Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Cudowna owsianka, czyli tajemnica młodości, zdrowia i urody
Składniki:
9 łyżek płatków owsianych (3 łyżki na osobę)
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka nasion sezamu
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1 garść suszonych owoców Goji lub żurawiny
1 starte jabłko (ze skórką)
sok wyciśnięty z ½ cytryny
½ łyżeczki cynamonu
3 cm startego korzenia imbiru
1 łyżka inuliny (opcjonalnie)
opcjonalnie dla osłody trochę jasnego, naturalnego miodu (akacjowy, lipowy lub wrzosowy)
wrząca woda (ok. 1 szklanka)
Do garnuszka wrzuć płatki owsiane. Dodaj pestki słonecznika, dyni, owoce Goij, inulinę, cynamon i imbir, oraz lekko zmiksowane (delikatnie rozbite np. w młynku do kawy) nasiona siemienia lnianego i sezamu. Całość zalej wrzącą wodą (w takiej ilości, by przykryły wszystkie składniki powyżej ok 2cm). Całość wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok 5 - 10 minut często mieszając. Zdejmij z ognia.
Następnie dodaj starte jabłko, sok z cytryny, a na końcu miód do smaku.
Wymieszaj. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta dodaj trochę wody tak, by otrzymać konsystencję, którą najbardziej lubisz. Smacznego!
Koktajl młodości z jagodani Goji
Składniki:
1 szklanka mleka sojowego (wanilinowe lub dla osób na diecie Light)
1/2 szklanki sezonowych owoców (np. truskawki, maliny, poziomki, jagody, borówki, banany)
1/2 szklanki namoczonych jagód Goji
opcjonalnie 1 łyżeczka ksylitolu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmieszaj ze sobą w blenderze do pożądanej konsystencji.
Aromatyczne Quiona z pieczonymi warzywami i sosem Salsa Verde
Składniki:
2 szklanki quinoa (komosa ryżowa)
2 szklanki gorącego bulionu warzywnego
1 liść laurowy
1 cebula drobno posiekana
2-3 ząbki czosnku obrane i posiekany
2 łyżki oleju z pestek winogron
3cm świeżego korzenia imbiru startego na drobnej tarce
sok wyciśnięty z ½ cytryny
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
1 duży pęczek natki pietruszki umyty i posiekany
Warzywa
Składniki:
2 młode cukinie
2 czerwone papryki
2 bakłażany
2 czerwone cebule
Marynata do warzyw:
4 łyżki oleju z pestek winogron
2 ząbki czosnku wyciśnięte prze praskę
sól i świeżo mielony czarny pieprz
suszone zioła w zależności od upodobania: cząber, bazylia, tymianek, oregano, hyzop
Przygotowanie:
Cukinię pokrój na plastry lub wzdłuż (jeśli są małe), a paprykę na ćwiartki. Wykonaj marynatę mieszając ze sobą wszystkie jej składniki i umieść w niej warzywa tak, by były dokładnie pokryte. Odstaw na bok. Ugotuj quinoa: zalej quinoa wrzącym bulionem, dodaj liść laurowy, dopraw solą i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.Po upływie 20 minut quinoa powinno wchłonąć całą wodę i być sypkie, wystarczy je spulchnić widelcem. Wyjmij liść laurowy. W dużym rondlu o grubym dnie podgrzej olej z pestek winogron, dodaj świeżo mielony czarny pieprz, cebulę, czosnek oraz imbir. Przesmaż kilka minut. Dodaj ugotowaną quinoe, natkę pietruszki ( część zostaw do udekorowania gotowej potrawy) i sok z cytryny. W razie potrzeby dopraw solą. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej równomiernie rozprowadź olej, najlepiej przy pomocy specjalnego pędzelka. Ułóż pokrojone warzywa. Zmniejsz ogień z mocnego na średni i grilluj warzywa około 5 minut, aby zmiękły i lekko się przypiekły. Odwróć na drugą stronę i czynność powtórz. Gdy warzywa będą gotowe dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem jeśli jest to konieczne. Warzywa możesz również upiec. Na talerzach ułóż quinoe, na wierzchu warzywa i całość posyp resztą natki pietruszki. Możesz całość doprawić sokiem wyciśniętym z cytryny pokrojonej na ćwiartki. Opcjonalnie można podawać z gęstym, naturalnym jogurtem lub sosem Salsa Verde.
Składniki:
1 szklanka listków natki pietruszki
½ szklanki listków świeżej mięty
1 łyżka musztardy dijon
sok wyciśnięty z ½ cytryny lub z 1 całej cytryny (zgodnie z upodobaniami)
2 łyżki oliwy z oliwek
4-6 filecików anchois
1 łyżeczka odsączonych z marynaty kaparów
Uwaga! Możesz zrobić uproszczoną wersję sosu bez anchois i kaparów.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie posiekaj ze sobą lub zmiksuj w blenderze.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN