Z okazji 600 rocznicy nawiązania polsko-tureckich relacji dyplomatycznych wybraliśmy się do Stambułu gdzie Semi Hakim i Łukasz Radwan nawiązali polsko-tureckie stosunki kulinarne!
Umami to piąty smak u człowieka. Odkryty przez Japończyków. Trudny do skonkretyzowania. W kuchni Dzień Dobry TVN Łukasz Modelski, dziennikarz i pisarz, w asyście Piotra Kucharskiego przygotował dania, które pobudzają nasze kubki smakowe w rytmie umami! Dorsz i blanszowane warzywa z sosem miso, kotlety marynowane w sosie sojowym z sosem grzybowym, wywar umami z warzywami i krewetkami oraz papardelle z sosem mięsnym z sardelami. Smacznego!
Marysia Przybyszewska była na stażu w najlepszej restauracji na świecie. Potrawy w tej restauracji wyglądają jak futurystyczne obrazy, w karcie najlepsza nordycka kuchnia, wnętrze urządzone w skandynawskim stylu. Ta restauracja została wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, a w tym roku po raz czwarty została uznana za najlepszą restaurację na świecie. Można tam zjeść renifera, glony i owady. W naszej kuchni Marysia postawiła na bardziej tradycyjne dania.
Zapraszamy na poranny rozruch z Dzień Dobry TVN. Każdy sposób na poranek z nami jest dobry! ;-)
Jak się okazuje, moda jest ważna także w kuchni. Gość Dzień Dobry TVN Agnieszka Ratajczak pokazał nam modne i kolorowe fartuchy dla całej rodziny, które sama zaprojektowała. W nich można gotować i podejmować gości. Skąd pomysł na taki biznes? Jak powstała kolekcja? Z czego uszyte są fartuchy? Dowiedzieliśmy się również od prowadzącego Dzień Dobry TVN Roberta Kantereita, jak szybko i łatwo można zmniejszyć ubranie. ;)
"Niesie gminna wieść, że Tatar lubi dobrze zjeść"! Dziś, Mikołaj Rey postanowił przybliżyć naszym widzom kulturę i kuchnię tatarską. Jak smakuje pierekaczewnik z rokitnikiem? Zobaczcie sami! :)
Zapiekane filety rybne, pierś kurczaka z jabłkami, zapiekanka warzywna, deser z nektarynkami i lawendą. W kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało Prowansją za sprawą kucharza Pascala Brodnickiego.
Michel Roux to francuski szef kuchni od 50 lat mieszkający w Wielkiej Brytanii. Wspólnie z bratem wyszkolił blisko 800 najlepszych brytyjskich szefów kuchni. Ich uczniami byli m.in. Marco Pierre White i Gordon Ramsay. Jego restauracja od ponad 20 lat utrzymuje 3 gwiazdki Michelin! Z "Beatlesem kuchni" spotkał się Marcin Sawicki!
W kuchni bloger Michał Dewódzki przygotował potrawy, których wspólnym mianownikiem jest mięta - zioło niedocenione w naszej kuchni, a dające nam wiele możliwości. Jak dobrze stosować miętę? Michał, znawca mięty, przygotował: kawę z mlekiem i miętą izraelską, marokańską zupę miętową oraz doddapastre tambuli. Smacznego!
Jak smakuje kuchnia afrykańska? Co wspólnego z nią ma kuchnia francuska? Nasz kulinarny podróżnik i smakosz Mikołaj Rey szukał afrykańskich smaków w Polsce. I takie znalazł... w Gdyni! Zobaczcie, jak powinno się przygotowywać kuskus i jaki błąd najczęściej popełniamy serwując kuskus na naszych stołach. Dlaczego niektórzy uważają, że kuskus jest makaronem, a nie kaszą?
Basia Ritz wygrała pierwszą edycję programu MasterChef. Od tego czasu zdążyła już wydać dwie książki i otworzyć własną restaurację. Teraz postanowiła spróbować swoich sił w telewizji jako prowadząca program "Kuchnia z sercem". Jak sobie poradzi? Na pierwszy odcinek zapraszamy do kuchnia+ już dziś o 17.30.
Sprawdziliśmy, czy ludzie znają się na polityce. Zadaliśmy im pytanie, czy są za tym, aby połączyć stanowiska prezesa Rady Ministrów i szefa rządu w jedno? :-) Ich odpowiedzi Was zaskoczą. Zobaczcie, co powiedzieli reporterowi Dzień Dobry TVN.
Rozpoczął się sezon na śliwki, dlatego Ania Starmach przygotowała w Kuchni Dzień Dobry TVN: najprostsze ciasto ze śliwkami, chutney śliwkowy, sałatka z kaczką i ze śliwkami, śliwki z ciastem filo i z orzechami. Smacznego!
Spędź sobotę z Dzień Dobry Wakacje! A w programie... wyjątkowy Mecwaldowski jako Nieszczególny Wieńczysław. Specjalnie dla dzieci aktor wcielił się w rolę czarnego charakteru. Następnie: Katie Holmes szczerze o swoim życiu. Oprócz tego: ciekawa receptura, czyli siatkarz z byłą tyczkarką - w naszej kuchni Zbigniew Bartman z narzeczoną Asią. A na koniec: prawdziwe piękno według Anny Lewandowskiej. Bądźcie z nami jutro od 8:30!
Blogerka Daria Ładocha radzi w kuchni Dzień Dobry Wakacje, jak oczyścić organizm po wakacjach. Skorzystajcie z jej przepisów na smaczną i zdrową zupę krem z kolorowych papryk, carpaccio z buraka z kozim serem oraz gulasz z bobu z sałatą z zielonego ogórka. Dlaczego Bartosz Węglarczyk nie jadł w tym roku bobu? :-)
W serialu "Przepis na życie" zagrała Grubą, prywatnie postanowiła jednak schudnąć! Zobaczcie kilka przepisów, dzięki którym, Dominika Gwit, w 4 miesiące zrzuciła 30 kilogramów!
Przed nami wakacje, to już ostatni moment by doprowadzić naszą sylwetkę do "plażowego wyglądu". Czy w ciągu kilku tygodni jakie nam zostały jesteśmy jeszcze w stanie coś zmienić? O radę poprosiliśmy dietetyka i trenera gwiazd Jacka Bilczyńskiego.
Pokrzywa, ziele owsa, rumianek, nawłoć, mięta, melisa, lawenda, lipa. Klaudyna Hebda, która prowadzi blog zielarski, omówiła działanie poszczególnych ziół niezbędnych w każdej, dobrze prosperującej, domowej apteczce.
Tym razem Edyta Brykała i Mikołaj Rey odwiedzili warszawskie restauracje: "Smaki Warszawy", "Dawne smaki" oraz "Signature". W jakich potrawach się rozsmakowali?
Zabierzemy Was w pyszną podróż po 12 polskich restauracjach. Razem z nami posmakujecie dań w argentyńskiej restauracji Salto w Warszawie, krakowskim Wentzlu i podwarszawskim Józefowie.
Kucharz Paweł Zając chce przekonać Polaków do tego, by jedli ryby i owoce morza, bo są zdrowe, lekkie i dają nam energię. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: kulki z krewetek, marynowaną ośmiornicę, tuńczyka w pistacjach, kalmary nadziewane małżami z sosem rakowym i przegrzebki na galaretce porzeczkowej. Co łatwiej przygotować - ośmiornicę czy krewetki? Ile trzeba gotować ośmiornicę, by była miękka? Lubicie ryby i owoce morza?
Wbrew pozorom kuchnia wcale nie jest najbardziej higienicznym miejscem w mieszkaniu, a na desce do krojenia znajduje się 200 razy więcej bakterii niż na desce klozetowej! Jak to się dzieje i jakie deski do krojenia są dla nas najbezpieczniejsze?
Niewiarygodne! Studio Dzień Dobry TVN odwiedził Stevie Wonder!!! Nawet zaśpiewał. Podoba się Wam? :)
Dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN Iwona Zasuwa pokazała, w jak znakomity sposób można wykorzystać kaszę jaglaną. Przygotowała dla nas: mleko jaglane, jaglaną czekoladę, racuchy jaglane z daktylami i kotleciki jaglane.
Często kupujemy różne przedmioty w zakupowym szale i w afekcie. Potem, kiedy przynosimy zakupy do domu, okazuje się, że to, za co zapłaciliśmy nie do końca spełnia nasze oczekiwania. Czasem mamy je po babci czy dalekiej cioci. Rzeczy brzydkie i nieestetyczne - poprosiliśmy Was o wysyłanie do nas ich zdjęć. Efekty przeszły nasze najśmielsze oczekiwania! Zobaczcie także, jak Pan POCO radził sobie w naszym studiu.
Za Szymonem Hołownią" panny" sznurem! Marcin Prokop jednak jest troszeczkę zazdrosny... Ma powody? Zobaczcie! "Szymon, pamiętaj, przed ślubem to grzech!" :)
Pączki, faworki i oponki - to dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN wyczarował Piotr Kucharski. A to wszystko z okazji tłustego czwartku. Zapomnijmy więc dzisiaj o diecie i bierzmy się do jedzenia tych smakowitości! Smacznego! :)
Marta Dymek zaprasza Was do kuchni Dzień Dobry TVN na krem buraczany z mlekiem kokosowym, sałatkę z jarmużu z migdałami i jabłkami w klonowym sosie i tajską brukselkę. Czyli pysznie i zielono!
Ma na imię Stanisław. Ma 16 lat i potrafi... smacznie gotować. Dla niego jedzenie to przygoda, którą chętnie dzieli z rodziną i przyjaciółmi. Jego dania są dopracowane w każdym szczególe. Jednak najbardziej niesamowitą i niespotykaną rzeczą jest sposób w jaki je podaje. Zabieramy Was w bajkową podróż do krainy 16-letniego Stanisława.
W kuchni Dzień Dobry TVN Natalia Nguyen, architekt wnętrz i pasjonatka gotowania, razem z córką An Nguyen, przygotowała dania kuchni wietnamskiej. Które z dań wybierzecie dziś na sobotni obiad?