Przepisy kulinarne

LIBERalna kuchnia

Za sprawą Andrzeja Polana w naszej kuchni Dzień Dobry TVN znów zrobiło się słodko. A jakie słodkości lubi Liber?

Herbatniki maślane z mascarpone i brzoskwiniami czyli sadzone jajka
Składniki:
Mąka - 200g
Masło - 100g
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 100g
Żółtka - 4 szt.
Śmietana kwaśna - 1 łyżka
Szczypta soli
Cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem drobnym trzcinowym. Łączymy z mąką, żółtkami, solą, cukrem wanilinowym i wyrabiamy ciasto. Następnie je rozwałkowujemy, wykrawamy kształty owalne przypominające kształtem jajka. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Składniki:
Ser mascarpone - 250g
Śmietana - 250g
Amaretto - 40ml
Brzoskwinie w puszce - 1 puszka
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 100g
Cynamon

Przygotowanie:
Ser mascarpone, śmietanę i cukier drobny biały ubijamy na puszystą masę. Na koniec dodajemy amaretto. Upieczone ciasteczka maślane smarujemy  masą z serka mascarpone. Na wierzchu układamy kółka wycięte z brzoskwiń i posypujemy cynamonem.

Czekolada z dawnych lat z bakaliami jak salami
Składniki:
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g
Mleko w proszku niebieskie - ok. 500g
Mleko - 250ml
Kakao - 5 łyżek
Masło - 200g
Kawa rozpuszczalna - 1 łyżka
Bakalie (orzechy pistacjowe, laskowe, figi, rodzynki)
Herbatniki kruche - 150g
Cukier puder w młynku „Cukier Królewski”

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy z mlekiem, kakao, cukrem drobnym białym oraz z kawą. Do tego dodajemy bakalie i pokruszone herbatniki. Masę formujemy w folii spożywczej na kształt grubszego rulonu i wstawiamy do lodówki. Po wystudzeniu zdejmujemy folię, a wierzch czekolady posypujemy cukrem pudrem.

Jajko niespodzianka
Składniki:
Czekolada gorzka - 200g
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g
Masło - 125g
Jajka - 3 szt.
Mąka - 125g
Kakao - 60g
Szczypta soli

Przygotowanie:
W surowych jajkach wybijamy z jednej strony otwór. Za pomocą dużej wykałaczki mieszamy zawartość środka jajka i wylewamy na zewnątrz. Puste skorupki płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie umieszczamy w roztworze solnym. Na litr wody dodajemy 100g soli. Pozostawiamy na godzinę. Wydmuszki wyjmujemy z roztworu, układamy na blaszce i wstawiamy do przesuszenia do piekarnika. Przesuszone skorupki wypełniamy łyżeczką oleju w taki sposób, aby dokładnie pokrył skorupkę od wewnątrz .
Przygotowanie ciasta:
Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego posiekaną czekoladę. Jajka ubijamy z cukrem drobnym trzcinowym, łączymy z ciepłą  (nie gorącą!) mieszanką masłowo-czekoladową i na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakao oraz szczyptą soli. Masę wkładamy do worka cukierniczego i wyciskamy do wydmuszek do wysokości ¾. Wstawiamy do piekarnika otworami do góry, i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.

Pieczony zając
Składniki:
Mąka - 1kg
Mleko - 150ml
Olej - 200ml
Woda - 300ml
Drożdże - 70g
Sól - 30g
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 40g
Cukier perlisty „Cukier Królewski”
Konfitura morelowa - 200g
Rodzynki - 100g

Przygotowanie:
W lekko podgrzanym mleku, z dodatkiem cukru drobnego białego i 3 łyżek mąki, przygotowujemy rozczyn z drożdży. Kiedy rozczyn zwiększy swoją objętość, łączymy go z mąką, wodą i olejem. Wyrabiamy ciasto i gdy jest już dobrze wyrobione odstawiamy na krótką chwilę do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 10 kawałków. Z każdego robimy cienki wałeczek, od którego odkrawamy jeden kawałek 3 cm i jeden 1 cm. Pozostałą część zwijamy w spiralę, do której dokładamy ten 3-centymetrowy nacięty kawałek (główka królika) oraz 1-centymetrowy czyli ogonek. Wypiekamy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu zająca smarujemy konfiturą morelową i posypujemy cukrem perlistym. Z rodzynek robimy oczka.
Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
58
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0