Ser ricotta - jak zrobić i z czym jeść? Najlepsze przepisy

Twaróg
Fot. id-art/ Getty Images
Ricotta jest składnikiem wielu dań, szczególnie kuchni włoskiej, bowiem z tego właśnie kraju pochodzi. Choć formalnie powinien on być nazywany produktem mlecznym, nazwa ser ricotta przylgnęła do niego na stałe.

W przypadku sera ricotta przepisy obejmują zarówno dania obiadowe, jak i pyszne desery. Jak wykorzystać ten składnik i jak zrobić ser ricotta we własnym domu? Zobacz nasze porady i przygotuj pyszne dania z ricottą!

Ricotta ser - co to jest i jak powstaje?

Wiele osób zadaje podstawowe pytanie: co to jest ricotta ? Jest to rodzaj miękkiego twarogu, który powstaje z serwatki oddzielonej od skrzepu wytwarzającego się po ugotowaniu sera. Ricottę ceni się za delikatny smak i wartości odżywcze, jest ona bowiem cennym źródłem wapnia. Z serka ricotta można przygotować różne typy dań, zarówno obiadowe (np. makaron czy zapiekanki), jak i pyszne desery, w tym lekki i puszysty sernik.

Ser ricotta - przepisy. Sernik ricotta

Dzięki aksamitnej konsystencji sera ricotta, deser taki jak sernik to idealny sposób na jego wykorzystanie. Do wykonania ciasta z serkiem ricotta można użyć gotowego spodu lub wykonać tradycyjny, półkruchy spód. Do masy serowej będziemy potrzebować:

· 800 g ricotty,

· 100 g cukru,

· 4 jajka,

· 1 łyżeczka cukru wanilinowego.

Żółtka należy utrzeć z cukrem zwykłym i wanilinowym, a białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Następnie do całości dodać pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Masę wylać na spód i piec w temperaturze 180oC przez ok. 45 minut. Przed podaniem należy dokładnie ostudzić sernik, aby bez trudu dało się go pokroić.

W przypadku serka ricotta przepisy na słodko warto wzbogacić o przetwory owocowe. Sernik doskonale smakuje np. z polewą malinową i świeżymi borówkami.

Ze słodkich dań warto też spróbować puszystych placuszków z ricotty. Potrzebne będą:

· 250 g ricotty,

· 0,5 szklanki mleka,

· 100 g mąki,

· 2 jajka,

· 2 łyżeczki oliwy z oliwek,

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka trzeba ubić na sztywną pianę, a resztę składników połączyć w misce. Na koniec wszystko delikatnie połączyć, a potem wykładać porcje na patelnię i smażyć placuszki. Podawać z syropem lub bitą śmietaną i owocami.

Serek ricotta - do czego pasuje? Przepisy z makaronem

Makaron to jedna z potraw, do której idealnie pasuje ser ricotta. Z czym jeść takie połączenie? Przepisy obiadowe z serem ricotta często zawierają suszone pomidory, które dodają wyrazistości. Wystarczy ugotować makaron w osolonej wodzie i dokładnie go odcedzić. Na talerzu obok wymieszać ser z pokrojonymi suszonymi pomidorami i doprawić do smaku. Podawać w głębokim talerzu, udekorować świeżymi ziołami (np. bazylią).

Bardzo dobrze smakuje też ricotta ze szpinakiem . Potrzebne będzie po 250 g ricotty, szpinaku i makaronu. Makaron należy ugotować, a szpinak sparzyć we wrzątku przez ok. 5 minut i drobno posiekać. Wymieszać składniki. Całość polać wybranym sosem. Takie proste dania z serem ricotta doskonale smakują z sosem pomidorowym, który można przygotować z pomidorów w puszce, czosnku i wybranych przypraw. Pomidory należy pokroić i zagotować przez ok. 10 minut, a następnie doprawić. Sos ma dość kwaśny smak, do czego ser ricotta pasuje idealnie.

Ricotta - przepisy na obiad

Do czego ricotta jeszcze pasuje? Doskonałym pomysłem będą naleśniki z ricottą. Można nadziać je wytrawnym kremem z serka ricotta , który przygotujemy, mieszając ser z ziołami i przyprawami oraz np. suszonymi pomidorami lub sosem pomidorowym.

Doskonałym połączeniem jest też kurczak z serem ricotta . Pokrojoną i podsmażoną pierś można dodać do makaronu, lub np. podać grillowane mięso polane sosem z sera ricotta. Potrzebne będą do niego:

· żółtko jajka,

· 75 g ricotty,

· 40 ml śmietany 18%,

· natka pietruszki,

· szczypiorek,

· pieprz i sól.

Ser należy zmiksować z żółtkiem. Na patelni podgrzać śmietanę i dodać natkę, szczypiorek oraz pieprz i sól. Potem delikatnie połączyć składniki i polać mięso sosem.

Ser ricotta - jak zrobić? Domowa ricotta

Miłośnicy eksperymentów kulinarnych mogą nie tylko sprawdzać, co zrobić z serka ricotta , ale też przyrządzić ten specjał samodzielnie! Potrzebne do tego będą:

· 2 l mleka 3,2%,

· 200 ml śmietany 36%,

· pół łyżeczki soli,

· 3 łyżeczki soku z cytryny.

Śmietanę z mlekiem i solą należy zagotować w garnku. Gdy płyn zaczyna wrzeć, wlać sok z cytryny i zmniejszyć gaz. Po ok. 3 min. powinny pojawić się grudki sera. Duże sito należy wyłożyć gazą i przelać zawartość garnka, po czym zostawić na godzinę. Potem wystarczy odcisnąć gotowy ser.

Inny sposób to ser ricotta z serwatki . Należy wymieszać ją w proporcjach 3:1 z mlekiem lub zagotować z sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.

Te przepisy mogą okazać się przydatne, gdy nie znajdziemy w sklepie gotowej ricotty. A jeśli nie mamy czasu lub ochoty na wytwarzanie własnego sera ricotta, czym go zastąpić? W przypadku ricotty zamiennik to np. ser mascarpone lub zwykły twarożek.

Zobacz film: Brokuły z ricottą i botwinką. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana