W swoich przepisach Andrzej Polan wykorzystał ser pleśniowy Lazur Błękitny, wytwarzany według tradycyjnej receptury i wyłącznie z najlepszego polskiego mleka. Skład sera jest wolny od sztucznych dodatków i konserwantów, a dodatkowo posiada prestiżowy znak Jakość Tradycja.
Barszcz buraczany z wiśniami i pasztecikami z sera lazur i ziemniaków pieczonych - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg buraków
- kilka suszonych grzybów
- lubczyk świeży
- 4 szt. jabłka szara reneta
- 150 g wiśni mrożonych
- szczypta mielonych goździków
- laska cynamonu
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz ziarnisty
- cukier do smaku
- ocet jabłkowy
- włoszczyzna
- 1ckg mąki
- 150 ml oleju
- 150 ml wody
- 300 ml mleka
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 80 g drożdży
- 100 g maku
- 1 kg ziemniaków
- masło klarowane
- sól, pieprz
- 2 szt. cebuli
- 150 g sera lazur
- natka pietruszki
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Włoszczyznę, buraki i jabłka zalewamy wodą do wysokości, aby przykryło wszystkie składniki, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy przyprawy. Gotujemy 20 minut i dodajemy ocet oraz wiśnie. Kiedy tylko odparuje, wyłączamy kuchnię i odstawiamy barszcz, aby naciągnął kolorem i smakiem. Najlepiej zrobić jest to dzień dwa wcześniej.
- Z drożdży, podgrzanego mleka, cukru i połowy maki przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozczyn łączymy z pozostałymi składnikami, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę. Wykładamy na blaszkę i wstawiamy do pieczenia, temp. 200 stopni, czas około 30 minut, warto ziemniaki skropić rozpuszczonym masłem, posypać solą i pieprzem dla smaku. Upieczone studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Zmielone ziemniaki łączymy z serem lazur, doprawiamy raz jeszcze pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i szczypiorek.
Kremowa krajanka z sera lazur i buraków - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 gotowane buraki
- pęczek koperku
- 500 g sera pleśniowego lazur
- 250 ml śmietanki 18% plus 150 ml do namoczenia żelatyny
- miód do smaku
- sól, pieprz czarny
- 20 g żelatyny
- 150 g orzechów włoskich
- gorzka czekolada
Sposób przygotowania:
- Buraki kroimy w kostkę. Orzechy prażymy na patelni i siekamy. Doprawiamy pieprzem czarnym. Połowę sera lazur miksujemy ze śmietanką.
- Drugą połowę kruszymy drobno. Mieszamy ze zmiksowaną masą. Do masy dodajemy koperek posiekany, doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem raz jeszcze.
- Żelatynę namaczamy i rozpuszczamy. Do żelatyny dodajemy masę serowo- śmietanową z koperkiem, orzechy i pokrojone buraki. Wszystko mieszamy ale tak, aby powstała nam mozaika w kolorze buraka.
- Masę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
- Przed podaniem polewamy miodem z dodatkiem soku z cytryny, rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypujemy orzechami.
Perliczka pieczona z zapiekanką z kapusty włoskiej i brukselki - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 szt. perliczki
- 2 szt. cebuli
- 4 szt. jabłek szara reneta
- 4 mandarynki
- pieprz, sól, kminek mielony, cząber, liść laurowy, ziele angielskie
- olej rzepakowy do smażenia
- masło klarowane
- kapusta włoska (nieduża)
- 300 g brukselki
- tymianek świeży
- rękawy do pieczenia
- 80 g masła
- 80 g mąki
- 300 ml mleka
- 300 ml śmietanki 36%
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- 3 łyżki bułki tartej
- 150 g sera lazur
- 300 g śliwki węgierki
Sposób przygotowania:
- Perliczki wrzucamy do solanki, przyjmując 60g soli na litr wody. Zostawiamy na noc. Na dzień następny perliczki osuszamy, oprószamy dokładnie przyprawami, umieszczamy je w rękawie, dodajemy pokrojone cebule i mandarynki.
- Pieczemy w piekarniku temp. 200stopni około 40 minut i następnie zmniejszamy temp. Do 160 stopni na kolejne 1.5 godziny.
- Kapustę kroimy na kliniki, brukselkę oczyszczamy, większe kawałki przekrawamy na połówki. Wykładamy na blaszkę i wstawiamy do pieczenia razem z perliczkami. Po 20 minutach warzywa wyjmujemy z piekarnika.
- Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę, chwilę smażymy i zalewamy gorącym mlekiem ze śmietanką. Doprawiamy odważnie gałką, solą i pieprzem. Bułkę tartą mieszamy z serem lazur.
- Warzywa łączymy z węgierkami, polewamy sosem, posypujemy bułką wymieszaną z serem lazur. Wstawiamy do zapieczenia, temp. 200 stopni i czekamy aż wierzch nam się zarumieni.
Zbacz także:
- Francuskie sery pleśniowe - ogólna charakterystyka
- Sery pleśniowe w kuchni Piotra Kucharskiego
- Lazurowa kuchnia Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na dania z serem pleśniowym
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: