Do 3 października br. przedsiębiorcy mogą składać wnioski o wsparcie na rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach takich jak hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura. Działanie jest realizowane przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości w ramach inwestycji finansowanej z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO). Z dniem 1 sierpnia br. o wsparcie mogą ubiegać się również firmy, które wykażą spadek obrotów w latach 2020–2021 wynoszący co najmniej 20%, a nie 30% – jak dotychczas. To niejedyne ułatwienie w obecnym naborze, sprawdź pozostałe!
Olsztyn to miasto, które oferuje wiele atrakcji - od warunków sprzyjających aktywności fizycznej, przez bliskość natury, po bogatą historię. To miejsce dla każdego - zarówno dla miłośników ruchu, jak i dla tych, którzy cenią sobie spokój.
Czy wiedziałeś, że zamówienie cappuccino po 12 w Italii to faux pas? A że twoja ulubiona kanapka z szynką i pomidorem w Stanach Zjednoczonych wygląda zupełnie inaczej?
Każda mama doskonale wie, jak szybko dzieci wyrastają z ubranek i butów. Z tego powodu wiele pań, co kilka miesięcy robi porządki w szafie i oddaje za małą odzież w drugi obieg. Taki schemat miała też Marta, która systematycznie robiła prezenty swojej koleżance. Gdy odkryła, że obdarowywana robi z tego biznes, nie kryła złości i żalu.
Kolportował prasę i ulotki oraz uczestniczył w pomocy niesionej Żydom. Niewiele osób wie, że do szeregów walczących w Powstaniu Warszawskim dołączył jedyny czarnoskóry - August Agboola O'Brown, Nigeryjczyk o pseudonimie "Ali". Jego losy na trwałe połączyły się z Polską. Oto niezwykła historia, którą poznajemy po wielu latach.
Muzeum Powstania Warszawskiego pozyskało blisko 2000 zdjęć lotniczych Warszawy, wykonanych w czasie II wojny światowej przez Niemców. Na zdjęciach widać miasto sprzed Powstania Warszawskiego, z okresu trwania walk i już doszczętnie zburzone po zakończeniu zrywu. Można je obejrzeć w sieci i dzięki nowoczesnej aplikacji.
Rukola wyrasta powoli na solidnego konkurenta jarmużu czy szpinaku. Nic dziwnego, nie dość, że rewelacyjnie smakuje, to jeszcze ma wiele wartości odżywczych. Można ją wykorzystać do różnorodnych sałatek oraz innych dań. Z czym smakuje najlepiej? Sprawdź na stronie Dzień Dobry TVN. Warto wykorzystać nasze przepisy.