Materiał promocyjny

Święta na wypasie z Mateuszem Gesslerem, czyli smaki z maślaną nutą

Świąteczne dania z maślaną nutą
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Gessler przygotował święta na wypasie, czyli smaki z maślaną nutą. Sprawdź, jak zrobić pierś z kaczki magret de canard na sosie śliwkowo piernikowym, eskalopki cielęce w sosie grzybowym z tagliatelle oraz polędwicę z dorsza w sosie pomidorowym.

W swoich przepisach Mateusz Gessler wykorzystał masło do gotowania, smarowania, smażenia i pieczenia. Miksy maślane są niezwykle funkcjonalne - mają smak masła, a przy dodatku oleju rzepakowego są idealne do smażenia i pieczenia dzięki wyższej temperaturze spalania. 

Pierś z kaczki magret de canard na sosie śliwkowo piernikowym, prażone jabłka
Pierś z kaczki magret de canard na sosie śliwkowo piernikowym, prażone jabłka
Pierś z kaczki magret de canard na sosie śliwkowo piernikowym, prażone jabłka
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Pierś z kaczki magret de canard na sosie śliwkowo piernikowym, prażone jabłka - przepis krok po kroku

Składniki na 4 osoby:

  • Zalewa:
    • 2 szt. pierś z kaczki po solance 8% 12 h
      • 200 ml. sok z pomarańczy
        • chili
          • 50 ml brandy
            • łyżka stołowa miodu
              • 2 gałązka mięty
                • 0,5 plastry pomarańcza
                  • Sos:
                    • 150 ml sok z pomarańczy
                      • 150 g powidła śliwkowe dobrej jakości
                        • 5 g przyprawy piernikowej
                          • 1 szt. łyżka stołowa przyprawa piernikowa
                            • 15 g masła zimnego
                              • Jabłka prażone:
                                • jabłko
                                  • łyżka stołowa miodu
                                    • Do piekarnika:
                                      • ziemniaki francuskie - 120 g
                                        • rozmaryn/tymianek - 1 gałązka
                                          • czosnek cały - 1/2 główki
                                            • oliwa pomace- 30ml
                                              • sól płatki i pieprz z młynka do smaku
                                                • papier do pieczenia
                                                  • Dekoracja:
                                                    • szczawik krwisty lub
                                                      • kiełki groszku

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        1. Pierś z kaczki od strony mięsa oczyścić z przerośnięć oraz odciąć wystające kawałki skóry. Pierś z kaczki od strony skóry, naciąć ostrym nożem na skośną kratkę (należy uważać, by nie przeciąć mięsa).
                                                          1. Na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu, smażyć pierś, zaczynając od tej strony ze skórą po 3-4 min na stronę. Przełożyć pierś do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni C° na 10 minut.
                                                            1. Wlać na patelnię sok pomarańczowy - zredukować o połowę dodać powidła śliwkowe, pokruszony 1szt. piernika i do smaku przyprawę piernikową.
                                                              1. Jabłko pokroić w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm, na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę miodu, lekko go karmelizować i wrzucić jabłko na 15 sekund intensywnie mieszając aby jabłko było całe w karmelu. Kaczkę po wyjęciu z pieca zostawić na 45 sek. na desce, aby odpoczęła. Po odpoczynku kroimy kaczkę w plasterki 0,5 cm, plasterki powinny być różowe w środku.
                                                                1. Pokrojoną kaczkę połóż na sosie śliwkowo-piernikowym z jabłkami, obok pokrojone na pół ziemniaki francuskie i posyp wszystko pokruszonym piernikiem, talerz ozdób mikroziołami.
                                                                  Eskalopki cielęce w sosie grzybowym z tagliatelle
                                                                  Eskalopki cielęce w sosie grzybowym z tagliatelle
                                                                  Eskalopki cielęce w sosie grzybowym z tagliatelle
                                                                  Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                  Eskalopki cielęce w sosie grzybowym z tagliatelle - przepis krok po kroku

                                                                  Składniki na 4 osoby:

                                                                  • sznyclówka cielęca oczyszczona 500 .
                                                                    • śmietana 30% - 150ml
                                                                      • cebula biała - 80g
                                                                        • czosnek obrany - 2 ząbki
                                                                          • wino białe - 70 ml.
                                                                            • natka pietruszki listki - 30 g
                                                                              • masło klarowane - 40 g
                                                                                • pasta fresca tagliatelle 4 porcje 120 g
                                                                                  • esencjonalny wywar grzybowy - 100 ml
                                                                                    • borowik świeży - szt. na osobę
                                                                                      • Koniak - 40 ml.
                                                                                        • masło zimne 82% - 1/2 kostka
                                                                                          • sól i pieprz do smaku

                                                                                            Marchewka flambirowana - składniki:

                                                                                            • miód - 2 łyżki
                                                                                              • wino białe wytrawne - 100 ml.
                                                                                                • gruszka konferencja - 1 szt.
                                                                                                  • por białe części -1 szt.
                                                                                                    • imbir świeży - 50 g.
                                                                                                      • marchewka duża 4 szt.
                                                                                                        • masło zimne 50 g
                                                                                                          • masło klarowane 40 g
                                                                                                            • sól do smaku
                                                                                                              • pieprz do smaku

                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                1. Przygotuj potrzebny sprzęt do przygotowania dania. Wszystkie produkty umyj i wysusz.
                                                                                                                  1. Mięso umyj, oczyść z włókien i przerostów, wyporcjuj na 30g cienkie kawałki przypominające blina, cienko rozklep na grubość 1,5mm. Przypraw solą i pieprzem.
                                                                                                                    1. Wywar grzybowy nastaw na mały ogień i zagotuj.
                                                                                                                      1. Pokrój w kostkę : cebulę, czosnek i posiekaj drobno tymianek.
                                                                                                                        1. Grzyby umyj oczyść z czciółki wysusz i pokrój w plastry 2 mm. tak, aby kapelusz nie odpadł od nóżki i był widoczny przekrój kształtu grzyba.
                                                                                                                          1. Nastaw ok 1l wody na makaron, dodaj dużą szczyptę soli, łyżkę oliwy. Przykryj i pozostaw do zagotowania.
                                                                                                                            1. Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym przesmaż cebulę, aż się lekko zeszkli, dodaj grzyby przesmaż, dodaj czosnek i tymianek. Przesmaż 30 sek. przełóż wszystko na 1 stronę patelni, dodaj kolejną porcję masła klarowanego na wolne miejsce na patelni i rozłóż na płasko cielęcinę przesmaż z obydwu stron, zalej winem odparuj i zrób to samo z koniakiem.
                                                                                                                              1. Do garnka z gotującą się wodą wrzuć makaron i gotuj przez ok 3-4 min.
                                                                                                                                1. Gdy wino odparuje, dodaj wywar grzybowy oraz śmietanę i delikatnie zredukuj, dopraw do smaku dodaj kostkę zimnego masła, zdejmij patelnię z ognia i wkręć masło w sos. Spróbuj
                                                                                                                                  1. Pokrój : białe części pora w julienne, imbir obierz i posiekaj w kostkę, marchew zetrzyj obieraczką na tagliatelle warzywne, gruszkę ze skórką pokrój w plastry.
                                                                                                                                    1. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło klarowane, dodaj pora imbir, gruszkę, przesmaż 15 sek. i dodaj marchewkę, łyżkę miodu, sól, zamieszaj. Dodaj wino, 60 ml wina zredukuj o połowe, wrzuć 20 g masła i ściągając z ognia, zagęść.
                                                                                                                                      1. Makaron odcedź, ale nie przelewaj zimną wodą. Ułóż makaron na talerzu, zawijając g w gniazdko, na makaronie ułóż eskalopki i obficie polej sosem obok ułóż marchewkę flambirowaną. Udekoruj natką lub mikro ziołami.
                                                                                                                                        Polędwica z dorsza w sosie pomidorowym
                                                                                                                                        Polędwica z dorsza w sosie pomidorowym
                                                                                                                                        Polędwica z dorsza w sosie pomidorowym
                                                                                                                                        Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                                                        Polędwica z dorsza w sosie pomidorowym - przepis krok po kroku

                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                        • 500 g polędwicy z dorsza (najlepiej ze skórą),
                                                                                                                                          • mąka 60 g pszenna do obtoczenia
                                                                                                                                            • 4 szt. cebuli szalotki,
                                                                                                                                              • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                                                                • 100 g masło klarowane
                                                                                                                                                  • 100 g zielonych oliwek i czarnych oliwek bez pestki,
                                                                                                                                                    • 30 g pietruszka natka listki
                                                                                                                                                      • 10 g kolendra listki
                                                                                                                                                        • 40 g kaparów kwiat
                                                                                                                                                          • 70 ml białego wina
                                                                                                                                                            • 1 szt. gałązki pomidorków cherry
                                                                                                                                                              • 2 szt. filecików anchovies
                                                                                                                                                                • papryka czuszka chili ostre
                                                                                                                                                                  • 4 szt. papryka pepperoni łagodne czerwone,
                                                                                                                                                                    • 400 g pomidorów w zalewie,
                                                                                                                                                                      • cytryna
                                                                                                                                                                        • oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz, cukier do smaku

                                                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                          1. Przygotuj potrzebny sprzęt do przygotowania dania. Wszystkie produkty umyj i wysusz.
                                                                                                                                                                            1. Rybę podziel na porcje, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące.
                                                                                                                                                                              1. Na patelni rozgrzej 1/2 masła klarowanego, rybę smaż z każdej strony przez 2-3 minuty, zdejmij i odłóż.
                                                                                                                                                                                1. Cebulę pokrój w pióra, czosnek drobno posiekaj, paprykę pokrój w paseczki.
                                                                                                                                                                                  1. Dodaj pozostałe masło klarowane na patelnie po rybie i rozgrzej, warzywa razem z oliwkami i kaparami, wrzuć i smaż, często mieszając przez kilka minut, aż będą al dente, podlej winem i odparuj.
                                                                                                                                                                                    1. W piecu upiecz na 250 C przez 8 min, gałązkę pomidorków cherry, którą na koniec połóż na rybę w pomidorach jako dekorację.
                                                                                                                                                                                      1. Na patelnię dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i ziołami, gotuj przez 5 minut. Dodaj posiekaną natkę.
                                                                                                                                                                                        1. Do sosu włóż kawałki ryby i trzymaj na ogniu jeszcze 2 minuty. Serwuj z bagietką francuską, upieczoną gałązką pomidorków cherry oraz listkami kolendry na wierzchu.

                                                                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                                                                          Źródło: Mateusz Gessler

                                                                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości