W składzie znaleziono szkodliwą dla zdrowia substancję
Trufle z gorzkiej czekolady i konfitury różanej, babeczki z kremem czekoladowym i migdałami oraz czekoladowe pralinki z marcepanem - takie pyszne słodkości przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN jeden z najsłynniejszych i najlepszych polskich cukierników Janusz Profus.
Domowe ciasteczka bez pieczenia? Oczywiście! Poniżej wyjątkowo prosty przepis na słodką przekąskę, do której wystarczy zaledwie kilka składników. Nie będzie potrzebny nawet piekarnik!
Czekolada nazywana jest naturalnym antydepresantem, dlatego zwykle sięgamy po nią w sytuacjach, gdy chcemy poprawić sobie nastrój. Okazuje się jednak, że ten słodki przysmak świetnie sprawdza się nie tylko jako przekąska. Z powodzeniem można wykorzystać go jako składnik kosmetyków domowej roboty.
Czekolada - kochamy ją za smak i zapach. Słodka przekąska natychmiastowo poprawia humor, dodaje energii i wprowadza nas w błogi nastój. Jedzona w nadmiarze potrafi jednak wywołać niepożądane efekty. Jak zatem zapanować nad apetytem i powstrzymać się przed zjedzeniem całej tabliczki jednego dnia?
Czekolada, choć tak pyszna, jednocześnie jest uważana za jednego z największych wrogów szczupłej sylwetki. W pewnym sensie jest to prawda, ale nie do końca. Wszystko zależy od tego kto, w jakich ilościach i o jakiej porze dnia ją spożywa. Istotna jest również jakość. Okazuje się, że czekolada może pomagać w odchudzaniu kobietom z menopauzą. Udowodnili to naukowcy. Jak to możliwe?
Osoby cierpiące na celiakię muszą zrezygnować ze spożywania produktów zawierających gluten. Przejście na dietę bezglutenową nie jest łatwe i często staje się dużym obciążeniem. Istotne jest zdobycie wiedzy, które produkty są dozwolone, a których należy się wystrzegać. Słodycze, w tym czekolady, należą do grupy produktów, które mogą zawierać gluten.
Kakao do Europy trafiło stosunkowo niedawno. Tymczasem, świat zachwyca się jego smakiem i prozdrowotnymi właściwościami od ponad siedmiu tysięcy lat. Dlaczego warto pić kakao? Jak je przygotować, aby zachować jak najwięcej wartościowych związków? Michał i Irmina Mysza są podróżnikami i znawcami kakao. W Dzień Dobry TVN opowiedzieli o nieznanych właściwościach tego produktu.
Praliny uwielbiają miliony osób. Przez to, że występują w różnych wersjach, każdy może znaleźć wśród nich coś dla siebie. Co ciekawe, ich historia sięga aż XVII wieku. Teraz Mikołaj Rey odwiedził jedną z najpopularniejszych wytwórni pralin w Montargis we Francji.
Czekolada jest tak wspaniała, że obchodzi święto kilka razy w roku, również dziś - 12 kwietnia. Dzień Czekolady to dobry powód, by sięgnąć po jeden z wielu czekoladowych przepisów, co ciekawe, również tych wytrawnych. Poznaj kilka z nich.
Czekolada według sennika jest zazwyczaj symbolem słodkiego życia, bogactwa i sukcesu. Jeśli jednak zależy ci na pogłębionej interpretacji marzenia sennego, postaraj się zapamiętać jak najwięcej szczegółów. Sprawdź, jak poprawnie odczytać sny, w których pojawiła się czekolada.
Każdy kucharz ma swój ukochany deser, który zawsze mu wychodzi i sprawdza się w każdej sytuacji. Uczestnik VIII edycji MasterChefa - Arek Wróbel zapewnia, że dałby się pokroić za pyszną tartę czekoladową. Poznajcie jego sekretny przepis! Czujemy, że zdobędzie Wasze serca.
Blok czekoladowy to symbol czasów, kiedy nie można było dostać czekoladowych deserów. Przepis na blok czekoladowy nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych ani wielu składników. Z reguły przygotowywany jest z mleka w proszku, kakao i masła.
Obłędnie pachnie i wspaniale smakuje. Może być słodka, gorzka, mieszana, z wieloma różnymi dodatkami. Liczne dane potwierdzają, że jedzenie czekolady pozytywnie wpływa na psychiczny komfort i skutecznie poprawia nastrój. Co jeszcze się z nami dzieje, gdy ją jemy?
Nie da się ukryć, że w Szwajcarii jedzenie jest bardzo ciężkostrawne i sycące. Wynika to z warunków klimatycznych – panującej tam alpejskiej aury. Kuchnia szwajcarska dobrze jest wszystkim znana ze wspaniałych serów, czekolad, deserów i potraw ziemniaczanych. Jakie jeszcze dania można odkryć w Szwajcarii?
Czekolada to przysmak szanowany na całym świecie, przez najmłodszych i tych nieco starszych. Uwielbiana, doceniania za swoje walory smakowe i właściwości czekolada obchodzi także swoje święto. Dzień czekolady przypada aż kilka razy do roku.
W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na fondant czekoladowy, najprostsze ciasto czekoladowe na świecie oraz kolorowy deser z czekoladowymi ciasteczkami. Darii asystowały w kuchni Gabrysia i Marysia, czyli mała bohaterka z Szydłowca i jej młodsza siostra. Zobaczcie jak sobie poradziły.
W centrum Warszawy znajduje się fabryka, w której powstaje jeden z najbardziej pożądanych produktów na świecie. Czekolada jest tak lubiana, że swoje święto obchodzi kilka razy do roku. Zobaczcie, jak wygląda proces powstawania czekolady. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Martę Gajowniczek, prowadzącą panel sensoryczny e E. Wedel oraz degustatorkę czekolady Dorotę Bukowską. Co trzeba zrobić, by zostać degustatorem czekolady? Jak wygląda dzień pracy Pani Doroty? I jaką czekoladę lubią Polacy?
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Piotr Kucharski przygotował dania, których głównym składnikiem jest czekolada. A to wszystko z okazji Światowego Dnia Czekolady.
Kuba Gąsowski, syn Hanny Śleszyńskiej, z okazji zbliżającego się Dnia Matki postanowił zrobić swojej mamie niespodziankę. Beza mu nie wyszła ;) więc Kuba zabrał mamę na warsztaty z robienia czekolady. Co udało im się stworzyć? I czy Pani Hanna była zadowolona z prezentu?
Wiosna to czas na pierwsze prace w ogrodzie. Dla tych mniejszych pasjonatów ogrodnictwa, mamy słodką alternatywę zabaw w ziemi. Co powiecie na czekoladowe sadzonki? Cieszą nie tylko oko, ale i podniebienie :)
Czy jest tu ktoś, kto nie lubi czekolady? ;) No właśnie... Dziś Ania Starmach przygotowała coś dla małych i dużych łasuchów. W kuchni Dzień Dobry TVN króluje czekolada. Co powiecie na: mus czekoladowy, ciastka czekoladowe i brownie? Nam na samą myśl ślinka cieknie ;)
Iwona Zasuwa na co dzień śpiewa w chórkach u Kai. Prywatnie jest mamą małego alergika. Dlatego postanowiła zająć się również gotowaniem. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: błyskawiczny barszcz domowy, jednoskładnikowe naleśniki z białej gryki, surówkę z kapusty z orientalną nutą oraz "mleczną" czekoladę. Na czym opierała się tworząc przepisy? I jak namówić dziecko do jedzenia jaglanki?
Istnieje teoria, że cukier uzależnia tak silne jak alkohol i narkotyki. Czy to prawda? Czy jedzenie niedzielnego ciasta babci to już uzależnienie? Jak na glukozę reaguje nasz organizm? W Dzień Dobry TVN dietetyk Justyna Mizera powiedziała, jak zachowuje się człowiek na cukrowym "głodzie" i kto jest w grupie wysokiego ryzyka, jeśli chodzi o uzależnienie od cukru.
Jednym z ulubionych mikołajkowych prezentów dziecka uwielbiającego słodkości jest czekoladowy Mikołaj. Ale czy te dostępne w sklepach mają w sobie prawdziwą czekoladę? Jakie składniki można w nich znaleźć? Jakie właściwości prozdrowotne ma kakao? O tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka. W studiu polała się również czekoladowa krew, ponieważ Anna Kalczyńska odgryzła Mikołajowi... No właśnie... co? :)
Czekoladowe trufle są łakociami luksusowymi. Skąd wziął się pomysł na te miniaturowe czekoladki? O historii ich powstania opowiedział w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey, który wcześniej gotował dla Klauna Kluseczki znanego również jako Paweł Suski.
Czekolada to jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków. Czekolada to nie tylko wyjątkowy, aksamitny smak. Ten słodki produkt ma również wiele właściwości zdrowotne. Jakie? Jak powstaje czekolada? W jakiej formie najlepiej ją zjadać i co można na jej bazie przyrządzić w kuchni? Sprawdził to nasz smakosz Mikołaj Rey.
Jedząc słodkości nasz mózg wytwarza endorfiny, jesteśmy szczęśliwsi. Według gościa Dzień Dobry TVN - Elżbiety Lange, psychodietetyk, coacha zdrowia, cukier jest obecnie jedną z najbardziej niebezpiecznych dla zdrowia trucizn, co więcej dozwoloną. Jak rozpoznać uzależnienie od słodyczy? Jak się od nich odzwyczaić? Czy powinno się rezygnować ze słodyczy całkowicie, czy wystarczy je ograniczyć?
W kuchni Dzień Dobry TVN, w roli głównej, występuje dziś Andrzej Polan i czekolada. Kucharz łączy wytrawne i słodkie smaki. Efektem jego pracy są takie potrawy jak: kurczak na chałce z sosem mole, ciasto z cukinią, czekoladą i orzeszkami solonymi czy śliwka w serniku. Smacznego!
Jak poprawić sobie nastrój w jesienny i pochmurny dzień? Dobrym, rozgrzewającym jedzeniem :) Swoje propozycje przedstawiła Beata Kartowicz, która w kuchnia Dzień Dobry TVN przygotowała takie smakołyki jak curry z dyni, papryki i cukinii, zapiekankę jabłkowo-bakaliową z kruszonką piernikową czy czekoladę na gorąco z karmelizowanymi pomarańczami.