Ciasto potrójnie jabłkowe zwyciężczyni MasterChefa

Dominika Wójciak wygrała 3. edycję programu MasterChef. W kuchni Dzień Dobry TVN wraz z Anią Starmach przygotowała: owsiankę April Bloomfield z miso, carpaccio z pieczonych buraków w pomarańczach z bryndzą, ciasto potrójnie jabłkowe, szarlotkę cynamonową, owsiankę mocno jabłkową. Smacznego!

Przepisy Dominiki Wójciak

Owsianka April Bloomfield z miso

Składniki:

2/3 szklanki płatków owsianych górskich

2/3 szklanki kaszy owsianej (łamanych ziaren owsa)

1,5 szklanki wody

1,5 szklanki mleka

1 łyżka jasnej pasty miso

3 łyżki białego maku

3 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

Obydwa rodzaje płatków zlej wodą i mlekiem, dodaj mak i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj miso i zamieszaj, aby dokładnie rozpuściło się w owsiance, następnie dopraw ją syropem klonowym według upodobań. Podawaj gorące, dolewając trochę mleka, gdyby owsianka była zbyt gęsta.

Carpaccio z pieczonych buraków w pomarańczach z bryndzą

Składniki:

5 buraków

sok i skórka otarta z 1 dużej pomarańczy

3 gałązki tymianku

4 łyżki kremu balsamicznego

4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

200 g bryndzy

4 garście rukoli

sól

świeżo mielony czarny pieprz

4 łyżki dukkah (przepis poniżej)

Domowe dukkah:

1/2 szklanki orzechów laskowych ze skórką

4 łyżki ziaren słonecznika

4 łyżki ziaren sezamu

2 łyżki nasion kuminu

2 łyżki nasion kolendry

1 łyżka ziaren zielonego pieprzu (można zastąpić czarnym pieprzem)

1 łyżeczka czarnuszki

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Orzechy wstaw na 20 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Wystudź, a następnie zetrzyj skórkę, pocierając orzechy w dłoniach. Nie musisz zdejmować skórki bardzo dokładnie. Orzechy przełóż do moździerza i utłucz, zostawiając większe kawałki. Upraż na suchej patelni ziarna słonecznika i sezam. Następnie na patelnię wrzuć przyprawy, praż je, aż zaczną pachnieć i rozetrzyj w moździerzu na proszek. Utłuczone orzechy, ziarna sezamu, przyprawy i sól wymieszaj.

Buraki umyj i nieobrane owiń folią aluminiową i piecz 60 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Wystudź, obierz i pokrój na mandolinie na cieniutkie plasterki. Zalej marynatą przygotowaną z doku i skórki pomarańczy, kremu balsamicznego i oliwy. Dodaj listki tymianku, szczyptę soli i pieprzu, odstaw do zamarynowania na pól godziny.

Plasterki marynowanych buraków rozłóż na talerzu, skrop marynatą. Na wierzchu ułóż kilka listków rukoli, pokruszoną bryndzę i posyp całość aromatycznym dukkah.

Ciasto potrójnie jabłkowe

Składniki:

Ciasto:

1 twarde kwaśne jabłko

3/4 szklanki musu jabłkowego

1 szklanka mąki

1/2 szklanki cukru

1/3 szklanki oleju

1 jajko

1 laska wanilii lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilii

szczypta soli

masło i bułka tarta do przygotowania formy

Cydrowy karmel:

1 l cydru

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 175 st. C. Podłużną formę do pieczenia o długości 1 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na dnie ułóż cienkie plasterki surowego jabłka.

Żeby zrobić karmel zagotuj cydr i gotuj go, aż zredukuje swoją objętość do ok. 1/2 szklanki. Syrop powinien być wtedy dosyć gęsty, wówczas wmieszaj masło i podgrzewaj karmel jeszcze kilka minut. Zdejmij z ognia, przelej do słoiczka i odstaw do ostygnięcia. Gotowy karmel znacznie zgęstnieje. Ma on kwaskowy, mocno jabłkowy smak, który świetnie pasuje do słodkich, nie tylko jesiennych wypieków.

Suche składniki wymieszaj. Jajko utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaj mus jabłkowy, olej oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj. Następnie delikatnie i powoli wmieszaj suche składniki. Ciasto przelej do przygotowanej formy z jabłkami i piecz 45 min., do momentu kiedy patyczek wbity w cisto będzie całkiem suchy. Ciasto lekko ostudź, a następnie wyjmij z formy. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane łyżeczką cydrowego karmelu.

Przepisy Ani Starmach

Szarlotka cynamonowa

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki

250 g masła

50 g drobnego cukru

2 żółtka

4 łyżki zimnej wody

skórka otarta z 1/2 pomarańczy

Farsz:

8-10 kwaśnych jabłek

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

garść rodzynek

skórka z 1/2 cytryny

1 łyżka mąki

rozbełtane jajko do smarowania ciasta

Przygotowanie:

Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce. Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki, wymieszaj w misce z cukrem, cynamonem, rodzynkami, mąką, skórką z cytryny. 1/2 ciasta rozwałkuj, przełóż do formy, przykryj jabłkami, drugą połowę ciasta rozwałkuj i za pomocą foremki wycinaj z niej gwiazdki. Układaj je na wierzchu owoców, tak aby niemal całkowicie je zakryć. Piecz przez godzinę w 180 st. C.

Owsianka mocno jabłkowa

Składniki:

100 g płatków owsianych górskich

200 ml tłoczonego soku jabłkowego

1 jabłko

1 banan

garść orzechów

suszona żurawina

1 suszona figa

3 suszone śliwki

2 łyżki miodu

świeży tymianek

100 ml jogurtu naturalnego

szczypta: cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, anyżu

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalej sokiem i gotuj na małym ogniu ok. 20 min. Na patelni skarmelizuj orzechy i jabłko, dodaj bakalie. Owsiankę wymieszaj z przyprawami, dodaj owoce, bakalie, jogurt naturalny i świeży tymianek.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana