laską wanilii. Na gorącą patelnię wrzuć 100g cukru, gdy zacznie brązowieć i się topić, dodaj kolejne 100g, a gdy ten zbrązowieje dodaj ostatnie 100g. Gdy cukier na patelni osiągnie jednolity kolor, wlej śmietankę, gotuj na małym ogniu aż sos będzie miał jednolitą konsystencję. Owoce odsącz z syropu, przełóż na talerze, polej ciepłym sosem karmelowym, podawaj z bitą śmietaną.
Migdałowa tarta gruszkowa
Składniki:
ciasto:
220g maki
½ szklanki cukru pudru
120g zimnego masła
1 jajo
szczypta soli
masa:
100g drobnego cukru
100g mielonych migdałów
100g miękkiego masła
1 jajko
1 białko
2 łyżki mąki
2 łyżki alkoholu najlepiej gruszkowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, a ciasto zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez min 30 minut. Gruszki obierz, przekrój na połówki, pozbądź się środków natnij z wierzchu. W misce utrzyj masło z cukrem i alkoholem, dodaj migdały, mąkę, białko i jajko. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy możesz, ale nie musisz go wcześniej podpiekać w piekarniku, wylej na nie masę migdałową, ułóż gruszki i zapiekaj przez 35-40 minut w temperaturze 170 stopni.
Gruszkowa charlotte bez pieczenia
Składniki:
500g mascarpone
300g herbatników „kocich języczków”
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
3 gruszki
500ml wody
200 g cukru
2 łyżki alkoholu gruszkowego
gorzkie kakao
Przygotowanie:
Gruszki obierz i gotuj w wodzie z cukrem (200g) przez 20 min, następnie ostudź i pokrój w drobną kostkę. Mascarpone wymieszaj z żółtkami, cukrem i alkoholem gruszkowym. Spód tortownicy (musi być mała, by charlotte wyszła proporcjonalna) wyłóż herbatnikami znużonymi w syropie, który został Ci z gruszek. Brzegi tortownicy wyłóż suchymi kocimi języczkami ustawionymi „na sztorc”. Dodaj warstwę kremu, posyp go gruszkami i kakao, pokryj je namoczonymi herbatnikami, dodaj krem, gruszki, posyp kakao. Czynności powtarzaj aż środek ciasta zrówna się z brzegami. Całość zakończ kremem, posyp kakao, udekoruj plasterkami gruszek. Ciasto schładzaj w lodówce przez min 3 godziny.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN