Wypieki nie muszą być słodkie, mogą być także wytrawne. Udowodnił to Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował takie pyszności jak: wytrawny keks z mięsa, tarta z porami i białą kiełbasą, a także babeczki ziemniaczane z chrzanem i grzybami.Wytrawny keks z mięsa
Składniki na keks z mięsa:
- 20 plasterków boczku wędzonego surowego
- 500 g łopatki wieprzowej
- 500 g cielęciny
- 500 g filetu z kurczaka
- 150 g wątróbki drobiowej
- świeży tymianek
- ziele angielskie
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz czarny
- 150 g pistacji i orzechów laskowych
- 50 ml brandy
Dodatkowo:
- owoce brusznicy leśnej mrożone
- chrzan korzeń
- wiśnia mrożona
- sok z czarnej porzeczki
- miód
Jak przygotować keks z mięsa?
Cebulę przesmażamy na maśle z listkami tymianku. Łopatkę wieprzową mielimy na grubym oczku, cielęcinę podobnie, a jeszcze lepiej, jak ją pokroimy w drobną kostkę. Kurczaka kroimy również w cienkie batoniki. Do miski przekładamy wszystkie rodzaje mięsa, dodajemy pokrojoną drobno wątróbkę, przyprawy, brandy oraz orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę podłużną smarujemy olejem, wykładamy plasterki boczku, tak aby zwisały poza blaszkę. Wykładamy masę mięsną, przykrywamy plasterkami z wierzchu. Formę owijamy folią aluminiową i wstawiamy do większej brytfanny z gorącą wodą, w kąpieli wodnej wypiekamy keks około 1,5 godziny w 180 st. C. Po upieczeniu odlewamy nadmiar płynu jaki powstał podczas pieczenia, a keks wytrawny wstawiamy do lodówki.
Na miodzie przesmażamy wiśnie, brusznicę, podlewamy delikatnie sokiem z czarnej porzeczki. Dodajemy tarty chrzan. To doskonały dodatek do naszego keksu.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Tarta z porami i białą kiełbasą
Składniki na tartę z białą kiełbasą:
Ciasto:
- 300 g mąki żytniej żurkowej
- 100 g mąki pszennej
- 4 żółtek
- 100 g smalcu
- 3-4 łyżki śmietany 18 proc.
- sól
- kminek mielony
- majeranek
Wierzch:
- 4 pory
- 200 g pieczarek
- masło klarowane
- 2 jabłka
- 200 g sera żółtego, tartego
- 600 g białej kiełbasy surowej
- sól
- pieprz
- estragon świeży lub suszony
Jak przygotować tartę z białą kiełbasą?
Ciasto: na stolnicy mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy smalec, żółtka, śmietanę oraz przyprawy. Siekamy i wyrabiamy ciasto kruche, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.
Wierzch: pory kroimy w grubszą kostkę, przesmażamy na maśle z pieczarkami i jabłkiem pokrojonym w kostkę do miękkości, podlewając delikatnie wodą w trakcie smażenia. Doprawiamy pieprzem, solą i estragonem. Kiełbasę pozbawiamy osłonek i wysmażamy na patelni na skwarki.
Ciastem wykładamy naczynie do tarty, podpiekamy w piekarniku około 20 minut w 180 st. C. Na podpieczony spód wykładamy przesmażone pory z pieczarkami i jabłkiem, posypujemy serem i wykładamy skwarki z kiełbasy białej. Zapiekamy ponownie około 20 minut.
Babeczki ziemniaczane z chrzanem i grzybami
Składniki na babeczki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków drobnych
- 150 g masła
- 8 żółtek
- sól
- pieprz biały mielony
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- szczypiorek
- 200 ml śmietany 36 proc.
- 4 jabłka zmiksowane na mus
Jak przygotować babeczki ziemniaczane?
Ziemniaki dokładnie myjemy i na godzinę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Upieczone przekrawamy na połówki, łyżeczką wyjmujemy miąższ, kilka wydrążonych łódek pozostawiamy do dekoracji. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, mieszamy z masłem, chrzanem i żółtkami, śmietaną i szczypiorkiem. Borowiki kroimy w bardzo drobną kostkę, wysmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną miodu. Foremki do babek smarujemy masłem, wysypujemy dno bułką tartą, wykładamy grzyby i masę ziemniaczaną. Wypiekamy w piekarniku około 40 minut w trakcie smarując wierzch masłem. Pozostawione łódki obsmażamy w oleju na chrupiąco, wykładamy na wierzch każdej babeczki, środek wypełniamy musem jabłkowym.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Sekret idealnego sernika wielkanocnego. Sebastian Olma: "Na pewno nie opadnie"
Przepis na tradycyjną wielkanocną babę. Mikołaj Rey zdradza, jaką mąkę wybrać
Przepisy na najlepszy żurek z jajkiem i barszcz biały
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Andrzej Polan
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"