Materiał promocyjny

Tak się robi piernikowe ciasto drożdżowe

Jak przygotować piernikowe ciasto drożdżowe i piernik marchewkowy? To najlepiej wie Dorota Wdowińska-Rozbicka, która prowadzi blog Dorota Smakuje. Pani Dorota, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowała świąteczne ciasta w nowej odsłonie. Skorzystajcie z jej przepisów i sami zróbcie ciasta na Święta Boże Narodzenia!

Piernikowe ciasto drożdżowe do odrywania

Ciasto:

50 dag mąki pszennej luksusowej

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

4 łyżki oleju

3 dag drożdży

225-250 ml ciepłej wody

Sos:

4 łyżki cukru

4 łyżeczki przyprawy do pierników

6 łyżek oleju

przyprawa korzenna do piernika

Przygotowanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, robimy na środku wgłębienie i wlewamy oliwę oraz drożdże. Zagniatamy ciasto ok 10 min. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwijamy je w kulę i zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, szybko je zagniatamy i rozwałkowujemy dość cienko. Do miseczki wrzucamy olej, cukier, przyprawę piernikową i mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły. Smarujemy wierzch ciasta. Ciasto kroimy na 12 kwadratów, a każdy z nich na pół (ważne by zmieściły się na stojąco w blaszce). Kawałki ciasta układamy jeden na drugim sosem do góry, a następnie układamy pionowo w blaszce keksówce (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia). Zostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 min. Pieczemy 45min w 180st.

Choinka drożdżowa makowa

Ciasto:

20 dag mąki pszennej jasnej

30 dag mąki pełnoziarnistej

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

4 łyżki oleju

3 dag drożdży

225-250 ml ciepłej wody

Nadzienie:

1 szkl. masy makowej

aromat migdałowy

miód do smaku

lukier biały

perełki, gwiazdki cukrowe

Przygotowanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, robimy na środku wgłębienie i wlewamy oliwę oraz drożdże. Zagniatamy ciasto ok 10 min. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwijamy je w kulę i zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, szybko je zagniatamy i rozwałkowujemy dość cienko. Masę makową przyprawiamy miodem i aromatem migdałowym. Smarujemy wierzch ciasta. Zwijamy, jak roladę i kroimy w plastry. Ślimaczki z ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt choinki. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 min. Pieczemy 45 min. w 180st. Dekorujemy lukrem i ozdobami.

Piernik marchewkowy

Składniki:

2 szkl. mąki luksusowej

3 jajka

1 szkl. cukru

1 szk.l oleju

2 szkl. startej na tarce o grubych oczkach marchewki (ok 3 szt.)

2 łyżeczki kakao

2 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

orzechy włoskie do dekoracji

Polewa czekoladowa do ciasta:

100g czekolady gorzkiej

2 łyżki śmietany kremówki

Przygotowanie:

Czekoladę posiekać drobno i rozpuścić mieszając ze śmietaną. Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Do puszystego kogla- mogla wrzucamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon, startą marchewkę i olej. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki by jajka nie opadły. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem keksówki (30x10cm). Pieczemy ok 60 min w 180 st. (do suchego patyczka). Kiedy ciasto wystygnie, dekorujemy je polewą czekoladową i orzechami.

Babeczki renifery Rudolfy

Składniki:

250 g mąki – pszenna pełne ziarno 3 Zboża (pszenica, orkisz, żyto)

1 szkl. cukru

3 łyżeczki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szkl. mleka

0,5 szkl. oleju roślinnego

2 jajka

papierowe foremki do muffinek

dekoracja:

płatki migdałów

suszona żurawina

precelki

polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Najpierw oddzielnie mieszamy suche i mokre składniki, potem łączymy razem, mieszamy krótko i niedokładnie. Wlewamy w foremki. Pieczemy 20 min w 200 st. Studzimy. Babeczki polewamy polewą czekoladową. Precelki przepoławiamy i robimy z nich rogi reniferów. Z płatków migdałowych robimy oczy a z suszonej żurawiny nos.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

zboże smakuje zboze smakuje zbozesmakuje

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana