Bartek Jędrzejak na podkładzie najstarszego pływającego kutra w Polsce

''Pogoda na dziś''
Baltic Star jest łodzią żaglową i liczy sobie 73 lata. Jak wygląda? Sprawdził to Bartek Jędrzejak, który na pokładzie kutra spotkał się z członkinią załogi - Justyną Szawelską.

Najstarszy pływający kuter w Polsce

W Gdańsku znajduje się najstarszy pływające kuter w Polsce. Ma 73 lat i na jego pokładzie mógł gościć nasz reporter Bartek Jędrzejak. Spotkał się on tam z Justyną Szawelską, szyprem, która opowiedziała mu o pracy na statku. W dawnych czasach załoga nie tylko łowiła na nim ryby, ale też musiała obsługiwać żagle.

Do tej pory trzeba obsługiwać żagle. My staramy się jak najbardziej pod żaglami pływać. On od początku, ona w zasadzie Baltic Star, od początku była żaglowa. Silnik był jedynie pomocniczy, miała jeszcze drugi maszt. Obecnie ma tylko jeden i zawsze pływała pod żaglami

- wytłumaczyła rózmówczyni w Dzień Dobry Wakacje.

Niezwykła historia Baltic Star

Baltic Star nie była jedynie kutrem żaglowym, na którym łowiono ryby. Za statkiem kryje się też kawałek historii. Swego czasu służył nawet jako kuter dozorowy Wojsk Ochrony Pogranicza.

Patrolował nasze granice

- powiedziała Justyna Szawelska.

To za jego pomocą tropiono osoby, które przez Bałtyk próbowały uciec ze starej Polski.

W 1997 roku kuter był przebudowany, co nadało mu charakteru, a od 2014 roku jest regularnie konserwowany. Baltic Star bierze udział w różnych ważnych wydarzeniach i świętych, a nasz reporter mógł na nim podziwiać piękno Gdańska.

Zobacz także:

Mikołaj Rey zabrał nas na Żuławy. Na raki i zupę klopsową w 300-letnim domu

"Odpocznij na Mazowszu" i wybierz się na Kurpie. Co warto wiedzieć o kulturze tego regionu?

Wakacje 2020 - jak plażować w czasie koronawirusa? Wszystkie wątpliwości rozwiewa prawnik

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Wioleta Pyśkiewicz

Reporter: Bartek Jędrzejak

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana