W swoich przepisach Mateusz Gessler wykorzystał masło do gotowania, smarowania, smażenia i pieczenia. Miksy maślane są niezwykle funkcjonalne - mają smak masła, a przy dodatku oleju rzepakowego są idealne do smażenia i pieczenia dzięki wyższej temperaturze spalania.
Pierś z kaczki magret de canard na sosie śliwkowo piernikowym, prażone jabłka - przepis krok po kroku
Składniki na 4 osoby:
- Zalewa:
- 2 szt. pierś z kaczki po solance 8% 12 h
- 200 ml. sok z pomarańczy
- chili
- 50 ml brandy
- łyżka stołowa miodu
- 2 gałązka mięty
- 0,5 plastry pomarańcza
- Sos:
- 150 ml sok z pomarańczy
- 150 g powidła śliwkowe dobrej jakości
- 5 g przyprawy piernikowej
- 1 szt. łyżka stołowa przyprawa piernikowa
- 15 g masła zimnego
- Jabłka prażone:
- jabłko
- łyżka stołowa miodu
- Do piekarnika:
- ziemniaki francuskie - 120 g
- rozmaryn/tymianek - 1 gałązka
- czosnek cały - 1/2 główki
- oliwa pomace- 30ml
- sól płatki i pieprz z młynka do smaku
- papier do pieczenia
- Dekoracja:
- szczawik krwisty lub
- kiełki groszku
Sposób przygotowania:
- Pierś z kaczki od strony mięsa oczyścić z przerośnięć oraz odciąć wystające kawałki skóry. Pierś z kaczki od strony skóry, naciąć ostrym nożem na skośną kratkę (należy uważać, by nie przeciąć mięsa).
- Na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu, smażyć pierś, zaczynając od tej strony ze skórą po 3-4 min na stronę. Przełożyć pierś do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni C° na 10 minut.
- Wlać na patelnię sok pomarańczowy - zredukować o połowę dodać powidła śliwkowe, pokruszony 1szt. piernika i do smaku przyprawę piernikową.
- Jabłko pokroić w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm, na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę miodu, lekko go karmelizować i wrzucić jabłko na 15 sekund intensywnie mieszając aby jabłko było całe w karmelu. Kaczkę po wyjęciu z pieca zostawić na 45 sek. na desce, aby odpoczęła. Po odpoczynku kroimy kaczkę w plasterki 0,5 cm, plasterki powinny być różowe w środku.
- Pokrojoną kaczkę połóż na sosie śliwkowo-piernikowym z jabłkami, obok pokrojone na pół ziemniaki francuskie i posyp wszystko pokruszonym piernikiem, talerz ozdób mikroziołami.
Eskalopki cielęce w sosie grzybowym z tagliatelle - przepis krok po kroku
Składniki na 4 osoby:
- sznyclówka cielęca oczyszczona 500 .
- śmietana 30% - 150ml
- cebula biała - 80g
- czosnek obrany - 2 ząbki
- wino białe - 70 ml.
- natka pietruszki listki - 30 g
- masło klarowane - 40 g
- pasta fresca tagliatelle 4 porcje 120 g
- esencjonalny wywar grzybowy - 100 ml
- borowik świeży - szt. na osobę
- Koniak - 40 ml.
- masło zimne 82% - 1/2 kostka
- sól i pieprz do smaku
Marchewka flambirowana - składniki:
- miód - 2 łyżki
- wino białe wytrawne - 100 ml.
- gruszka konferencja - 1 szt.
- por białe części -1 szt.
- imbir świeży - 50 g.
- marchewka duża 4 szt.
- masło zimne 50 g
- masło klarowane 40 g
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Przygotuj potrzebny sprzęt do przygotowania dania. Wszystkie produkty umyj i wysusz.
- Mięso umyj, oczyść z włókien i przerostów, wyporcjuj na 30g cienkie kawałki przypominające blina, cienko rozklep na grubość 1,5mm. Przypraw solą i pieprzem.
- Wywar grzybowy nastaw na mały ogień i zagotuj.
- Pokrój w kostkę : cebulę, czosnek i posiekaj drobno tymianek.
- Grzyby umyj oczyść z czciółki wysusz i pokrój w plastry 2 mm. tak, aby kapelusz nie odpadł od nóżki i był widoczny przekrój kształtu grzyba.
- Nastaw ok 1l wody na makaron, dodaj dużą szczyptę soli, łyżkę oliwy. Przykryj i pozostaw do zagotowania.
- Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym przesmaż cebulę, aż się lekko zeszkli, dodaj grzyby przesmaż, dodaj czosnek i tymianek. Przesmaż 30 sek. przełóż wszystko na 1 stronę patelni, dodaj kolejną porcję masła klarowanego na wolne miejsce na patelni i rozłóż na płasko cielęcinę przesmaż z obydwu stron, zalej winem odparuj i zrób to samo z koniakiem.
- Do garnka z gotującą się wodą wrzuć makaron i gotuj przez ok 3-4 min.
- Gdy wino odparuje, dodaj wywar grzybowy oraz śmietanę i delikatnie zredukuj, dopraw do smaku dodaj kostkę zimnego masła, zdejmij patelnię z ognia i wkręć masło w sos. Spróbuj
- Pokrój : białe części pora w julienne, imbir obierz i posiekaj w kostkę, marchew zetrzyj obieraczką na tagliatelle warzywne, gruszkę ze skórką pokrój w plastry.
- Na rozgrzanej patelni rozpuść masło klarowane, dodaj pora imbir, gruszkę, przesmaż 15 sek. i dodaj marchewkę, łyżkę miodu, sól, zamieszaj. Dodaj wino, 60 ml wina zredukuj o połowe, wrzuć 20 g masła i ściągając z ognia, zagęść.
- Makaron odcedź, ale nie przelewaj zimną wodą. Ułóż makaron na talerzu, zawijając g w gniazdko, na makaronie ułóż eskalopki i obficie polej sosem obok ułóż marchewkę flambirowaną. Udekoruj natką lub mikro ziołami.
Polędwica z dorsza w sosie pomidorowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g polędwicy z dorsza (najlepiej ze skórą),
- mąka 60 g pszenna do obtoczenia
- 4 szt. cebuli szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g masło klarowane
- 100 g zielonych oliwek i czarnych oliwek bez pestki,
- 30 g pietruszka natka listki
- 10 g kolendra listki
- 40 g kaparów kwiat
- 70 ml białego wina
- 1 szt. gałązki pomidorków cherry
- 2 szt. filecików anchovies
- papryka czuszka chili ostre
- 4 szt. papryka pepperoni łagodne czerwone,
- 400 g pomidorów w zalewie,
- cytryna
- oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób przygotowania:
- Przygotuj potrzebny sprzęt do przygotowania dania. Wszystkie produkty umyj i wysusz.
- Rybę podziel na porcje, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej 1/2 masła klarowanego, rybę smaż z każdej strony przez 2-3 minuty, zdejmij i odłóż.
- Cebulę pokrój w pióra, czosnek drobno posiekaj, paprykę pokrój w paseczki.
- Dodaj pozostałe masło klarowane na patelnie po rybie i rozgrzej, warzywa razem z oliwkami i kaparami, wrzuć i smaż, często mieszając przez kilka minut, aż będą al dente, podlej winem i odparuj.
- W piecu upiecz na 250 C przez 8 min, gałązkę pomidorków cherry, którą na koniec połóż na rybę w pomidorach jako dekorację.
- Na patelnię dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i ziołami, gotuj przez 5 minut. Dodaj posiekaną natkę.
- Do sosu włóż kawałki ryby i trzymaj na ogniu jeszcze 2 minuty. Serwuj z bagietką francuską, upieczoną gałązką pomidorków cherry oraz listkami kolendry na wierzchu.
Zobacz także:
- Domowe masło - prosty przepis krok po kroku
- Masło w roli głównej. Jak przygotować smaczne smarowidła do chleba na jego bazie?
- Masło 0 kalorii - czy to możliwe?
Źródło: Mateusz Gessler
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
Materiał promocyjny
podziel się: