Blok czekoladowy nie zawsze musi smakować tak samo. Przepis można modyfikować zgodnie z własnymi preferencjami. Można nawet przygotować blok czekoladowy fit (bez cukru i masła). Ciekawą propozycją jest też biały blok czekoladowy, np. z pistacjami i żurawiną.
Blok czekoladowy – słodka pamiątka z czasów PRL
Blok czekoladowy to deser, który największą popularnością cieszył się w czasach PRL. Chętnie jadano go, gdy w sklepach próżno było szukać słodyczy, których dziś mamy pod dostatkiem. Przepis na blok czekoladowy, jaki zna większość z nas, uwzględnia mleko w proszku. Nie jest to jednak jedyny składnik tego deseru. Dodaje się również kakao, masło, cukier i oczywiście herbatniki. Domowy blok czekoladowy, który nazywany jest przez niektórych „czekoladowym salcesonem”, można też przygotować w wafelku.
Pyszny blok czekoladowy w kilku odsłonach
Warto podkreślić, że blok czekoladowy z mlekiem w proszku nie zawsze musi smakować i wyglądać tak samo. Dzięki temu deser nigdy się nie nudzi. Każdy może dowolnie modyfikować podstawowy przepis na blok czekoladowy zgodnie z własnymi preferencjami. Co ważne, ten przysmak jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga użycia piekarnika ani zawierającej gluten mąki. Składniki niezbędne do jego przygotowania są dostępne w każdym markecie. A nawet jeśli któregoś brakuje na sklepowej półce, z łatwością można go zastąpić czymś innym.
Istnieje przepis, który pozwala zrobić blok czekoladowy bez mleka w proszku, ale za to z budyniem. Osoby, które nie boją się wysokokalorycznych deserów, mogą pokusić się o przygotowanie bloku czekoladowego z czekolady, który wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkiem do niego mogą być bakalie. Wyjątkowo smaczny jest też blok czekoladowy z orzechami. Można go zrobić w keksówce, na dużej blaszce lub w tortownicy. Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni, powinny podjąć wyzwanie i przygotować biały blok czekoladowy z żurawiną i pistacjami.
Blok czekoladowy fit
W związku z tym, że w bloku czekoladowym nie brakuje kalorii (486 kcal/100g), nie każdy jest jego zwolennikiem. Unikają go miłośnicy przyrostka „fit”. Warto więc podkreślić, że deser można „odchudzić”. Blok czekoladowy można przygotować bez cukru, używając w zamian np. ksylitolu. Osoby dbające o sylwetkę mogą zdecydować się na deser bez masła. Ponadto blok czekoladowy fit zamiast słodkich herbatników może zawierać krakersy lub ryż preparowany.
Przepis na klasyczny blok czekoladowy w waflu
Składniki (na 10–15 porcji):
● 2 kwadratowe wafle tortowe,
● 250 g masła,
● 125 ml wody,
● 500 g mleka w proszku,
● 500 g cukru,
● 4 łyżki kakao,
● 250 g herbatników,
● 100 g migdałów,
● 50 g orzechów włoskich,
● 100 g rodzynek.
Przygotowanie:
1. Herbatniki pokrusz, a migdały i orzechy włoskie posiekaj ostrym nożem,
2. Do rondelka włóż masło, wsyp cukier i wlej wodę. Wszystkie składniki podgrzewaj, aż się rozpuszczą, od czasu do czasu mieszając.
3. Mleko w proszku wymieszaj z kakao i wsyp do rozpuszczonego masła. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki.
4. Rondelek zdejmij z ognia, a do powstałej masy dodaj orzechy, migdały i herbatniki.
5. Formę o wymiarach 20 × 20 cm wyłóż folią aluminiową. Na dno blaszki połóż jeden z wafli.
6. Do formy przełóż czekoladową masę, wyrównaj wierzch i przykryj drugim waflem tortowym.
7. Formę włóż do lodówki aż do stężenia masy.
Wegański blok czekoladowy z olejem kokosowym – przepis
Składniki (na 20 porcji):
● ½–⅔ szklanki cukru trzcinowego,
● 200 g oleju kokosowego,
● 300 g kokosowego mleka w proszku,
● ½ szklanki wody,
● 4 łyżki kakao,
● ½ szklanki orzechów nerkowca,
● ½ szklanki suszonej żurawiny,
● ½ szklanki posiekanych herbatników,
● 2–4 łyżki purée z batata (albo 1 rozgnieciony banan),
● szczypta soli.
Przygotowanie:
1. W małym garnku podgrzej wszystkie składniki oprócz mleka kokosowego. Nie przerywaj mieszania, dopóki masa nie zacznie się gotować.
2. Mniej więcej po 2 minutach od zagotowania masy dodaj mleko kokosowe w proszku. Mieszaj, aż się rozpuści (ok. 3 minut).
3. Garnek z masą czekoladową zdejmij z ognia, po czym wsyp orzechy, żurawinę i herbatniki. Dokładnie wszystko wymieszaj.
4. Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę. Wyrównaj wierzch, odstaw blok do ostudzenia, a potem wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Zobacz także:
Jak jeść melona? Melon galia, kantalupa i miodowy – popularne odmiany
Ułatw sobie życie. Poznaj 6 trików, które przydadzą się w kuchni
Przepis na rodzinny obiad według Beaty Kartowicz: roladki, fasolka i ciasto z borówkami
Autor: Adrianna Kowalczyk