Materiał promocyjny

Wigilijne potrawy w kuchni Jakuba Kuronia. Jakie dania warto przygotować?

Wigilijne potrawy w Jakuba Kuronia
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kuroń przygotował świąteczne dania - co ciekawe, z użyciem warszawskiej kranówki. Sprawdź, jak przygotować z jego przepisów kompot świąteczny, śledzika po skandynawsku, zupę grzybową z łazankami oraz świąteczne pierogi z kapustą i grzybami.

Jakub Kuroń do przygotowania swoich potraw użył warszawskiej kranówki. W laboratoriach Wodociągów Warszawskich jest ona badana na każdym etapie uzdatniania, a nawet w sieci wodociągowej. Rocznie wykonywanych jest 200 tysięcy analiz wody. Są kontrolowane parametry fizykochemiczne i bakteriologiczne wody, pod kątem ponad 70 parametrów przez 7 dni w tygodniu. Zatem woda z kranu jest bezpieczna, a do tego warszawska kranówka ma dobry smak i zapach. Laboranci w pracowni sensorycznej codziennie oceniają smak i zapach wody – można ich nazwać wodnymi sommelierami. Jest średniozmineralizowana, co oznacza, że może po nią sięgać każdy. Jest bogata w wapń i ma średnio 485 mg minerałów na litr, w tym 11 mg magnezu i 82 mg wapnia. Kolejną zaletą wody z kranu jest to, że nie trzeba przynosić jej ze sklepu. Jakub Kuroń w swoich potrawach wykorzystał też miód, który pochodzi z pasieki w Zakładzie Północnym Wodociągów Warszawskich (tereny nad Narwią i Jeziorem Zegrzyńskim) i nosi nazwę "Miód znad wody". Prowadzenie pasiek to jeden z elementów proekologicznych działań wodociągów.

Pobierz e-book z 12 potrawami świątecznymi. Poznaj te proste przepisy na wigilijne potrawy według Jakuba Kuronia.

Kompot świąteczny - przepis krok po kroku

Kompot świąteczny
Kompot świąteczny - przepis
Kompot świąteczny
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 3 litry wody z kranu
    • 250 g suszonych śliwek
      • 250 g suszonych fig
        • 300 g jabłek i gruszek suszonych
          • 3 łyżki miodu
            • mała cytryna
              • Przyprawy: 3 gwiazdki anyżu, 4 kawałki cynamonu i 10 goździków

                Sposób przygotowania:

                1. Do garnka wlej wodę. Dodaj suszone owoce.
                  1. Gotuj 30 minut dodaj skórkę z cytryny oraz przyprawy.
                    1. Gotuj dodatkowe 30 minut, dodaj sok z cytryny i cukier lub miód. Kompot odstaw do wystudzenia.
                      Dania z makrelą według przepisów Jakuba Kuronia
                      Materiał promocyjny

                      Dania z makrelą według przepisów Jakuba Kuronia

                      Śledzik po skandynawsku - przepis krok po kroku

                      Śledzik po skandynawsku
                      Śledzik po skandynawsku - przepis
                      Śledzik po skandynawsku
                      Źródło: Ola Skowron/East News

                      Składniki:

                      • 600 g filetów śledziowych w oleju
                        • 2 małe cebule
                          • 500 ml wody z kranu
                            • 25 goździków
                              • 8 ziaren ziela angielskiego
                                • 4 liście laurowe
                                  • 10 ziaren pieprzu czarnego
                                    • 2 kawałki kory cynamonu
                                      • ząbek czosnku
                                        • 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
                                          • łyżka płynnego miodu
                                            • łyżka octu winnego
                                              • 80 ml oleju roślinnego
                                                • sól, pieprz

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  1. Śledzie namocz w mleku przez 3-4 godziny. Następnie osusz i pokrój w niewielkie kawałki.
                                                    1. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę, drugą przekrój na pół i opal nad palnikiem (można też na suchej patelni lub w piekarniku).
                                                      1. Do rondelka wlej wodę, dodaj przyprawy: goździki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, korę cynamonu, rozgnieciony ząbek czosnku oraz opaloną cebulę. Gotuj na małym ogniu aż w rondelku pozostanie 1/5 objętości płynu, czyli około 100 ml.
                                                        1. Przecedź wywar i odstaw do przestygnięcia. W misce wymieszaj koncentrat pomidorowy, miód, ocet winny i ostudzony wywar. Zacznij powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
                                                          1. Dodaj śledzia i pokrojoną w kostkę cebulę.
                                                            1. Całość wymieszaj, odstaw do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia.

                                                              Zupa grzybowa z łazankami - przepis krok po kroku

                                                              Zupa grzybowa z łazankami
                                                              Zupa grzybowa z łazankami - przepis
                                                              Zupa grzybowa z łazankami
                                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                                              Składniki:

                                                              • 50 g grzybów suszonych np. podgrzybków lub borowików
                                                                • średniej wielkości marchewka
                                                                  • pietruszka korzeń
                                                                    • cebuli
                                                                      • ćwiartka selera
                                                                        • 1,3 litra bulionu warzywnego lub wody
                                                                          • 125 ml śmietanki 18% UHT
                                                                            • 2 łyżki masła
                                                                              • sól, pieprz

                                                                                Składniki na makaron z boczniaków:

                                                                                • 250 g boczniaków
                                                                                  • 2 łyżki sosu sojowego
                                                                                    • łyżka sezamu
                                                                                      • pęczek natki pietruszki
                                                                                        • 2 łyżki oleju roślinnego

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          1. Grzyby namocz w zimnej wodzie aż będą miękkie. Bulion lub wodę wlej do garnka. Dodaj pokrojone w paski warzywa: marchew, pietruszka, seler.
                                                                                            1. Gotuj 15-20 minut do miękkości warzyw.
                                                                                              1. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce masła. Kiedy cebula będzie ciemnozłota dodaj drugą łyżkę masła i odsączone grzyby. Smaż kilka minut co jakiś czas mieszając.
                                                                                                1. Podsmażone grzyby z cebulą dodaj do bulionu z warzywami, gotuj 20 minut na małym ogniu. Wlej śmietankę i zagotuj zupę.
                                                                                                  1. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
                                                                                                    1. Boczniaki poszarp rękami na mniejsze kawałki. Grzyby podsmaż na rozgrzanym oleju roślinnym. Dopraw sosem sojowym i pieprze.
                                                                                                      1. Dodaj podprażony na suchej patelni sezam oraz posiekaną natkę pietruszki. Do misek nalej zupę, nałóż porcję makaronu z boczniaków.

                                                                                                        Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami - przepis krok po kroku

                                                                                                        Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami
                                                                                                        Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami - przepis
                                                                                                        Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami
                                                                                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                        Składniki:

                                                                                                        • Ciasto:
                                                                                                          • 3 szklanki mąki np. pszennej (500 g)
                                                                                                            • łyżeczka soli
                                                                                                              • 50 g masła
                                                                                                                • żółtko
                                                                                                                  • 2 jajka
                                                                                                                    • 100-150 ml gorącej wody
                                                                                                                      • Farsz:
                                                                                                                        • 800 g kiszonej kapusty
                                                                                                                          • 50 g suszonych grzybów podgrzybków
                                                                                                                            • 2 cebule
                                                                                                                              • sól, pieprz
                                                                                                                                • łyżka masła
                                                                                                                                  • 2 łyżki oleju lnianego

                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                    1. Mąkę przesiej, dodaj masło i zagnieć składniki do połączenia. Następnie wbij jajka i żółtko, wyrób. Powoli wlej gorącą wodę, całość wyrób na jednolite, gładkie ciasto.
                                                                                                                                      1. Następnie zawiń w folię i odstaw na 15-30 minut, aby „odpoczęło”.
                                                                                                                                        1. Grzyby namocz w zimnej wodzie aż będą miękkie, następnie drobniutko posiekaj. Kapustę zalej wodą oraz wodą, w taki sposób, aby ją przykrywała, Gotuj do miękkości, około 30 minut.
                                                                                                                                          1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Następnie dodaj posiekane grzyby i odciśnięto, drobno pokrojoną kapustę. Farsz wymieszaj dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
                                                                                                                                            1. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajaj foremką okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz i dokładnie zlep brzegi.
                                                                                                                                              1. Pierogi wrzucaj do gotującej, posolonej wody, następnie po wypłynięciu gotuj dodatkowe 5 minut i wyjmuj łyżką cedzakową.
                                                                                                                                                1. Na koniec pierogi podawaj z cebulką podsmażoną na ciemno złoto z dodatkiem oleju lnianego.

                                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                                  Źródło: Jakub Kuroń

                                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana