Jesień tuż tuż i masz ochotę na sezonowe, ultra czekoladowe ciacho? Sprawdź brownie czekoladowe ze śliwkami i konfiturą z przepisu Sebastiana Olmy krok po kroku.
Jeśli uwielbiasz czekoladę, to przepis Sebastiana Olmy na tartę z mleczną czekoladą i malinami, jest właśnie dla Ciebie. Kucharz zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować to pyszne kruche ciasto polane ganachem czekoladowym z mlecznej czekolady i śmietanki obsypane świeżymi owocami.
Majonez to król Wielkanocy. Dla Polaków jest również ważny na co dzień. Świadczą o tym chociażby spory o to, który jest najlepszy. Wielu może to zaskoczyć, ale majonez z powodzeniem można wykorzystać do słodkiego ciasta. Świetnie komponuje się także z czekoladą. Chcesz się przekonać? Wypróbuj nasz przepis na czekoladowe ciasto z majonezem.
Zbliżająca się Wielkanoc sprzyja kupowaniu słodyczy dla dzieci. Czekoladowe jajka od kilku dni już kuszą ze sklepowych półek. Zanim jednak po nie sięgniemy, należy zastanowić się, czy na pewno są bezpieczne dla naszego malucha.
Budyń to tak pyszny i uniwersalny deser, że doczekał się swojego święta. 31 marca obchodzony jest światowy dzień budyniu. Z tej okazji budyniowymi przepisami podzielił się Damian Kordas. Jak zrobić tiramisu z budyniem czekoladowym i malinami? Sprawdź przepis.
Jeżeli masz ochotę na słodką przekąskę, ale nie możesz się zdecydować, jaka będzie najlepsza, to warto wybrać czekoladowe fondue. Podgrzewana, płynna czekolada w dowolnym smaku, z korzennymi przyprawami lub bez, w której macza się ulubione dodatki to świetny pomysł na wspólne wieczory!
Grudzień jest miesiącem, gdy dostajemy sporo czekolady. Skoro mamy jej dużo, zróbmy z niej coś innego. Jak przerobić świąteczne figurki? Daria Ładocha proponuje tartę z gorzką czekoladą, wegański mus czekoladowy i daktylowe brownie z jeżynami. Wypróbuj przepisy pełne słodyczy.
Bardzo często bywa tak, że gdy za oknem szaro, zimno i mokro, dobry nastrój nas opuszcza. Jak można go sobie poprawić? Lekarstwem może być Whipped Hot Chocolate, czyli rozgrzewający deser, który podbijał TikToka.
Brownie, czyli ciasto pełne czekolady. Publikowaliśmy już różne wersje przepisu na ten deser, ale ten jest zupełnie inny i w pewnym sensie sezonowy. Brownie z garam masalą to intensywny, nieco rozgrzewający smak i aromat, doskonały jesienią i zimą.
Trufle z gorzkiej czekolady i konfitury różanej, babeczki z kremem czekoladowym i migdałami oraz czekoladowe pralinki z marcepanem - takie pyszne słodkości przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN jeden z najsłynniejszych i najlepszych polskich cukierników Janusz Profus.
Domowe ciasteczka bez pieczenia? Oczywiście! Poniżej wyjątkowo prosty przepis na słodką przekąskę, do której wystarczy zaledwie kilka składników. Nie będzie potrzebny nawet piekarnik!
Czekolada nazywana jest naturalnym antydepresantem, dlatego zwykle sięgamy po nią w sytuacjach, gdy chcemy poprawić sobie nastrój. Okazuje się jednak, że ten słodki przysmak świetnie sprawdza się nie tylko jako przekąska. Z powodzeniem można wykorzystać go jako składnik kosmetyków domowej roboty.
Czekolada - kochamy ją za smak i zapach. Słodka przekąska natychmiastowo poprawia humor, dodaje energii i wprowadza nas w błogi nastój. Jedzona w nadmiarze potrafi jednak wywołać niepożądane efekty. Jak zatem zapanować nad apetytem i powstrzymać się przed zjedzeniem całej tabliczki jednego dnia?
Czekolada, choć tak pyszna, jednocześnie jest uważana za jednego z największych wrogów szczupłej sylwetki. W pewnym sensie jest to prawda, ale nie do końca. Wszystko zależy od tego kto, w jakich ilościach i o jakiej porze dnia ją spożywa. Istotna jest również jakość. Okazuje się, że czekolada może pomagać w odchudzaniu kobietom z menopauzą. Udowodnili to naukowcy. Jak to możliwe?
Osoby cierpiące na celiakię muszą zrezygnować ze spożywania produktów zawierających gluten. Przejście na dietę bezglutenową nie jest łatwe i często staje się dużym obciążeniem. Istotne jest zdobycie wiedzy, które produkty są dozwolone, a których należy się wystrzegać. Słodycze, w tym czekolady, należą do grupy produktów, które mogą zawierać gluten.
Kakao do Europy trafiło stosunkowo niedawno. Tymczasem, świat zachwyca się jego smakiem i prozdrowotnymi właściwościami od ponad siedmiu tysięcy lat. Dlaczego warto pić kakao? Jak je przygotować, aby zachować jak najwięcej wartościowych związków? Michał i Irmina Mysza są podróżnikami i znawcami kakao. W Dzień Dobry TVN opowiedzieli o nieznanych właściwościach tego produktu.
Praliny uwielbiają miliony osób. Przez to, że występują w różnych wersjach, każdy może znaleźć wśród nich coś dla siebie. Co ciekawe, ich historia sięga aż XVII wieku. Teraz Mikołaj Rey odwiedził jedną z najpopularniejszych wytwórni pralin w Montargis we Francji.
Czekolada jest tak wspaniała, że obchodzi święto kilka razy w roku, również dziś - 12 kwietnia. Dzień Czekolady to dobry powód, by sięgnąć po jeden z wielu czekoladowych przepisów, co ciekawe, również tych wytrawnych. Poznaj kilka z nich.
Czekolada według sennika jest zazwyczaj symbolem słodkiego życia, bogactwa i sukcesu. Jeśli jednak zależy ci na pogłębionej interpretacji marzenia sennego, postaraj się zapamiętać jak najwięcej szczegółów. Sprawdź, jak poprawnie odczytać sny, w których pojawiła się czekolada.
Każdy kucharz ma swój ukochany deser, który zawsze mu wychodzi i sprawdza się w każdej sytuacji. Uczestnik VIII edycji MasterChefa - Arek Wróbel zapewnia, że dałby się pokroić za pyszną tartę czekoladową. Poznajcie jego sekretny przepis! Czujemy, że zdobędzie Wasze serca.
Blok czekoladowy to symbol czasów, kiedy nie można było dostać czekoladowych deserów. Przepis na blok czekoladowy nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych ani wielu składników. Z reguły przygotowywany jest z mleka w proszku, kakao i masła.
Obłędnie pachnie i wspaniale smakuje. Może być słodka, gorzka, mieszana, z wieloma różnymi dodatkami. Liczne dane potwierdzają, że jedzenie czekolady pozytywnie wpływa na psychiczny komfort i skutecznie poprawia nastrój. Co jeszcze się z nami dzieje, gdy ją jemy?
Nie da się ukryć, że w Szwajcarii jedzenie jest bardzo ciężkostrawne i sycące. Wynika to z warunków klimatycznych – panującej tam alpejskiej aury. Kuchnia szwajcarska dobrze jest wszystkim znana ze wspaniałych serów, czekolad, deserów i potraw ziemniaczanych. Jakie jeszcze dania można odkryć w Szwajcarii?
Czekolada to przysmak szanowany na całym świecie, przez najmłodszych i tych nieco starszych. Uwielbiana, doceniania za swoje walory smakowe i właściwości czekolada obchodzi także swoje święto. Dzień czekolady przypada aż kilka razy do roku.
W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na fondant czekoladowy, najprostsze ciasto czekoladowe na świecie oraz kolorowy deser z czekoladowymi ciasteczkami. Darii asystowały w kuchni Gabrysia i Marysia, czyli mała bohaterka z Szydłowca i jej młodsza siostra. Zobaczcie jak sobie poradziły.
W centrum Warszawy znajduje się fabryka, w której powstaje jeden z najbardziej pożądanych produktów na świecie. Czekolada jest tak lubiana, że swoje święto obchodzi kilka razy do roku. Zobaczcie, jak wygląda proces powstawania czekolady. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Martę Gajowniczek, prowadzącą panel sensoryczny e E. Wedel oraz degustatorkę czekolady Dorotę Bukowską. Co trzeba zrobić, by zostać degustatorem czekolady? Jak wygląda dzień pracy Pani Doroty? I jaką czekoladę lubią Polacy?
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Piotr Kucharski przygotował dania, których głównym składnikiem jest czekolada. A to wszystko z okazji Światowego Dnia Czekolady.