Materiał promocyjny

Góralska kuchnia klanu Karpieli-Bułecków

Góralska kuchnia klanu Karpieli-Bułecków
Góralska kuchnia klanu Karpieli-Bułecków
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN mogliśmy się przekonać, jak smakują prawdziwe, góralskie potrawy.

Góralska Kwaśnica

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych

300 g boczku wędzonego

kilogram kapusty kiszonej

sok z kapusty (około 2 l)

1 kg ziemniaków

paczka włoszczyzny (seler, marchew, por, cebula, pietruszka)

główka czosnku

grzyby suszone

paczka smalcu

100 g mąki

przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czarny ziarnisty pieprz oraz pieprz mielony.

Przygotowanie:

Do wody wrzucamy żeberka, tak, aby były całkowicie przykryte i gotujemy na maksymalnym ogniu. Po 20 minutach wylewany całą wodę i oddzielamy mięso od kości. Następnie kroimy wędzony boczek na kawałki. Napełniamy garnek zimną wodą, dodajemy sok z kiszonej kapusty oraz pokrojoną kapustę kiszoną. Do tego wrzucamy obrane mięso z żeberek, pokrojony boczek, kilka suszonych grzybów, włoszczyznę (bez cebuli), wyciśnięty czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Wszystko to gotujemy na małym ogniu przez co najmniej godzinę do półtorej. Podsmażamy cebulę tak, aby się lekko zarumieniła. Dodajemy do niej niewielką ilość mąki (około 100 g). Łączymy zupę z zasmażką, przyprawiamy majerankiem. Gotujemy osobno ziemniaki. Podajemy w zestawie proporcjonalnie: ziemniak, boczek, mięso z żeberek, zupa.

Oscypki w żurawinie

Składniki:

4-5 oscypków

pół kostki masła

1-2 jajka

bułka tarta

żurawina do mięs

Przygotowanie:

Oscypki kroimy w kilkucentymetrowe plasterki, a następnie maczamy w rozbitym jajku i obtaczamy bułką tartą. Smażymy na masełku na brązowo. Podajemy z żurawiną.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana