Materiał promocyjny

Lazurowe święta, czyli dania Andrzeja Polana z serem pleśniowym

Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował lazurowe święta, czyli dania z serem pleśniowym. Sprawdź jego przepisy na barszcz buraczany z wiśniami i pasztecikami z sera lazur i ziemniaków pieczonych, kremową krajankę z sera lazur i buraków, a także na perliczkę pieczoną z zapiekanką z kapusty włoskiej i brukselki.

W swoich przepisach Andrzej Polan wykorzystał ser pleśniowy Lazur Błękitny, wytwarzany według tradycyjnej receptury i wyłącznie z najlepszego polskiego mleka. Skład sera jest wolny od sztucznych dodatków i konserwantów, a dodatkowo posiada prestiżowy znak Jakość Tradycja.

Paszteciki
Barszcz buraczany z wiśniami i pasztecikami z sera lazur i ziemniaków pieczonych
Paszteciki
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Barszcz buraczany z wiśniami i pasztecikami z sera lazur i ziemniaków pieczonych - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg buraków
    • kilka suszonych grzybów
      • lubczyk świeży
        • 4 szt. jabłka szara reneta
          • 150 g wiśni mrożonych
            • szczypta mielonych goździków
              • laska cynamonu
                • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz ziarnisty
                  • cukier do smaku
                    • ocet jabłkowy
                      • włoszczyzna
                        • 1ckg mąki
                          • 150 ml oleju
                            • 150 ml wody
                              • 300 ml mleka
                                • 2 łyżeczki soli
                                  • łyżeczka cukru
                                    • 80 g drożdży
                                      • 100 g maku
                                        • 1 kg ziemniaków
                                          • masło klarowane
                                            • sól, pieprz
                                              • 2 szt. cebuli
                                                • 150 g sera lazur
                                                  • natka pietruszki
                                                    • szczypiorek

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      1. Włoszczyznę, buraki i jabłka zalewamy wodą do wysokości, aby przykryło wszystkie składniki, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy przyprawy. Gotujemy 20 minut i dodajemy ocet oraz wiśnie. Kiedy tylko odparuje, wyłączamy kuchnię i odstawiamy barszcz, aby naciągnął kolorem i smakiem. Najlepiej zrobić jest to dzień dwa wcześniej.
                                                        1. Z drożdży, podgrzanego mleka, cukru i połowy maki przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozczyn łączymy z pozostałymi składnikami, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
                                                          1. Ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę. Wykładamy na blaszkę i wstawiamy do pieczenia, temp. 200 stopni, czas około 30 minut, warto ziemniaki skropić rozpuszczonym masłem, posypać solą i pieprzem dla smaku. Upieczone studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Zmielone ziemniaki łączymy z serem lazur, doprawiamy raz jeszcze pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i szczypiorek.
                                                            Zapiekanka z kapusty włoskiej i brukselki
                                                            Zapiekanka z kapusty włoskiej i brukselki
                                                            Zapiekanka z kapusty włoskiej i brukselki
                                                            Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                            Kremowa krajanka z sera lazur i buraków - przepis krok po kroku

                                                            Składniki:

                                                            • 2 gotowane buraki
                                                              • pęczek koperku
                                                                • 500 g sera pleśniowego lazur
                                                                  • 250 ml śmietanki 18% plus 150 ml do namoczenia żelatyny
                                                                    • miód do smaku
                                                                      • sól, pieprz czarny
                                                                        • 20 g żelatyny
                                                                          • 150 g orzechów włoskich
                                                                            • gorzka czekolada

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              1. Buraki kroimy w kostkę. Orzechy prażymy na patelni i siekamy. Doprawiamy pieprzem czarnym. Połowę sera lazur miksujemy ze śmietanką.
                                                                                1. Drugą połowę kruszymy drobno. Mieszamy ze zmiksowaną masą. Do masy dodajemy koperek posiekany, doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem raz jeszcze.
                                                                                  1. Żelatynę namaczamy i rozpuszczamy. Do żelatyny dodajemy masę serowo- śmietanową z koperkiem, orzechy i pokrojone buraki. Wszystko mieszamy ale tak, aby powstała nam mozaika w kolorze buraka.
                                                                                    1. Masę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
                                                                                      1. Przed podaniem polewamy miodem z dodatkiem soku z cytryny, rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypujemy orzechami. 
                                                                                        Perliczka pieczona
                                                                                        Perliczka pieczona z zapiekanką z kapusty włoskiej i brukselki
                                                                                        Perliczka pieczona
                                                                                        Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                        Perliczka pieczona z zapiekanką z kapusty włoskiej i brukselki - przepis krok po kroku

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 2 szt. perliczki
                                                                                          • 2 szt. cebuli
                                                                                            • 4 szt. jabłek szara reneta
                                                                                              • 4 mandarynki
                                                                                                • pieprz, sól, kminek mielony, cząber, liść laurowy, ziele angielskie
                                                                                                  • olej rzepakowy do smażenia
                                                                                                    • masło klarowane
                                                                                                      • kapusta włoska (nieduża)
                                                                                                        • 300 g brukselki
                                                                                                          • tymianek świeży
                                                                                                            • rękawy do pieczenia
                                                                                                              • 80 g masła
                                                                                                                • 80 g mąki
                                                                                                                  • 300 ml mleka
                                                                                                                    • 300 ml śmietanki 36%
                                                                                                                      • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
                                                                                                                        • 3 łyżki bułki tartej
                                                                                                                          • 150 g sera lazur
                                                                                                                            • 300 g śliwki węgierki

                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                              1. Perliczki wrzucamy do solanki, przyjmując 60g soli na litr wody. Zostawiamy na noc. Na dzień następny perliczki osuszamy, oprószamy dokładnie przyprawami, umieszczamy je w rękawie, dodajemy pokrojone cebule i mandarynki.
                                                                                                                                1. Pieczemy w piekarniku temp. 200stopni około 40 minut i następnie zmniejszamy temp. Do 160 stopni na kolejne 1.5 godziny.
                                                                                                                                  1. Kapustę kroimy na kliniki, brukselkę oczyszczamy, większe kawałki przekrawamy na połówki. Wykładamy na blaszkę i wstawiamy do pieczenia razem z perliczkami. Po 20 minutach warzywa wyjmujemy z piekarnika.
                                                                                                                                    1. Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę, chwilę smażymy i zalewamy gorącym mlekiem ze śmietanką. Doprawiamy odważnie gałką, solą i pieprzem. Bułkę tartą mieszamy z serem lazur.
                                                                                                                                      1. Warzywa łączymy z węgierkami, polewamy sosem, posypujemy bułką wymieszaną z serem lazur. Wstawiamy do zapieczenia, temp. 200 stopni i czekamy aż wierzch nam się zarumieni.

                                                                                                                                        Zbacz także:

                                                                                                                                        Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości